Polp, nyoquis i tòfona componen el plat guanyador del III Concurs Gastronòmic Valencià de la Tòfona d'Andilla

Marc Martorell Sánchez, de Gaudir Restaurant, en Alcossebre (Castelló), s'alça amb el primer premi en el certamen culinari

Guardar

Otra elaboración certamen 2
Otra elaboración certamen 2

Marc Martorell Sánchez, de Gaudir Restaurant, en Alcossebre (Castelló) ha guanyat aquest dilluns la tercera edició del Concurs Gastronòmic Valencià de la Tòfona d'Andilla, municipi de la Serrania valenciana que un any més ha posat sobre la taula de l'alta cuina les excel·lències del seu producte estrela: la tòfona negra o tuber melanosporum.

L'espai gastronòmic Veles e Vents, en la Marina de València, ha tornat a ser escenari d'un espectacle culinari que ha reunit a alguns dels principals representants del sector gastronòmic de la Comunitat que han gaudit, i assaborit les creacions de set xefs (seleccionats prèviament entre una trentena d'aspirants) arribats des de Madrid, Alacant, València i Saragossa.

El diputat de Turisme de la Diputació de València, Jordi Mayor, ha destacat en aquest certamen que “tenim un territori ampli quant a ofertes i productes gastronòmics, i des del Patronat de Turisme de València els valorem amb el programa Del Tros al Plat, que ajuda també a conéixer i vertebrar la província, la qual cosa també fa que augmente la seua oferta turística”.

El concurs forma part de l'aposta per la gastronomia de la institució provincial, a través de la seua marca turística València Turisme i el projecte Del Tros al Plat.

Recepta guanyadora

Després de la presentació i degustació en directe dels plats seleccionats per a aquesta gran final, el jurat d'experts gastrònoms, presidit pel xef Bernd Knöller, han lliurat el primer premi al xef del prestigiós Gaudir Restaurant, situat en la localitat castellonenca d'Alcossebre, que ha presentat al certamen una original creació a base de nyoquis, polp i tòfona d'Andilla, en l'elaboració de la qual el jurat ha valorat tant la fusió d'elements culinaris de terra i mar, com la potència de sabor i la perfecta integració de la tòfona negra en la composició.

En segon lloc ha quedat el xef Néstor Oreiro Campos, del restaurant Essència, de Beniferri (València) amb un plat que també ha volgut conjugar “terra, mar i muntanya” en el qual s'han combinat les aromes de la muntanya amb la tòfona d'Andilla i una base de carxofes, gamba roja, pernil ibèric i ou trufat.

Per la seua part el xef Fernando Martín, de l'Hotel Novotel Camp de les Nacions, a Madrid, ha aconseguit el tercer premi gràcies a una arriscada aposta en la qual han demostrat la versatilitat de la tòfona negra integrant-la en unes postres amb una mousse de formatge.

Els participants han sigut guardonats amb premis de 1.000, 500 i 200 euros.

Bernd Knöller, president del jurat, ha sigut acompanyat per Cuchita Lluch, presidenta executiva de Gastrònoma Mediterrània; María Diago, autora de la Guia Gastronòmica de Proximitat i Sostenibilitat; Pedro García Mocholí, periodista gastronòmic; i Rafa Poveda, president de l'Acadèmia de Gastronomia de la Comunitat Valenciana.

Un espectacle en directe, seguint la moda televisiva dels concursos de gastronomia, dirigit Javier d'Andrés, amfitrió i director del Grup La Sucursal, que ha permés mostrar un any més la versatilitat de la tòfona d'Andilla en tota mena de plats.

La tòfona com a motor de desenvolupament

La cita gastronòmica en la capital valenciana ha comptat amb la presència de nombroses autoritats provincials i gastronòmiques, entre elles, Francesc Colomer, Secretari Autonòmic de Turisme, i Jordi Mayor, diputat de Turisme de la Diputació de València.

A més, la cita ha servit per a l'adhesió oficial del municipi d'Andilla a la nova marca gastroturística de la Comunitat, ‘Exquisit Mediterrani’, posada en marxa fa unes setmanes.

En aquest sentit, l'alcaldessa d'Andilla, Consuelo Alfonso, ha volgut destacar l'aposta pel desenvolupament integral d'un territori rural com el de la Serrania a través dels productes que ofereix la mateixa terra.“No es tracta tan sols d'un concurs de cuina, sinó d'un certamen gastronòmic associat al territori, que pretén crear un cercle virtuós i conjuminar gastronomia, territori i turisme i que ja és, sens dubte, un dels millors concursos de la tòfona a Espanya”.

“Hem de cercar el nostre lloc des de la singularitat i des d'Andilla, en lloc de lamentar-nos pels problemes que suposa la despoblació del territori rural, estem treballant per trobar camins de futur, per omplir de continguts la famosa Espanya Buidada a través de la formació, la promoció i la qualitat, alguna cosa que només s'aconsegueix cuidant i valorant la nostra cultura mil·lenària i tradicional”

Pròxima cita: FIVATRUF, 8 i 9 de febrer

Una cita de primer nivell que consolida al municipi andillà com a referent de l'alta cuina valenciana i que suposa el preludi de la III Fira de la Tòfona d'Andilla-Fivatruf, que se celebrarà en la localitat serrana el pròxim cap de setmana. Marc Martorell Sánchez, guanyador del certamen aquest dilluns, serà convidat per l'Ajuntament d'Andilla per a realitzar un showcooking en directe durant la Fira.

Arxivat a:

Destacats