La nova plaça de l'Ajuntament de València: del fum dels cotxes a la renaturalització

El projecte guanyador contempla passar d'un 57% de l'espai destinat a vehicles a un 18%

Guardar

Re-natura: guanyador del disseny de la Plaça de l'Ajuntament de València
Re-natura: guanyador del disseny de la Plaça de l'Ajuntament de València

València feia ahir un pas de gegant per a tancar el cercle de la "ciutat de places". Després de la remodelació de la plaça de Bruges i de la plaça de la Reina, la plaça de l'Ajuntament de València es prepara per a acollir una remodelació que la convertirà en "la plaça que gaudiran els valencians de les pròximes dècades" tal com destacava l'alcalde, Joan Ribó.

Una plaça en el qual les persones seran les protagonistes, ja que un 82% de l'espai es destinarà a elles. "A penes fa dos anys, en 2020, encara hi havia cotxes, fum i soroll. I ara, a les portes de la Capitalitat Verda Europea, hi ha gent, activitats i alegria", incidia el primer edil al respecte.

Abans de 2015, l'espai de la plaça reservat al vehicle privat era del 57%, mentre que hui és només el 18%, "i els vianants gaudim del 82% restant". A més, abans del tancament al trànsit de la plaça, passaven 10.000 cotxes cada dia, mentre que hui són milers de persones la que la travessen passejant.

Re-natura: ganador del diseño de la Plaza del Ayuntamiento de València
Re-natura: ganador del diseño de la Plaza del Ayuntamiento de València

Renaturalització de l'espai

En aquest sentit, el disseny de la futura plaça de l'Ajuntament serà de qualitat, modern i, al mateix temps, respectuós amb el seu passat i donarà tot el protagonisme a la renaturalització. L'espai total és de 12.000 metres quadrats i la proposta triada millora l'experiència per als vianants, renova els llocs de flors, disposa de fonts per a beure, banys públics, ombra, vegetació, i manté la zona per a plantar la falla i disparar la mascletà.

L'arbratge, la vegetació, l'aigua i els sòls permeables donaran suport a la biodiversitat, i regularan les condicions de temperatura i humitat de la plaça. De fet, el disseny de Re-Natura aposta, precisament, per dotar a la plaça d'abundant presència vegetal, encara que s'ha previst que moltes de les espècies siguen de fulla caduca, de manera que es garantisca la visibilitat de, per exemple, les activitats falleres, i que, alhora, generen abundant zones d'ombra durant els mesos més calorosos.

Re-natura: ganador del diseño de la Plaza del Ayuntamiento de València
Re-natura: ganador del diseño de la Plaza del Ayuntamiento de València

Inversió de 8,6 milions d'euros

L'obra compta amb un pressupost màxim de més de 8.639.400 euros però, abans, l'estudi guanyador del concurs haurà de redactar el projecte de remodelació, amb un termini establit de 6 mesos. Per a això, se li atorga un premi de 559.988 euros, i s'haurà d'encarregar de la redacció del projecte bàsic, i de la direcció de l'obra.

Es preveu aprovar el projecte abans de finalitzar la legislatura, de manera que puga ser licitat i executat en el pròxim període executiu municipal. Si bé encara és prematur fer un càlcul sobre l'execució de les obres, la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, ha estimat que serà del voltant de 12-15 mesos des del seu inici.

Destacats