El Port de València "no necessita apostar per projectes depredadors del territori"

Quasi 200 col·lectius ciutadans i nombrosos informes qüestionen l'ampliació nord del Port de València

Guardar

Pancarta en contra de l'ampliació del port de València
Pancarta en contra de l'ampliació del port de València

Nou revés judicial per a l'autoritat portuària de València. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid desestimava el recurs de reposició interposat per l'Advocacia de l'Estat mantenint, així, la suspensió cautelar, a petició de la Comissió Ciutat-Port, de la resolució del Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) del 30 de març de 2021, que possibilitava que l'Autoritat Portuària de València (APV) poguera decidir per si sola sobre la necessitat o no d'una nova declaració d'impacte ambiental (DIA) per a l'ampliació nord del Port de València.

En conseqüència, es paralitza, de moment, aquesta macroampliació del port que, en paraules de la Comissió Ciutat – Port, hauria de suposar "una crida al sentit comú i l'abandó de projectes depredadors del territori i la qualitat de vida de la ciutadania". En aquest sentit, assenyalen que "el port de València no necessita apostar per creixements arriscats en temps d'emergència climàtica i incertesa econòmica, sinó que pot optar per optimitzar la seua gestió, racionalitzant l'ús de l'espai actual infrautilitzat i millorant els seus processos de treball". Així, recorden que l'ampliació nord del port és qüestionada per "quasi 200 col·lectius ciutadans, organitzacions d'estibadors i nombrosos informes tècnics i jurídics".

La Comissió Ciutat – Port ve lluitant per la paralització d'aquest projecte des de fa un temps. De fet, quan el Ministeri de Transició Ecològica va decidir, en març de 2021, que 14 anys després de la primera Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) en 2007, es modificaven les responsabilitats per a convertir a l'Autoritat Portuària de València (APV) en "jutge i part" en una nova avaluació ambiental del projecte, aquesta plataforma ciutadana ja va recórrer en via administrativa davant el mateix Ministeri "sense obtenir resposta". Per això, van acudir als tribunals enfront d'una resolució que sempre han qualificat de "nul·la de ple dret i dictada en frau de llei".

Port de València
Port de València

És en eixe procediment judicial, iniciat davant l'Audiència Nacional però derivat finalment a la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, on s'ha ratificat, ara, la primera decisió judicial favorable als arguments de la plataforma ciutadana.

Per aquest motiu, assenyalen que és moment que el Ministeri de Transició Ecològica i l'organisme públic Ports de l'Estat "assumisquen les seues obligacions ambientals en lloc de derivar les responsabilitats en l'APV". I és que "Ports de l'Estat haurà de decidir si les modificacions constructives introduïdes respecte de la proposta inicial, redactada quinze anys arrere i que va obtenir declaració d'impacte ambiental favorable en 2007, han de sotmetre's o no a nova avaluació ambiental".

Esperances en la decisió final

La resolució que recolza els seus arguments fa que des de la plataforma es tinga "confiança" en la decisió final perquè s'obligue a reconsiderar l'ampliació nord del port de València. De moment, en l'actual situació de paralització judicial, "l'APV no podria elevar al Consell de Ministres l'autorització per a la contractació de les obres. Ha de tornar a la casella d'eixida si no vol incórrer en greus responsabilitats per infracció de la legislació ambiental", han conclòs.

Arxivat a:

Destacats