Nuno Coelho debutarà com a director convidat al capdavant de l'Orquestra de València

Guardar

Nuno Coelho1 © Elmer de Haas
Nuno Coelho1 © Elmer de Haas

El jove director portugués Nuno Coelho, debutarà demà divendres com a director convidat al capdavant de l'Orquestra de València, per a dirigir un programa en el qual destaca el Concert núm. 2 per a piano i orquestra de Frédéric Chopin, que interpretarà el concertista canadenc Jan Lisiecki, que també debuta, en aquest cas, amb la formació simfònica valenciana. Prèviament, el públic assistent podrà escoltar la Simfonia núm. 1 en sol major "Oriental" de Josep Pons, en un programa que culminarà amb la monumental Simfonia núm. 2 del finés Jan Sibelius.

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha destacat respecte al debut de Nuno Coelho, que en el cas de les directores i directors convidats "sempre dissenyem les nostres programacions per a l'Orquestra de València amb un acurat equilibri entre les batutes consagrades i aquelles que estan desenvolupant trajectòries artístiques de molta qualitat", i en aquest cas, "podrem veure el treball artístic d'un jove director que ha dirigit o dirigirà a formacions tan prestigioses com la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, la Filharmònica de Los Ángeles o la Royal Concertgebouw".

El programa s'obrirà amb la Simfonia núm. 1 en sol major "Oriental" de Josep Pons, primera interpretació per l'Orquestra de València. Pons va nàixer a Girona cap al 1768 i la seua primera simfonia respon a la simfonia-obertura tan estilada en l'òpera d'eixa època. La següent obra del programa és el Concert núm. 2 per a piano de Chopin, vertader paradigma del piano romàntic i favorit del gran públic. Per últim, la Simfonia núm. 2 de Sibelius va ser descrita per ell mateix com a "Una confessió de l'ànima", i després de la seua estrena, va ser apropiada com a un emblema de l'alliberament nacional.

El director del Palau, Vicent Ros, ha destacat que aquest programa "és ideal per a percebre l'acústica millorada després de la instal·lació dels panells perimetrals i superiors, ja que el programa conjuga eixe diàleg tan especial entre el piano i l'orquestra de Chopin, com també la monumentalitat de la simfonia de Sibelius".

Nuno Coelho és director artístic i titular de l'Orquestra Simfònica del Principat d'Astúries i director convidat de l'Orquestra Gulbenkian. En la temporada 2021-22 debuta amb les orquestres Dresden Philharmonie, Staatsorchester Hannover, Helsinki Philharmonic, Malmö Symphony i Luxembourg Philharmonic, entre altres. En la temporada 2022-23 debutarà amb la Royal Concertgebouw Orchestra. Va substituir el 2019 a Bernard Haitink per dirigir la prestigiosa Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i durant la temporada 2018/19 va dirigir la Filharmònica de Los Angeles com a "Dudamel Fellowship".

Jan Lisiecki, als 27 anys fa més de cent concerts anuals a tot el món i ha treballat amb directors com Antonio Pappano, Yannick Nézet-Séguin, Daniel Harding, Manfred Honeck i Claudio Abbado. Va interpretar fa poc un cicle de lieder de Beethoven amb el baríton Matthias Goerne, entre altres, en el Festival de Salzburg. Ha actuat amb la Filharmònica de Nova York, simfòniques de Chicago, de la Ràdio de Baviera i de Londres, Staatskapelle Dresden i Orquestra de París. A díhuit anys es va convertir en el guanyador més jove del Premi Artista Jove de Gramophone i va rebre el Premi Leonard Bernstein.

Destacats