Orriols ha sigut l’escenari d’un recorregut urbà que promou el coneixement de la diversitat cultural del barri

Guardar

Ruta  Diversitour al barri d'Orriols
Ruta Diversitour al barri d'Orriols

La ruta DiversiTour, un projecte desenvolupat per promoure la convivència i el coneixement de la diversitat cultural dels barris, s'ha celebrat hui a Orriols. La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha participat en aquest recorregut intercultural "que pretén mostrar l´impacte positiu de la diversitat cultural a les ciutats", i ha recordat que es tracta d'una iniciativa que s'ha posat en marxa d'una manera homogènia i paral·lela a les ciutats de València i Bilbao, per afavorir la cohesió intercultural".

"Aquestes passejades interculturals es basen en l'experiència generada per la Xarxa Europea Migrantour, en què ja va participar un conjunt d'entitats socials de València, entre les quals hi havia València Acull. La iniciativa ha rebut finançament del Consell d'Europa i està liderada per l'Ajuntament de Bilbao amb la participació de l'Ajuntament de València, a través de la regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració", ha explicat la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, que ha estat acompanyada de tècnics de l'Ajuntament i dels Servicis Municipals del barri.

Tal com ha indicat, "en la realització d'aquest programa, la Regidoria compta amb la col·laboració de l'entitat València Acull, amb llarga trajectòria d'implantació al barri d'Orriols, amb projectes i serveis vinculats a la participació i la convivència intercultural, entre d'altres". "Aquesta associació és l'encarregada de dur a terme el desenvolupament del projecte i de la formació de les persones que realitzen els recorreguts. Alhora, s'hi ha implicat la Universitat de València, a través del grup de recerca MIDICO (Migració, Diversitat i Cohesió Social), per fer un estudi exploratori inicial i alguns elements de l'avaluació del projecte", ha aclarit.

La 'ruta de la diversitat' connecta les persones assistents amb la història del barri, amb els llocs i comerços referents i, en definitiva, amb la diversitat de manifestacions socials i culturals. A la visita s'explica com el barri s'ha transformat i conformant amb els dos processos migratoris més recents, és a dir, les migracions interiors dels anys 60-70 del segle XX i les exteriors des de l'inici d'aquest segle.

Actualment, després de l'elaboració dels estudis diagnòstics preliminars a les dues ciutats, la formació dels talleristes i facilitadors dels recorreguts, la planificació dels itineraris i el disseny dels plànols-fulletó, s'han culminat les quatre visites pilot a Bilbao i s'estan realitzant aquestes setmanes les del barri d'Orriols.

El grup Diversitours de València Acull està conformat per huit veïns i veïnes, de diverses nacionalitats, que van iniciar la seua formació al mes de juliol amb el propòsit de capacitar-se en el disseny de recorreguts veïnals dirigits a població jove i adulta i així donar a conéixer la diversitat cultural del barri i teixit social.

L'objectiu és que aquest projecte constituïsca una aportació a la millora de la cohesió social del barri a partir de la valoració de la diversitat cultural present i passada. Sens dubte, "reforça el compromís de la ciutat de València amb els principis del Programa Ciutats Interculturals del Consell d'Europa", ha declarat Maite Ibáñez, i té com a objectiu "lluitar contra els estereotips negatius i promoure la convivència i el coneixement de la diversitat" cultural". "En el dia de hui, que celebrem el Dia Internacional dels Drets Humans com cada 10 de desembre, cal recordar que les polítiques d'inclusió i de no discriminació són clau per reduir les desigualtats; per això, des de l'Ajuntament de València impulsem projectes de sensibilització i de participació que permeten establir una convivència lliure de perjudicis xenòfobs que vulneren els drets de les persones migrants".

Al mes de juliol es va informar de la marxa aquest projecte pilot que pretén provar aquesta metodologia amb la intenció d'avaluar-ne la continuïtat.

Arxivat a:

Destacats