València serà Capital Verda Europea en 2024: "Estem creant, entre tots, una ciutat exemplar"

La recuperació de l'espai públic i la renaturalització de la ciutat han sigut peces clau per a l'elecció de València com a Capital Verda Europea

Guardar

Jardí del Túria de València
Jardí del Túria de València

València serà Capital Verda Europea en 2024. Aquesta vesprada, el jurat ha donat a conéixer el veredicte en una gala que ha tingut lloc al Palau dels Esports de la ciutat de Grenoble, i que ha comptat amb la presència de l'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat d'una delegació valenciana de la qual formen part regidors i regidores de l'Ajuntament de València, així com representants dels grups polítics municipals de Ciutadans i PP.

L'alcalde ha recollit tant el distintiu que acredita a la capital del Túria com a Capital Verda Europea 2024, com els 600.000 € de premi per a impulsar polítiques verdes. Sens dubte, una decisió que suposarà un abans i un després per a València. "Hem recorregut un camí de grans assoliments i, entre tots, estem fent de València una ciutat exemplar. Volem ser una ciutat més sostenible, obrir espais i renovar conservant la nostra essència, i ho hem aconseguit. Entre tots, estem fent de València una ciutat innovadora, dissenyada per a les persones que la recorrem, pensada per a oferir qualitat de vida als qui la gaudim i, ara, amb aquesta capitalitat serem el far que guie a Europa cap al benestar", ha assenyalat Ribó.

Era la primera vegada que València aspirava a ostentar aquesta capitalitat en els dotze anys d'història del guardó. Va ser el passat mes de maig quan València va ser declarada, al costat de les ciutats de Múrcia, Cagliari (Itàlia), Prato (Itàlia), Florència (Itàlia), Cracòvia (Polònia), Sofia (Bulgària) i Kosice (Eslovàquia), candidata als European Green Capital Award. Un mes després, la ciutat presentava la seua candidatura amb el suport de la pràctica totalitat de la Corporació Municipal i de la societat valenciana. El mes de juliol, es coneixia que València era finalista, juntament amb la ciutat italiana de Cagliari, a convertir-se en Capital Verda Europea 2024.

Defensa candidatura VLC Capital Verde
Defensa candidatura VLC Capital Verda

La transformació de València en els últims anys amb polítiques de recuperació d'espai públic i renaturalització de la ciutat han sigut peces clau per a decantar la balança a favor de la capital del Túria. Així, durant l'acte de defensa de les candidatures, que ha començat aquest matí a les 10.15 hores, la vicealcaldessa Sandra Gómez ha posat en valor actuacions com la plaça de la Reina, "un espai sorollós, ple de cotxes i autobusos que s'ha convertit en un lloc de trobada, i en un espai per a passejar, descansar i jugar".

Així mateix, Gómez ha posat altres exemples com l'aposta per una mobilitat sostenible amb actuacions com l'anell verd metropolità, una ruta ciclista i per als vianants de 52 quilòmetres que uneix l'horta amb la mar; o les rutes ciclistes des de l'horta fins a l'Albufera.

Per part seua, el vicealcalde Sergi Campillo ha destacat el camí emprés per València per a la seua renaturalització, destacant un projecte estrela com és la renaturalització del llit del riu Túria que, després de 50 anys, tindrà una connexió directa amb la mar. Durant la seua intervenció, Campillo ha destacat també el paper de la ciutadania i de la lluita de la societat civil.

Després de superar la fase tècnica, la candidatura de València s'ha centrat, en aquesta presentació final, a donar a conéixer les accions, campanyes de sensibilització, de mobilització i participació ciutadana que s'han fet aquests anys en relació amb els 12 indicadors ambientals que es van avaluar en la fase tècnica.

Un projecte de futur que ha aconseguit conquistar a Europa, i que s'ha basat en cinc eixos fonamentals: l'increment de la infraestructura verda i la promoció de la biodiversitat urbana; la missió climàtica i l'eficiència energètica; la mobilitat sostenible i la recuperació de l'espai públic; i l'alimentació sostenible vinculada a l'horta.

Destacats