La Nit del Foc de les Falles 2023 tindrà el pressupost més alt de la història

La Nit del Foc de les Falles de València suposarà una inversió de 75.000 euros

Guardar

Tret d'un castell en la Nit del Foc
Tret d'un castell en la Nit del Foc

Les Falles de 2023 augmentaran el seu pressupost quant a espectacles pirotècnics es refereix. De fet, la Nit del Foc comptarà amb el pressupost més alt de la història de les Falles de València. Així ho ha anunciat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, en una roda de premsa on també ha informat de la nova ubicació dels castells de Falles.

En aquest sentit, l'Ajuntament de València ha arribat a un acord amb l'associació PiroVal per a l'actualització dels preus dels trets i espectacles de pólvora. Galiana ha recordat que "aquest sector ha sigut un dels més afectats per la pandèmia per les cancel·lacions, canvis i restriccions que eren necessàries per a contenir la crisi sanitària". Per tant, era fonamental "donar resposta al compromís d'aquest govern municipal amb les empreses especialitzades del sector".

En total, València invertirà 465.000 euros en pirotècnia, la qual cosa suposa un increment del 55% – en 2022, el pressupost va ser de 300.000 € – superant amb escreix l'augment del 30% que demanava el sector. Més detalladament, les mascletaes passen de 8.000 € a 8.500 €, seguint la línia d'actualització de preus, ja que, com ha explicat Galiana, "en 2015, el preu era de 4.500 € per tret".

Per part seua, els castells de focs artificials passen dels 20.000 € als 30.000 €; mentre que la gran pujada es produeix en el tret de la Nit del Foc que augmenta dels 60.000 euros en 2022 als 75.000 euros en 2023, convertint-se el castell del 18 de març en el més car de la història de les Falles de València.

"Amb aquesta pujada de preus, anem donant resposta, any rere any, al deute que l'Ajuntament d'aquesta ciutat tenia amb la pirotècnia", ha recalcat el regidor de Cultura Festiva. Un increment del pressupost que se suma, a més, a la nova línia de subvencions municipals per a les comissions falleres que programen activitats i espectacles pirotècnics en les seues respectives demarcacions.

Per valor de 75.000 euros, aquesta subvenció, que entra per primera vegada en vigor, té com a objectiu situar a la pirotècnia en el mateix lloc que la música o la il·luminació per a les quals ja es donen ajudes.

Finalment, el regidor ha destacat la iniciativa dirigida a donar a conéixer a les empreses pirotècniques que disparen en les mascletaes de Falles. D'aquesta manera, abans de cada tret es continuarà informant i s'oferiran dades sobre cadascuna de les pirotècnies que dispararan a través de la megafonia en la plaça de l'Ajuntament, així com a través de les xarxes socials i mitjans de difusió institucionals.

Destacats