Primera ruta guiada pel patrimoni de Marxalenes

Guardar

rutas-marxalenes
rutas-marxalenes

Dissabte que ve, dia 7 de juliol, es realitzarà la primera de les rutes guiades contemplades en el conveni signat aquest matí per la regidora María Oliver, el regidor Berto Jaramillo, en representació de l'Ajuntament, i la directora general de la Fundació Per amor a l'Art, Susana Lloret, per a donar a conéixer i valorar una part important del patrimoni del barri de Marxalenes que inclou dues alqueries històriques de propietat municipal, la de Barrinto i la de Félix, que després de la seua rehabilitació acullen, respectivament, la biblioteca Joanot Martorell i un Centre de Joventut on ja s'imparteixen cursos d'educació ambiental per a joves.

«Signem hui aquest conveni amb la Fundació Per Amor a l'Art per a fer rutes guiades i valorar el patrimoni històric del barri de Marxalenes que en part està en Bombes Gens, i en part en aquesta biblioteca Joanot Martorell de l'Alqueria de Barrinto i en el Centre de Joventut de l'Alqueria de Félix, els dos dins del Parc de Marxalenes. En les visites guiades, que es faran una vegada al mes, la ciutadania tindrà l'oportunitat de veure, acompanyat d'una explicació molt detallada, quina ha sigut la història d'aquest barri, i per tant la història d'aquesta ciutat. És un conveni publicoprivat que esperem que siga un exemple de com valorar el patrimoni municipal», ha afirmat la regidora d'Acció Cultural, de la qual depén la biblioteca pública Joanot Martorell que funciona en la rehabilitada Alqueria Barrinto, en l'espai multi usos en la qual ha tingut lloc la signatura del conveni entre l'Ajuntament de València i la Fundació Per amor a l'Art.

María Oliver ha convidat la ciutadania que «el pròxim dia 7 de juliol participe en aquesta primera visita, que coincideix a més amb l'aniversari de Bombes Gens».

Per la seua banda, Berto Jaramillo, regidor de Joventut, de qui depén l'Alqueria de Félix, ha assenyalat que «des de la Regidoria de Joventut hem posat dins d'aquest conveni l'Alqueria de Félix, on ja es desenvolupen activitats com els cursos d'educació ambiental per a joves. Vam veure que eixe ús actual era compatible amb l'activitat de posada en valor del patrimoni públic municipal, i des del principi ens vam posar en marxa. Estem encantats que per fi hàgem arribat a aquest conveni, que és un èxit, i a partir d'ara vull convidar la ciutadania, i especialment als veïns i veïnes de Marxalenes, al fet que coneguen el seu barri i aquest trosset de patrimoni que és preciós».

També Susana Lloret, directora general de Per Amor a l'Art, s'ha mostrat satisfeta per l'acord amb l'Ajuntament de València. "El conveni que acabem de signar és un exemple de col·laboració publicoprivada, molt en la línia de la filosofia de la Fundació Per Amor a l'Art: compartir recursos de tot tipus de manera intel·ligent i efectiva. En aquest cas en concret es crea una aliança per a connectar els elements patrimonials del barri de Marxalenes i posar-los en valor. Açò és l'important, independentment la seua titularitat, ja que el patrimoni és de tots".

El conveni signat aquest matí entre l'Ajuntament de València, representat per la regidora d'Acció Cultural, María Oliver, i el regidor de Joventut, Roberto Jaramillo, i la Fundació Per Amor a l'Art (FPAA), representada per la seua directora general, Susana Lloret, permetrà donar a conéixer, fer valdre i connectar tres elements patrimonials del barri de Marxalenes, dos dels quals, les alqueries de Barrinto i de Félix, són propietat de l'Ajuntament, mentre que el tercer, les restes de l'alqueria Casa Comieig, es troba dins del recinte de Bombes Gens Centre d'Art, impulsat per la FPAA.

Amb aquest objectiu es realitzaran a partir d'aquest mateix mes una sèrie de visites guiades a través d'una ruta que recorrerà el celler medieval de Bombes Gens, l'Alqueria de Barrinto i l'Alqueria de Félix. En aquests recorreguts s'explicarà la complementarietat d'aquests elements patrimonials: una alqueria del segle XV i principis del XVI, recuperada i integrada dins del Parc de Marxalenes com a biblioteca pública Joanot Martorell i Centre de Recepció, i l'Alqueria de Félix, on se situa un centre de joventut, amb les restes d'una alqueria, Casa Comieig, localitzada en el transcurs de la rehabilitació de l'antiga fàbrica bombes Gens. Les tres estaven integrades en un paisatge d'horta periurbana de València que va perdurar fins al segle XX.

Per aquest conveni, l'Ajuntament de València autoritza la FPAA a l'ús de les instal·lacions de l'Alqueria de Barrinto, adscrites a la Delegació d'Acció Cultural, i de l'Alqueria de Félix, dependent de la Regidoria de Joventut, per a la realització d'aquestes visites guiades que recorreran l'antic camí de Marxalenes. El conveni no té cap cost per a les arques municipals, ja que serà la FPPA qui gestione els grups i guie les visites. El conveni té una durada prevista de 4 anys.

Les dues alqueries situades en el Parc de Marxalenes estan programades per als divendres o dissabtes. La primera visita serà dissabte que ve, 7 de juliol, i les següents, el dissabte 8 de setembre, el divendres 7 d'octubre, el divendres 9 de novembre i dissabte 1 de desembre.

Destacats