València porta liderant durant més de mig any consecutiu el descens de la desocupació. De fet, d'acord amb les dades publicades sobre el mes de juny per la Seguretat Social, la capital del Túria no sols registra de nou la major pujada anual d'afiliacions a la Seguretat Social entre les principals ciutats espanyoles – han augmentat en 23.925 persones fins a arribar a les 454.192 afiliacions – sinó que continua liderant el rànquing de les ciutats amb major pes d'autònoms sobre el total d'afiliacions.
"València, per sèptim mes consecutiu, és la gran ciutat que més ha crescut en afiliacions en termes interanuals. A més, el nombre de persones afiliades és la millor dada absoluta de la sèrie registrada, cosa que significa que este mes de juny tornem a batre el rècord d'afiliacions dels últims 18 anys. Així mateix, les xifres d'afiliacions que hem conegut, com les xifres de població ocupada que vam conéixer a principis de mes, manifesten un escenari òptim per a la generació i la consolidació d'ocupació", ha destacat Juanma Badenas, segon tinent d'alcalde i regidor d'Ocupació de l'Ajuntament de València.
I és que l'escenari és més que favorable. D'acord amb les dades elaborades per l'Observatori Socioeconòmic d'Ocupació i Formació de València Activa, la ciutat torna a situar-se com "la gran ciutat que més ocupació està creant, tant en termes interanuals, com en intermensuals". De fet, mentre a València, les afiliacions creixen en un 5,6%, en altres grans ciutats, com Madrid o Barcelona, les pujades han sigut del 4,9% i del 3,7% respectivament. Així mateix, respecte al mes de maig, València incrementa les seues afiliacions un 0,5%, enfront del 0,3% de Madrid i el 0,2% de Barcelona.
Respecte al règim d'autònoms, Badenas ha posat l'accent que "València es convertix, un mes més, en la capital amb major pes d'autònoms. Així, mentre València compta amb un 13,3%, Barcelona compta amb un 10,5%, i Madrid amb un 8,7%".
Un escenari favorable per a la capital valenciana que, com apuntava el regidor d'Ocupació en una entrevista a este diari, "és fruit del treball que s'està duent a terme per a generar un nou escenari de confiança institucional i social que està fent que les empreses confien més i realitzen més contractacions".
Els majors de 50 anys, el sector amb major taxa de desocupació
L'Observatori de la Vulnerabilitat i l'Ocupació de la Fundació Adecco ha presentat el 16 Informe #TuEdadEsUnTesoro, que ha reflectit l'elevada taxa de desocupació que encara patixen les persones majors de 50 anys en cerca activa d'ocupació. De fet, del total de persones majors de 50 anys que busquen treball, un 56% porta fent-ho més d'un any, sense èxit. Una xifra que descendix al 38% per a la resta de la població.
"Partim d'una realitat inqüestionable i és la discriminació sistèmica que afronta la població major de 50 anys en el seu accés a l'ocupació. Si bé la preocupació per la seua inclusió laboral va en augment, amb un desenvolupament cada vegada major de les polítiques de talent sènior i un compromís creixent per part de les empreses i Administracions Públiques, continuen persistint prejuís i estereotips que són difícils de combatre, i que releguen a les persones majors de 50 anys a la desocupació de llarga duració que, en no poques ocasions, es convertix en passaport precari i directe a la jubilació", destaca Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.
Tal com s'arreplega en este informe, del total de persones sènior en desocupació, el 68,3% de les enquestades a la Comunitat Valenciana no ha rebut resposta de cap oferta a la qual ha aplicat en l'últim semestre (per tant, no ha realitzat entrevistes de treball) i 9 de cada 10 opina que la raó subjacent és l'edat, ja que a partir dels 50 anys els currículums "no superen el filtre".
Per al director general de la Fundació Adecco, "en molts casos, les persones majors de 50 anys ni tan sols arriben a l'entrevista de treball. Saben que este moment és decisiu per a demostrar les seues competències i capacitats però no sempre se'ls dona l'oportunitat, ja que queden descartades automàticament en la fase de l'escrutini del currículum. Hi ha empreses que s'han adonat que els prejuís els estan impedint reclutar talent i, de fet, les seues vacants es queden sense cobrir, per la qual cosa comencen a apostar per fórmules com el currículum cec, en les quals es destaquen únicament, les competències professionals i experiències. No obstant això, i més enllà d'esta mena de pràctiques, és fonamental transformar la mentalitat i els processos de les empreses i dels reclutadors. En altres paraules, no és suficient amb canviar el model del currículum, sinó que és necessari evolucionar el model de selecció que es realitza a Espanya, per a eliminar eixos biaixos que impedixen a les persones sèniors aportar el seu talent, alhora que minven la competitivitat del teixit empresarial".
Per a combatre este escenari, des de València Activa s'està apostant per la formació i actualització de competències. De fet, com explica el regidor d'Ocupació Juanma Badenas, "hem llançat programes formatius dirigits a este col·lectiu per a millorar competències i proporcionar-los ferramentes per a potenciar els seus recursos personals, amb cursos de formació adaptats a les seues necessitats i a les demandes del mercat laboral actual".
Les formacions específiques per a majors de 55 anys es poden consultar en www.valenciactiva.es, i van des de des d'iniciació a l'anglés, a ús i maneig de dispositius mòbils o recepció i atenció al client. A més, s'ha llançat un bloc de cursos de comptabilitat per a majors de 45 anys.