Les polítiques municipals de València acumulen més de sis reconeixements internacionals

València ja se situa com un referent en sostenibilitat, turisme, esport i innovació

Guardar

Imatge de València / Foto: Joan Ribó
Imatge de València / Foto: Joan Ribó

Les polítiques municipals dutes a terme a València, des de 2015, estan donant els seus fruits. I és que l'aposta per la transformació de la ciutat cap a un model més sostenible, inclusiu i innovador, aplicat a totes les àrees, estan situant a la capital del Túria com un referent a nivell internacional. Al llarg d'enguany, no només està liderant la capitalitat mundial del Disseny, sinó que ha sigut triada com la ciutat més saludable del món; la millor ciutat espanyola per a anar amb bici; o s'ha inclòs entre les destinacions turístiques recomanables segons la CNN.

No obstant això, el palmarés de reconeixements de València no acaba ací. Recentment, València ha sigut triada com a millor ciutat del món per a viure, ocupant també la primera posició quant a qualitat de vida, segons Expat City Rànquing 2022. Un lloc que, d'acord amb les persones enquestades, es deu al seu transport públic assequible, la seguretat, les oportunitats per a fer esport i les facilitats per a instal·lar-se a la ciutat.

A més, cal destacar que València serà Capital Verda Europea en 2024. La transformació de la ciutat en els últims anys amb polítiques de recuperació d'espai públic, com la remodelació de la plaça de la Reina, la plaça de l'Ajuntament i moltes altres places en els diferents barris de la ciutat, així com projectes de renaturalització, com el projectat en el llit del riu Túria que, després de 50 anys recuperarà la seua connexió directa amb la mar, han sigut peces clau per a decantar la balança a favor de València.

 Jardí del Túria València
Jardí del Túria València

Polítiques que se sumen al gir en matèria de mobilitat que ha experimentat la ciutat, amb la creació de l'anell ciclista, que connectarà tota la ciutat; l'anell verd metropolità; o l'impuls al transport públic amb la millora dels autobusos de l'EMT i la reducció de freqüències per a facilitar el desplaçament de la ciutadania de manera més sostenible.

Així mateix, València també serà seu dels Gai Games en 2026. Una cita històrica que atraurà quasi 100.000 visitants i suposarà un impacte econòmic de més de 120 milions d'euros. Aquest esdeveniment esportiu serà el més important de la Comunitat Valenciana, després de l'America's Cup, permetent que la ciutat "continue situant-se com a referent en l'esport i la diversitat", assenyalava en el seu moment l'alcalde de València, Joan Ribó.

Finalment, tal com va destacar el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, fa una setmana, València també es troba entre les capitals amb menor pressió fiscal d'Espanya, "pagant menys impostos que a Madrid, Barcelona o Saragossa". Així, segons la informació facilitada per Sanjuán, la llista de capitals amb major pressió fiscal l'encapçala Barcelona amb una contribució total de 965 euros per habitant; mentre que Madrid ocupa la segona posició, ja que trasllada a cadascun dels seus habitants una càrrega fiscal de 921 euros. Per darrere es troben Tarragona, Sant Sebastià, Girona, Toledo, Segòvia, Lleida, Granada i Ciudad Real. València apareix en el lloc 31.

Aspiracions

El govern municipal s'ha proposat continuar catapultant València com un referent internacional. D'aquesta manera, el pròxim 7 de desembre, es coneixerà si València es converteix en Capital Europea de la Innovació 2022, un lloc que es disputa amb Espoo (Finlàndia) i Marsella (França).

Aquests premis tenen com a objectiu donar suport a les bones pràctiques en innovació implementades per les ciutats europees en matèria de governança, experimentació, impuls de la innovació i tecnologia. La ciutat guanyadora rebrà un premi d'un milió d'euros i les ciutats que queden en segon i tercer lloc, un premi de 100.000 euros cadascuna.

D'altra banda, València es troba entre les ciutats aspirants a ser seu del Mundial de Futbol 2030. Com apuntava el regidor d'Esports, Javier Mateo, "tenim una gran oportunitat de ser una de les principals seus d'un esdeveniment internacional de gran rellevància i treballarem de manera conjunta perquè el Mundial se celebre a València".

Destacats