On s'amaga l'oli de palma?

Amb més de 100 noms diferents, està present al nostre dia a dia més del què imaginem

Guardar

supermercado
supermercado

Cada ciutadà europeu consumeix 59,3 kg d'oli de palma a l'any, segons càlculs de l'OCDE. Sens dubte, aquest oli ha sigut i, encara hui en dia, és l'ingredient de moda dels últims temps. Els seus usos van des de l'alimentació o la cosmètica fins la fabricació de ciris o biodièsel. Costa uns 650 euros per tona, quasi la meitat que l'oli de girasol i fins cinc vegades menys que el d'oliva, la qual cosa el converteix en l'oli més barat del mercat. A més, les seues plantacions són més productives - més de tres tones per hectària - i no requereixen grans inversions en manteniment.

Aquest polèmic oli s'obté del fruit de la palma africana Elaeis Guineensis. A pesar del seu orige vegetal, presenta en la seua composició fins un 50% d'àcids grasos saturats, enemics d'un bon funcionament cardiovascular i de nivells equilibrats de colesterol.

El que es curiòs és que, en el seu estat cru, aquest oli és ric en vitamina E i betacaroté. El problema més greu per a la salut - independentment què es un oli gras - és conseqüència del procés de refinament, que es realitza per què resulte inolor i insípid. Les temperatures de 200º a les quals es somet l'oli en aquest procés lliberen substàncies cancerígenes. Aquestes substàncies són capaces d'iniciar la metàstasi en cèl·lules tumorals i inclús poden arribar a ser tan potents com per canviar l'ADN.

Però no només és perjudicial per a la nostra salut, també ho és per al medi ambient. Atés el gran rendiment dels seus cultius, i per supost la demanda, es van ampliant les seues extensions d'explotació intensiva, la qual cosa es tradueix en deforestació, destrucció d'ecosistemes, violació dels drets humans, contaminació i altres problemes greus. Indonèsia i Malàsia són les regions més afectades, ja que concentren més del 80% de la producció mundial.

L'orangutà és altra víctima alarmant de tota aquesta situació i és que, amb la pèrdua de la majoria dels seus hàbitats, s'ha reduït 20 vegades la població mundial de fa un segle, quedant actualment una xifra redondejada de 15.000 orangutans, en perill d'extinció. I estan corrent la mateixa sort la resta d'habitants de les selves tropicals, com ara els tigres, les aus o els elefants.

Què puc fer per no contribuir a açò?

No consumir oli de palma. Sí, així de fàcil i de difícil a la vegada.

La bona notícia és que abans era molt més complicat identificar-lo, però hui en dia, des que les empreses estan obligades a fer constar en l'etiqueta dels seus productes tots els ingredients que els composen, es tracta d'armarse de paciència i no posar al carro de la compra res que no haja passat el nostre filtre de lectura d'ingredients.

Tanmateix, encara que ha de figurar per obligació als productes que el contenen, les empreses poden permetre's certes ambigüitats en la seua denominació. Per fer-nos una idea, hi ha identificats 200 noms diferents per a aquest mateix oli, i molts d'ells no fan suposar que es tracte d'aquest. Ens trobem dessignacions com Butil estearato, Disodio lauril sulfosuccinato, Glicerina vegetal o, aquesta última freqüent en begudes, Mono y diglicéridos de ácidos grasos.

Obviament no podem aprendre tots els noms que pot presentar de memòria, però sí podem i hem d'informarnos, com a consumidors, de qualsevol ingredient que ens parega estrany. Ningun dels noms que rep l'oli de palma indueix a pensar en un producte natural.

Aliments que contenen oli de palma

L'oli de palma es troba generalment en bolleria, productes precuinats i fregits, encara que no és només exclussiu d'aquests. De fet, a alguns productes que tenim interioritzats com a "saludables" també els perd l'etiqueta. Et presentem aliments que estan molt integrats en la nostra vida diària i dels quals moltes persones desconeixen eixe ingredient especial que els fa més saborosos, sucosos i aconsegueix que es conserven millor.

 

-Les cremes de xocolate per a untar (per açò s'entén Nocilla, Nutella i altres marques)-Menjar per a infants (conegut el cas de Hero, però també altres com Nestlé)-Productes molt típics de la infància (i que perduren a qualsevol edat): Kinder Sorpresa, Kinder Bueno, Kit Kat, Donuts, Bollicao...-La majoria de galetes que podem trobar als supermercats, inclús les més "reputades" com Galletas Príncipe o inclús les Maria de tota la vida.-Respecte al desdejuni, és quasi impossible trobar aliments que no tinguen: sobaos, bescuits, magdalenes, multitud de cereals (Chocapic, Golden Grahams, Kellogs, entre altres), croissants...-Els bombons que ens acompanyen tots els nadals, com ara Ferrero Rocher o Lindt.

És sorprenent quan llarga pot ser la llista quan comences a tirar del fil. Per cert, les cadenes de menjar ràpid més famoses també utilitzen l'oli de palma per l'elaboració dels seus productes. Ara que tenim tota la informació sobre l'oli de palma al nostre abast, no podem lamentar-nos que no sabem què mengem.

Arxivat a:

Destacats