Presentacions, imposició de bunyols... "El protocol permet tornar a l'activitat fallera sense perdre la por a la Covid-19"

El president de la Interagrupació de Falles de València explica quines han sigut les reaccions del món faller davant el protocol anticovid

Guardar

Mascleta
Mascleta

Els fallers ja tenen un protocol específic per a poder reprendre l'activitat fallera i les reaccions, no s'han fet esperar. Encara que en el protocol de celebracions que es va publicar amb el llançament de noves mesures restrictives a la Comunitat Valenciana ja incloïa a les agrupacions culturals, la realitat és que existia molta incertesa a l'hora d'apujar la persiana dels casals. La celebració de la reunió entre Isaura Navarro, secretària autonòmica de Salut Pública, les juntes locals, la Interagrupación i el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana dimecres passat, va concloure en un protocol específic que unificava tota la normativa per a les agrupacions culturals. Com han rebut els fallers aquestes mesures? València Extra ha parlat amb el President de la Interagrupació de Falles de València, Guillermo Serrano, per a donar a conéixer quina és l'opinió de les Falles en aquest assumpte. Tornaran els divendres de "sopars de cabasset"?

"La importància d'aquest protocol és que ara tots tenim clar el què es pot i què no es pot fer. Fins ara, cada falla obria el casal segons creien que era la millor forma possible, o, com no tenien clar els aforaments i la normativa, directament no obrien per por d'una sanció. Gràcies als aclariments de la secretària de Sanitat, tenim un protocol que explica com actuar tots d'una mateixa forma". Així ho explica Serrano, qui considera de vital importància que els casals tinguen clar com actuar perquè es puga començar a recuperar la vida en ells. Així i tot, el protocol "és més o menys el que es feia" però ara, ja hi ha una normativa a la qual adaptar-se.

"Caldrà fer el cor fort perquè estancar-se serà la mort de la festa", Guillermo Serrano, president de la Interagrupación de Falles de València.

I és que la incertesa era palpable en les actes de les juntes falleres: "Si una celebració com unes noces tanca a les 1.00 h, els casals també? En els bars es pot consumir en la barra, però, en un casal es pot?" El document ara per fi dona resposta a aqueixos dubtes: més tard de les 1.00 h no pot estar obert res, i el consum en les barres queda prohibit, ja que les dimensions del local de cada associació varia molt entre les unes o les altres, per la qual cosa no és possible determinar en quines es poden respectar les mesures de seguretat i quines no. Per precaució, totes romandran tancades. Aquestes mesures, en la majoria, "han sigut ben acollides per les agrupacions perquè són coherents. Cal acoblar-se per a sobreviure", explica el president.

Per part seua, Guillermo Serrano vol destacar el rerefons que hi ha darrere d'aquestes mesures: "al final, el que aquest nou protocol anticovid ens permet és fer aqueixos sopars els divendres, aqueixa germanor que ens uneix a tots els amants d'aquesta festa i que no podem perdre".

Des que va començar el procés de desescalada del confinament provocat pel Coronavirus, hi ha hagut molta desinformació. No obstant això, ara queda molt clar que "els presidents no tindran cap responsabilitat legal si es produeix un contagi en la comissió", que és un dels punts que més preocupaven els fallers. Cal tindre en compte que "el virus ha vingut per a quedar-se en les nostres vides molt de temps, i si no recuperem la vida en els casals i de manera inevitable, els censos baixaran. Sense fallers no hi haurà més Falles".

Les presentacions, les proclamacions... Tornen, encara que adaptades. "Es poden fer celebracions falleres sempre que es respecten les normes de seguretat que són: portar màscares, mantindre el distanciament social d'1,5 metres i respectar els circuits. També es proporcionarà gel hidroalcohòlic per tota la instal·lació, i es procedirà a l'emmagatzematge de les dades dels assistents perquè, en cas de produir-se un contagi, poder facilitar el treball als rastrejadors", explica el president. No obstant això, molts casals no tenen capacitat per a albergar a molta gent. És per això que moltes falles "estan anant a salons o restaurants perquè el 75% de la capacitat de l'establiment siga suficient perquè càpia la comissió. Una vegada allí se celebren els actes oficials que no es van poder celebrar en les Falles 2020 com la imposició de bunyols, bandes o insígnies", diu Serrano.

Finalment, el que suposa aquest protocol per als fallers és "tornar a l'activitat sense perdre la por a la Covid-19". Encara que no és la realitat que les comissions volen, "caldrà fer el cor fort perquè estancar-se serà la mort de la festa", sentència el president de la Interagrupación de Falles de València.

Destacats