Operat el primer pacient per cirurgia robòtica a l'Hospital La Fe de València

El malalt ha sigut intervingut amb èxit, per un càncer de pròstata localitzat, mitjançant el robot Da Vinci

Guardar

El Robot Da Vinci durant la intervenció a l'Hospital La Fe de València
El Robot Da Vinci durant la intervenció a l'Hospital La Fe de València

Un home de 70 anys amb un càncer de pròstata localitzat, ha sigut el primer pacient intervingut per cirurgia robòtica a l'Hospital La Fe de València. Així mateix, l'operació s'ha realitzat amb èxit gràcies al protagonista de la intervenció, el robot Da Vinci, un sistema quirúrgic assistit informàticament que amplia la capacitat del cirurgià per a operar de manera menys invasiva. En aquest sentit, el cirurgià té la capacitat de manejar a distància els braços del robot mitjançant una consola que li ofereix una visió immersiva tridimensional i ampliada com si estiguera a l'interior del pacient.

Segons ha explicat José Luis Ruiz Cerdà, cap de la Unitat de Laparoscòpia Urològica del Servei d'Urologia de l'Hospital La Fe, sobre el càncer de pròstata, "aquest tipus de patologia és una de les més indicades per a dur a terme amb aquesta tecnologia, ja que el tumor es troba en el fons de la pelvis i hem de treballar en un espai molt reduït i rígid". Per això, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha fet una prostatectomia radical del tumor mitjançant cirurgia robòtica, la capacitat de la qual ha permés "una major accessibilitat, major visibilitat a través de tecnologia 3D, i sobretot, ens ha oferit una gran maniobrabilitat i precisió quirúrgica que l'abordatge laparoscòpic convencional", afig Ruiz Cerdà, president de la comissió de cirurgia robòtica de l'Hospital la Fe.

En aquesta primera operació, on han participat els serveis d'Urologia i Anestesiologia i Reanimació, a més de personal d'Infermeria així com el Servei d'Esterilització, el professional ha pogut treballar de forma més ergonòmica i còmoda, ja que la cirurgia esmentada és molt complicada i combina objectius oncològics, reconstructius i funcionals en els quals, tal com ha explicat Cerdà, no sols cal extirpar el tumor completament, sinó que cal restablir la via urinària i, al mateix temps, preservar la funcionalitat tant de l'erecció, com de la continència. D'aquest forma, al pacient intervingut ahir a l'Hospital La Fe se li han realitzat cinc mínimes incisions, d'aproximadament huit mil·límetres, per a accedir al camp quirúrgic.

A més, els serveis d'Urologia, Ginecologia i Cirurgia General de l'Hospital La Fe són les primeres especialitats estrenades en aquesta nova i innovadora tecnologia per a la salut, per la qual cosa han establit un programa formatiu a través de la seua comissió de cirurgia robòtica per a poder acreditar a tots els professionals implicats en el seu ús.

Com és la recuperació després de la intervenció?

Segons ha assenyalat l'Hospital, la recuperació és extraordinàriament ràpida, ja que la majoria dels pacients romanen entre 24 i 48 hores a l'hospital o fins i tot poden ser donats d'alta en el mateix dia. Això demostra que la cirurgia robòtica és molt precisa, perquè preserva els teixits i a penes hi ha pèrdua sanguínia. En definitiva, no hi ha dubte que la incorporació de cirurgia robòtica permetrà a la Unitat continuar avançant en cirurgia mínimament invasiva, per exemple, en pacients amb patologies complexes, associades o que pateixen obesitat o càncers avançats, en els quals es desaconsella la cirurgia convencional o la cirurgia laparoscòpica.

On s'ha fet l'operació?

La intervenció s'ha dut a terme en la Unitat de Laparoscòpia Urològica del servei d'Urologia de l'Hospital La Fe de València, format pels uròlegs José Luis Ruiz, Manuel Martínez, Juan José Monserrat i José Miguel Alapont amb gran experiència en tècniques laparoscòpiques bàsiques i avançades. Es tracta d'una unitat pionera a Espanya en cirurgia laparoscòpica, amb més de vint anys d'experiència que ha dut a terme més de 1500 intervencions d'aquest tipus, per laparoscòpic convencional.

De fet, en els últims anys ha adquirit prestigi a través de la realització de laparoscòpia oncològica guiada per imatge, cirurgia reconstructiva i laparoscòpia oncològica en trasplantats renals amb càncer. En 2007, aquesta unitat va posar en marxa el programa d'extracció renal via laparoscòpica per al trasplantament de donant viu renal sent el referent actual en la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats