Orriols en Lluita celebra els avanços anunciats sense llevar el focus de la seguretat i la convivència

Els temes en els quals hi ha menys avanços són la seguretat i la negociació amb els bancs per a desallotjar els habitatges ocupats per delinqüents

Guardar

Reunió entre Mónica Oltra i l'associació veïnal Plataforma Orriols en Lluita
Reunió entre Mónica Oltra i l'associació veïnal Plataforma Orriols en Lluita

Representants d'Orriols en lluita han participat, al costat d'altres entitats veïnals, en la taula interregidories que cada mes organitza l'Ajuntament per a atendre les necessitats del barri. El balanç general d'aquesta trobada ha sigut positiu, mentre s'ha donat informació sobre els avanços reeixits respecte a les reivindicacions veïnals en diverses matèries.

Encara que l'ajuntament defensa que l'augment de les actuacions policials en la barriada comença a tindre efectes positius, la veritat és que «la realitat ens retorna constantment al punt de partida. Davant la imminència de l'estiu, tenim una certa preocupació per repetir les escenes que vam viure l'any passat», expliquen des de l'entitat veïnal.

Al febrer es va acordar un ampli catàleg d'accions de seguretat, socials i urbanístiques; entre elles, presència policial durant les vint-i-quatre hores del dia als carrers que presenten més problemes de convivència. Certament, ha augmentat la pressió policial, però els delinqüents modifiquen les seues conductes i s'adapten a la nova situació, per la qual cosa els problemes de convivència segueixen sense solucionar-se, matisen.

Per això, «hem sol·licitat la instal·lació de càmeres de seguretat al carrer i cartells que les anuncien com a dissuasió, com n'hi ha a Paterna», explica Mari Carmen Tarín, portaveu de la plataforma veïnal. «L'ajuntament ens ha traslladat que la instal·lació de càmeres de seguretat dissuasives no és de la seua competència, però necessitem mesures de prevenció», exigeix.

Habitatges ocupats

Encara que la intervenció policial és necessària, el més urgent és posar en marxa una forta intervenció social en el barri, així com atallar la problemàtica dels habitatges ocupats. En aquest sentit, les diferents intervencions de l'ajuntament no semblen donar fruits, ja que ni els bancs ni les persones particulars que tenen en propietat aqueixos habitatges, segons ha explicat el consistori, responen als seus requeriments. El moviment associatiu es mostra decebut pel fracàs d'aquestes negociacions.

Remodelació urbanística

La plataforma veïnal considera que els últims compromisos institucionals per a millorar l'aparença del barri com el PAI d'Agustín Lara o la superilla són «satisfactoris», encara que insten que es complisquen els terminis i els projectes no continuen dilatant-se en el temps.

La plantació de 130 espècies d'arbres en tres dels principals carrers de la barriada també ha tingut un bon acolliment entre les entitats que formen part de la plataforma ciutadana. Tot pas per a fer el barri més habitable i sostenible es considera «important», encara que el teixit associatiu mostra la seua preocupació per la reducció de zones d'estacionament per a vehicles.

Orriols en Lluita exigeix que el pla s'execute amb la condició que l'ajuntament done solució a la falta d'aparcament. A més, és important que la plantació d'arbres no reste il·luminació a uns carrers ja per si mateix mal il·luminades que s'havien compromés a millorar.

Sobre el jardí de la plaça Esteban Dolz del Castellar que ja havia anunciat l'alcalde, s'ha acordat una reunió amb la part tècnica de l'ajuntament dins de tres setmanes per a realitzar el disseny de forma participada amb les aportacions de les associacions. Els horts urbans, no obstant això, seguiran aturats fins a l'any que ve per qüestions burocràtiques.

La creació d'espais més habitables és una necessitat per a la recuperació de l'espai públic en una zona que durant molt de temps no ha rebut inversions urbanístiques i socials. Com a conseqüència, les veïnes i veïns d'Orriols no poden gaudir dels mateixos drets dels quals gaudeixen les persones que viuen en altres parts de la ciutat. «Des de la plataforma veïnal seguirem de prop el compliment dels anuncis institucionals i no desistirem d'exigir les solucions que el barri necessita», conclou la portaveu.

Orriols en Lluita és una plataforma que va nàixer el juny de 2021 amb la finalitat de garantir que Orriols tinga un futur, i que les persones que viuen allí puguen gaudir dels seus drets sense por, desenvolupant les seues vides en pau i amb dignitat.

Arxivat a:

Destacats