Veïns demanen solucions contra les molèsties de la depuradora de Pinedo després de dècades de queixes

La consellera Salomé Pradas ha confirmat que "no es contempla una ampliació de la depuradora de Pinedo"

Guardar

Imatge de la depuradora de Pinedo
Imatge de la depuradora de Pinedo

La Generalitat Valenciana confirmava, a principis del mes d'abril, que es descartava el projecte de la depuradora d'Alcàsser pel rebuig social que havia generat, però també, explicava la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, perquè "no garantia la prevenció d'abocaments al parc natural de l'Albufera". Com a alternativa, es treballarà a potenciar la capacitat de la depuradora de Pinedo. Un anunci que ha fet saltar totes les alarmes, i més si es té en compte que "la depuradora de Pinedo ja va ser declarada il·legal", ha recordat la presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV), María José Broseta.

Malgrat que la mateixa consellera ha aclarit que "en cap cas es contempla una ampliació de la depuradora de Pinedo", sinó que les alternatives que s'estan estudiant consistixen en la millora del sistema de sanejament de l'Horta, alliberar la depuradora valenciana de les aportacions d'aigües netes perquè només arriben aigües residuals – el que milloraria el seu rendiment i evitaria la saturació – i la construcció de tancs de tempesta que són fonamentals per a evitar abocaments a l'Albufera en els episodis de fortes pluges; la veritat és que l'ombra d'una possible ampliació de la depuradora de Pinedo està més que present.

Des de la Federació d'Associacions Veïnals s'han posicionat contra una possible ampliació perquè, com explica la seua presidenta, María José Broseta, a este diari, "no només no es resoldria cap problema, sinó que s'accentuarien, encara més, els problemes que els veïns i veïnes de Pinedo porten dècades suportant: males olors, sorolls i altres molèsties d'una instal·lació que, des del moment de la seua construcció, no va ser legal", entre altres qüestions per la proximitat als habitatges de la zona.

Depuradora de Pinedo
Depuradora de Pinedo

En este sentit, cal recordar que els veïns d'esta pedania de València ja van guanyar una sentència que obligava a derrocar la tercera fase de la planta depuradora. Per tant, la mínima possibilitat que es plantege la seua ampliació suposa un dur colp. D'esta manera, Broseta ha instat les administracions públiques que es posen a treballar immediatament en "mesures que ajuden a pal·liar les molèsties que provoca l'actual instal·lació en els veïns de Pinedo i La Punta", i que s'informe "sobre el procés de licitació de les obres de millora que es plantegen".

"No podem admetre ampliacions com la depuradora de Pinedo, així com la del port o la de l'aeroport, que es plantegen totalment d'esquena a la ciutadania, sense valorar les repercussions totalment negatives sobre els barris, les pedanies i sobre els qui els habiten, així com sobre tot el territori en general", ha apuntat la presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de València, que ha afegit que "la millor solució és buscar alternatives que no es traduïsquen en més destrucció d'horta i d'alqueries centenàries on viuen famílies des de fa generacions".

"Els veïns i veïnes de Pinedo tenen raons per a estar intranquils"

Des del partit socialista han criticat que l'alcaldessa de València, María José Catalá, "no haja descartat una futura ampliació de la depuradora". I és que com ha assenyalat la regidora del PSPV-PSOE, Elisa Valía, "en cas de ser així, haguera aprovat la moció – presentada la setmana passada en la comissió d'Urbanisme – en la qual tan sols s'exigia descartar qualsevol intervenció per a ampliar la infraestructura de Pinedo".

En este sentit, Valía ha lamentat que "els veïns i veïnes de Pinedo tenen raons per a estar intranquils, perquè és evident que alguna cosa s'està tramant respecte a la depuradora quan no són capaces ni de plasmar negre sobre blanc que no ampliaran la depuradora. Era una cosa molt senzilla i a l'única cosa que s'han compromés és a un suport ridícul a unes obres que ja estan en marxa".

D'esta manera, des del partit socialista han recordat que "el govern municipal del PP i Vox es van mostrar oberts a la intervenció en la infraestructura de Pinedo que proposava la Generalitat de Mazón per a compensar la decisió de no construir unes noves instal·lacions a Alcàsser que estaven previstes des de fa anys i que permetria alliberar de càrrega la depuradora dels pobles del sud de València".

Igual "d'intranquil" s'ha mostrat l'edil de Compromís, Sergi Campillo, que ha posat l'accent que "si com diuen l'ampliació està descartada, per què s'han negat a aprovar esta proposta en la Comissió d'Urbanisme? Això ens deixa molt intranquils perquè l'Ajuntament de València no té una veu forta que diga clarament a la Conselleria de Medi Ambient que no s'acceptarà de cap manera cap ampliació de la depuradora de Pinedo".

Per part seua, des de l'equip de govern municipal de l'Ajuntament de València no s'ha valorat negativament la decisió de descartar el projecte de construcció de la depuradora d'Alcàsser, però a canvi d'actuacions que "descarregue la instal·lació de Pinedo perquè arribe menys aigua", i que passaria pel reforç de col·lector oest, la construcció de tancs de tempesta en la Pista de Silla, així com inversions en els col·lectors i la xarxa de sanejament de la ciutat.

La depuradora d'Alcàsser

El Govern del Botànic va anunciar, en 2022, la construcció d'una nova depuradora en la localitat valenciana d'Alcàsser que suposaria una inversió de més de 80 milions d'euros. Una infraestructura que permetria millorar la gestió dels recursos hídrics de la comarca, així com la qualitat ambiental de l'Albufera en tindre una capacitat de depurar fins a 60.000 metres cúbics per dia.

No obstant això, l'anunci de la construcció d'esta instal·lació va provocar un important rebuig veïnal que va acabar amb el canvi de govern municipal a Alcàsser i amb la presentació de fins a 60 pàgines d'al·legacions per a frenar el projecte per part de l'actual alcalde de la localitat, Alberto Primo.

Una insistència que, al costat del canvi de govern en la Generalitat, ha propiciat que el projecte de la depuradora d'Alcàsser forme ja part del passat. Ara, les mirades es concentren en la instal·lació de Pinedo i en les alternatives que executarà el govern valencià per a donar solució a la saturació que patix esta infraestructura. De moment, s'estan duent a terme actuacions de reforma i adaptació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals Pinedo, que es van iniciar al desembre i que busquen "minimitzar el soroll i les olors de la instal·lació", així com "el funcionament i explotació de la instal·lació assegurant la fiabilitat i apostant per evitar afeccions al medi natural".

Destacats