La societat valenciana ix al carrer per a reivindicar “vides lliures de violències masclistes per a totes les dones”

Amb motiu del 25N, una manifestació ha recorregut el centre de la ciutat per a denunciar tots els tipus de violències masclistes i recordar a les dones assassinades

Guardar

La vicepresidenta Mónica Oltra en la manifestació del 25N
La vicepresidenta Mónica Oltra en la manifestació del 25N

1.118 dones a Espanya han sigut assassinades des de 2003 a les mans de les seues parelles o exparelles, de les quals 139 pertanyien a la Comunitat Valenciana. A més, des de principi d'any, la violència masclista ja ha esbiaixat la vida de 37 dones i cinc menors. En quasi el 80% dels assassinats, la víctima no havia presentat cap denúncia prèvia contra el seu agressor. Un escenari desolador que s'intensifica si es té en compte que, d'acord amb les estadístiques, “una de cada tres dones patirà un episodi de violència al llarg de la seua vida”.

Amb l'objectiu de cridar que “estem fartes de totes les violències masclistes”, i reivindicar que “volem vides lliures de violència per a totes les dones”, la societat valenciana ha eixit al carrer amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. La manifestació, convocada pel Moviment Feminista de València, començava, a les 19.00 hores, des de la Porta de la Mar per a acabar en la mateixa plaça de l'Ajuntament.

Moviment Feminista de València en la manifestació del 25N
Moviment Feminista de València en la manifestació del 25N. Imatge de Xisco Navarro

En la capçalera de la manifestació s'han situat les dones que han patit violència masclista, seguides de dones amb discapacitat. A continuació, tres columnes de dones han recordat a les 68 dones assassinades a Espanya des de l'1 de novembre de 2020 fins al 31 d'octubre de 2021. Després d'elles, s'han anat col·locant les diferents associacions de dones i organitzacions mixtes.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que hui és “un dia important de reivindicació, un dia perquè isquem al carrer, interpel·lem a l'entorn de totes les víctimes de violències masclistes”.

Oltra ha destacat que el govern valencià s'ha manifestat amb una pancarta unitària amb el lema “veure, escoltar i parlar”. I és que només un 10% de denúncies són de l'entorn de les víctimes pel que es vol “interpel·lar a les famílies, amics, companys de treball… Perquè no carreguem a les víctimes amb el pes de la denúncia”.

La vicepresidenta també ha incidit en què “és el moment de donar a conéixer els magnífics serveis públics que tenim d'acompanyament, d'atenció com la xarxa de dona 24 hores o la xarxa de dona rural, així com el telèfon 900 580 888 on qualsevol persona que siga coneixedora que una dona està en una situació de perill pot cridar”.

Finalment, la titular d'Igualtat s'ha expressat davant l'augment de denúncies, considerant que “no significa que hi haja més casos, sinó que hi ha menys impunitat. Els casos han quedat la major part impunes per vergonya, per la proximitat amb l'abusador… Que augmenten les denuncien és que estan donant fruit les campanyes de les institucions, hi ha més confiança en els poders públics per a denunciar i hi ha més informació i més apoderament perquè aquestes coses no queden impunes”.

Una de les manifestants en la marxa del 25N
Una de les manifestants en la marxa del 25N. Imatge de Xisco Navarro

Per part seua, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat que són "1.118 les dones assassinades a Espanya des de 2003, 37 en el que portem d'any". Per això, el primer edil ha insistit que "hui recorrem els carrers de València per a cridar 'prou'", recordant que treballen per a acabar amb la violència de gènere.

La vicealcaldessa Sandra Gómez ha afirmat que recorren "juntes i junts als carrers de València per a cridar alt i clar que estem fartes de totes les violències contra les dones", al mateix temps que ha exigit "la fi de la violència masclista i l'abolició de la prostitució, la pitjor cara de la nostra societat".

El telèfon 900 580 888, un complement al 016

A la Comunitat Valenciana, el nombre de telefonades, en 2020, es va incrementar en 10.000 respecte a 2019, arribant a la xifra de 62.000 telefonades. D'elles, tan sols l'11% van ser realitzades per l'entorn de la víctima. Una xifra, com va assenyalar la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, “és necessari incrementar perquè igual que quan tenim un refredat sabem que hem d'anar al Centre de Salut, volem que la gent conega què pot fer davant aquests casos de violència masclista i que siguen conscients que l'administració està al seu servei”.

En aquest sentit, cal recordar que el telèfon 900 580 888 està operatiu les 24 hores del dia, tots els dies de l'any, i que, a més, serveix de complement al 016. Aquest número de telèfon no només atén les víctimes, sinó a qualsevol persona que busque assessorament, denunciar o alertar davant un possible cas de violència masclista.

I a les 22.00 h, marxa nocturna a Benimaclet

Amb motiu del 25N, l'Assemblea Feminista de València ha programat una marxa nocturna pel barri de Benimaclet, que anirà precedida d'un taller de pancartes, que començarà a les 21.00 hores en les pistes esportives situades al costat de la parada de tramvia de Vicent Saragossà. La marxa nocturna arrancarà, des d'eixe mateix punt, a les 22.00 hores, i recorrerà els carrers del barri sota el lema ‘Si un dia no torne, cremeu-ho tot’.

Destacats