Nou centre de serveis socials en el barri del Cabanyal

El local, fins ara ocupat il·legalment, serà reformat per més de 600.000 euros

Guardar

Centro de servicios sociales
Centro de servicios sociales

L'ajuntament de València, va aprovar el passat divendres, les obres per a transformar un dels edificis del carrer de la Reina, en el barri del Cabanyal-Canyamelar, en un nou centre municipal de serveis socials. Serà el tretzé centre social municipal de València, que s'encarregarà d'oferir informació, orientació i assessorament a la ciutadania sobre els drets i recursos socials que estan a la seua disposició.

Les obres d'aquestes noves instal·lacions, de 430 m², s'han adjudicat per un import total de 605.658,24 euros i té un termini d'execució de 6 mesos. El projecte ha acumulat bastant temps de retard entre altres motius perquè es trobava ocupat de manera il·legal. Ara, oferirà assessorament als veïns sobre l'ajuda a domicili, teleassistència, menjar a casa, protecció i atenció a menors i tramitació d'ajudes vinculades a la llei de la dependència així com la Renda Valenciana d'Inclusió.

Segons la regidora Isabel Lozano, constitueix un pas en la conciliació social d'un barri que hui dia "encara continua patint les conseqüències de la degradació intencionada del govern del PP". Lozano ha afirmat que quan va entrar l'actual govern municipal, la ciutat de València patia un dèficit de centres municipals de serveis socials.

Les noves obres d'aquest edifici vénen acompanyades d'altres nous centres d'aquestes característiques, que s'obriran en el barri de Benicalap i en el barri de Russafa. El nou centre en Benicalap atendrà 40.000 usuaris i permetrà reduir el nombre de persones ateses en el centre de Campanar.

Serveis socials valencians abans de 2015

Fins a 2015, els serveis socials a la Comunitat Valenciana es caracteritzaven per la "deterioració", la "nul·la rellevància" i "l'absència d'evolució i millora", per la qual cosa a partir d'aleshores l'ajuntament de València va començar a dur endavant un projecte de millora del sistema públic de serveis socials.

Des de 2015, la Comunitat Valenciana és l'autonomia espanyola que registra "una evolució més positiva que es constata en totes les seues dimensions". Aquesta evolució ha sigut gràcies a l'aprovació de la nova llei que reconeix drets subjectius i una planificació estratègica. No obstant això, diversos indicadors que expressen la rellevància econòmica dels serveis socials en la Comunitat, com la cobertura d'atenció a la dependència, segueixen per davall de la mitjana estatal.

D'altra banda, la cobertura efectiva de prestacions i serveis i les seues estructures bàsiques de serveis socials, la taxa de desatenció en la dependència i el servei d'ajuda a domicili per a persones majors han millorat àmpliament la mitjana estatal.

Centres de serveis socials en la capital

En 2013, la ciutat de València comptava amb 11 centres municipals de serveis socials distribuïts en 11 barris: Benimaclet, Campanar, Ciutat Vella, Malva-rosa, Natzaret, Olivereta, Patraix, Quatre Carreres, Salvador Allén, Sant Marcel·lí i Trafalgar. No obstant això, el nombre de centres socials no era suficient per a la quantitat de veïns que requerien serveis en aquesta mena de locals.

En 2018, es va aprovar un pla de reordenació dels centres de serveis socials de la ciutat de València, amb l'objectiu d'augmentar la seua presència i poder proveir a més gent i de forma més eficaç. En aqueix mateix any, l'ajuntament va iniciar la construcció d'un nou centre d'aquest tipus al carrer Sarrión, en el barri de la Saïda, passant a comptar amb 12 centres de tals característiques.

Amb la construcció del nou local en el barri del Cabanyal-Caramelar, i les pròximes obres en Russafa i Benicalap, València passaria a comptar amb 15 centres municipals de serveis socials.

Destacats