Policia Local València treballa en un projecte per a augmentar la detecció de la violència de gènere i la protecció a les víctimes

El projecte IMPROVE desenvolupa amb intel·ligència artificial un robot conversacional que oferirà a les víctimes assessorament immediat

Guardar

Agent del grup GAMMA de la Policia Local de València
Agent del grup GAMMA de la Policia Local de València

La Regidoria de Protecció Ciutadana participa en un projecte europeu que ha desenvolupat diverses eines per a augmentar les denúncies i la detecció de la violència de gènere. Actualment, el 80% de les víctimes no denúncia. "La invisibilitat és un estigma contra el qual hem de lluitar" ha assenyalat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano. Per a reduir aquest marge, el projecte IMPROVE, en el qual participen 16 entitats de huit països, ha desenvolupat un robot conversacional multilingüe amb intel·ligència artificial que oferirà a les víctimes assessorament immediat, avaluació de riscos i orientarà a la víctima sobre els serveis i recursos disponibles.

"Una de les prioritats de la Regidoria de Protecció Ciutadana és augmentar la seguretat i la protecció de totes les dones" ha indicat Cano, "per això hem treballat per a formar part d'aquest ambiciós projecte europeu que ens pot ajudar molt en un futur immediat a detectar casos de violència de gènere. La invisibilitat és un estigma contra el qual hem de lluitar. La denúncia, la informació i el coneixement d'una situació activen mecanismes d'ajuda necessaris" ha recordat el regidor.

El projecte europeu IMPROVE, en el qual participa la Regidoria de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, ajudarà a les víctimes de violència de gènere però també als responsables públics per a adoptar solucions i mesures. "La intel·ligència artificial canviarà la concepció que tenim del món, ens pot ajudar molt per a augmentar la protecció dels drets i llibertats, per a detectar i protegir millor, per exemple, com en aquest projecte, a les dones que pateixen violència de gènere. Actualment, només tenim coneixement d'una xicoteta part d'aquesta realitat, el 80% no denúncia, és una xifra altíssima, inassumible d'una violència que anul·la, agredeix i menysprea a milers de dones en tots els nostres barris" assenyala el regidor Aarón Cano que ha recordat "l'obligació que tenim tots els representants públics de buscar solucions per a millorar les vides de totes les persones que viuen a les nostres ciutats i pobles però especialment, les més vulnerables".

El robot en el qual treballa aquest projecte europeu pot arribar a oferir assessorament immediat, però també és capaç d'avaluar els riscos i orientar a la víctima en un moment especialment difícil. "En un futur podria funcionar com una aplicació que descarreguem en els nostres dispositius i que pot respondre qualsevol pregunta o inquietud que tinga una víctima i assessorar-lo en tot el procés que pot iniciar amb les mateixes garanties que el faria una agent del grup GAMMA de la Policia Local de València" ha assenyalat José Luis Diego, responsable del departament de Projectes Europeus en la Policia Local de València que participa en la plataforma d'experts d'Europol. "Aquesta tecnologia no substitueix a ningú, es tracta d'una tecnologia que ens ajuda a desenvolupar el treball policial amb més recursos i garanties, en definitiva, ens ajuda a servir millor a la ciutadania, a protegir-la i ajudar de forma més eficaç" puntualitza Cano.

El mes vinent d'octubre se celebrarà a Alemanya la primera reunió de llançament en la qual participarà el departament de Projectes Europeus de la Policia Local de València al costat dels seus socis internacionals entre els quals figuren la Universitat nacional de Policia d'Alemanya, la Universitat de Münster, el Centre Nacional per a la Investigació Científica de França o la Gendarmeria Nacional pertanyent al Ministeri de l'Interior francés o el Centre d'Estudis de Seguretat de Viena. També són presents policies i institucions de Finlàndia, Hongria i Portugal. L'execució del projecte es realitzarà en tres anys i té un pressupost de 203.125 euros per a la Policia Local de València, una quantitat subvencionada al 100% i que inclou les despeses de personal així com altres despeses directes i indirectes.

Destacats