Mollà declara 'histórico' el acuerdo que blinda un caudal ecológico de 60 hectómetros cúbicos para la Albufera

La Conselleria de Transición Ecológica y el Ayuntamiento de València acuerdan con la Confederación Hidrográfica del Xúquer la reserva de agua para el ecosistema en la propuesta del nuevo Plan Hidrológico

Guardar

Mireia Mollà, acompanyada de l'alcalde de València, Joan Ribó, del vicealcalde, Sergi Campillo, i de la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica, Paula Tuzón
Mireia Mollà, acompanyada de l'alcalde de València, Joan Ribó, del vicealcalde, Sergi Campillo, i de la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica, Paula Tuzón

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha declarat "històric" l'acord aconseguit amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a incloure "per primera vegada en la planificació hidrològica una reserva de cabal ecològic per a l'Albufera de 60 hectòmetres cúbics no supeditat ni condicionat a altres usos, o a altres extrems".

Mollà, acompanyada de l'alcalde de València, Joan Ribó, del vicealcalde, Sergi Campillo, i de la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica, Paula Tuzón, s'ha mostrat "tremendament satisfeta" pel pacte que "per fi col·loca a l'Albufera en el lloc que mereixia ocupar, com a referent i protagonista".

L'acord aconseguit reflecteix aportacions específiques de caràcter ambiental, entre el 15 d'octubre i el 15 de maig. L'aigua procedeix de les obres de modernització de la Séquia Real del Xúquer, tant les ja executades com les previstes en els diferents sectors, que sumen 40 hectòmetres cúbics, a les quals s'afigen 10 hectòmetres cúbics directes del Xúquer i altres 10 hectòmetres cúbics del Túria.

"Ara hem aconseguit que de les obres de modernització que s'han realitzat fins ara, les consignacions vagen sí o sí a l'Albufera, que l'aigua procedent de les obres pendents vaja a l'Albufera i que els 20 hectòmetres cúbics d'aportacions directes vagen indiscutiblement a l'Albufera", ha subratllat Mollà.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat que aquest acord "consolida una millora cada dia major de l'Albufera, a més d'aconseguir alguna cosa que mai fins ara s'havia aconseguit", en referència al cabal ecològic de 60 hectòmetres cúbics.

La consellera ha coincidit amb l'alcalde a remarcar que aquesta aportació hídrica suposarà un "abans i un després" per a l'aiguamoll d'aigua dolça més important d'Europa, que es veurà reforçat per les obres associades al Pla Integral de l'Albufera: el nou col·lector oest i la nova depuradora que compta amb una consignació pressupostària de 110 milions d'euros i la redacció dels quals està ja licitada.

Paula Tuzón ha posat l'accent en la garantia ambiental de les aportacions d'aigua que rebaixen la tensió ecosistèmica de l'aiguamoll i "entenen el Parc com un enclavament ambiental de primer ordre, sense condicionants".

Destacats