Més de 150 entitats de Benimaclet se sumen a la manifestació

Guardar

benimaclet_pai
benimaclet_pai

Més de 150 entitats, associacions i comerços del barri de Benimaclet de València s'han sumat a la convocatòria d'una manifestació aquest diumenge contra el Pla d'Actuació Integrada (PAI) de la zona aquest del barri, una zona d'hortes sobre la qual l'empresa Metrovacesa preveu construir 1.350 habitatges.

La marxa, convocada per Cuidem Benimaclet i l'Associació Veïnal del barri, discorrerà entre el carrer Mistral i l'avinguda de Valladolid, i comptarà amb l'actuació de l'artista valencià Xavi Sarrià, veí de la zona, ha indicat Cuidem en un comunicat.

A les 11.30 hores la marxa partirà des de la cantonada del carrer Mistral amb l'avinguda Valladolid i comptarà amb la col·laboració i participació d'entitats com la colla de dolçainers i tabaleters de Benimaclet, Estrela Roja, la Jove Muixeranga de València, la batucada S'ambala i els 'gegants' de l'Assemblea Veïnal de Benimaclet.

Des de Cuidem Benimaclet han exposat les raons principals de la protesta: "Volem viure en un barri digne i participatiu, sense expulsions de veïnat, amb dotacions i serveis públics suficients, que conserve el patrimoni històric i el seu vincle amb l'horta".

Per això, defensen la desclassificació de la zona com a sòl urbanitzable, com es proposa en un informe realitzat per la Universitat de València presentat recentment, en el qual es calcula que convertir la zona en sòl no urbanitzable suposaria uns 11 milions d'euros per al consistori.

Des de Cuidem han manifestat que la desclassificació és "un instrument que ja s'ha utilitzat en altres ciutats, com és el cas de Dénia i que depén exclusivament de la voluntat política". "A més, que es declare no urbanitzable no significa que no es puga construir, sinó que es pose fre als interessos privats i que l'obra siga d'interés públic", han afegit, al mateix temps que han incidit en què aquest procediment està "avalat pel Tribunal Suprem" i "permet començar de zero i cobrir les necessitats reals del barri, negant indemnització a qualsevol expectativa".

Sobre aquest tema, exposen que València "no ha crescut al ritme que es va calcular fa 30 anys" quan es va dissenyar el Pla General d'Ordenació Urbana, el PGOU, i per tant, "no requereix el creixement urbanístic que ara es pretén". "El PAI estava pensat en 1988 per a una València amb 1.300.000 persones i 30 anys després som al voltant de 795.000", han assenyalat.

"La situació i conscienciació mediambiental en la qual ens trobem dista molt la de fa 30 anys, moment en el qual es va redactar el Pla General d'Ordenació Urbana, i per tant considerem que està obsolet. Finques d'entre 30 i 40 altures com les que ha dissenyat Metrovacesa impediran l'arribada al barri de la brisa de la mar i produiran efecte d'aïllament", han manifestat.

"COL·LAPSE POBLACIONAL"

Així mateix, consideren que, d'executar-se el PAI, pot donar-se "una situació de col·lapse poblacional en el barri de Benimaclet". "Si en l'actualitat hi ha alguns serveis públics que ja són insuficients per a la quantitat de gent que els utilitza, eixe col·lapse serà més manifest".

D'igual manera, addueixen que "construir més habitatges no va aparellat al fet que més persones puguen accedir a elles". "Ho tenim molt present si analitzem les conseqüències de la bambolla immobiliària que fa uns anys vivim", han remarcat.

"A més, cal mantenir Benimaclet com a zona de transició entre l'horta protegida d'Alboraia i la ciutat. I és que la nova agenda urbana de les Nacions Unides aposta per un urbanisme resilient i mediambientalment sostenible. Hem d'anar cap ací, no ens queda una altra", han remarcat.

En aquesta línia, han recordat que la FAO ha declarat recentment el regadiu històric de l'horta de València com a Patrimoni Agrícola Mundial i això, al seu judici, "ha d'obligar les administracions a revisar la protecció patrimonial dels corders de l'horta: sistemes de reg, alqueries, maneres de fer a l'horta".

Per tot això, des de Cuidem Benimaclet han proposat "un escenari únic i d'acord amb els plantejaments ambientals actuals: un sol de 269.000 metres quadrats per a transformar-lo en una zona periurbana horta-ciutat amb espais comuns i dotacions".

NO EXECUTAR EL PAI "NO SIGNIFICA PROLONGAR LA DEGRADACIÓ"

D'igual manera, han defensat que no executar el PAI de Metrovacesa "no significa prolongar la situació de degradació d'alguns dels terrenys del PAI", ni "mantenir els terrenys del PAI com estan en l'actualitat". De fet, "la situació de degradació d'alguns dels terrenys precisament està produïda per l'execució interminable d'un PAI gestionat per bancs, constructores i agents urbanitzadors diversos que l'han abandonat", han defensat.

Així, Cuidem ha incidit en la desclassificació per a, a partir d'eixe escenari, "crear un procés de disseny col·lectiu i participatiu del qual ha de ser eixa zona del barri". "Benimaclet és un barri amb un teixit associatiu molt viu i participatiu. Existeix una àmplia riquesa cultural i intergeneracional. Per això des de Cuidem pensem que qualsevol proposta urbanística que es dissenye per al barri ha de comptar amb la participació activa del veïnat, perquè ha de cobrir les seues necessitats, perquè són les persones que transiten el barri en el seu dia a dia els vertaders afectats".

Arxivat a:

Destacats