Maite Ibáñez: "De les 150 famílies acollides aquestes setmanes a València, 90 són ucraïneses"

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració ha assegurat que estan preparant nous espais per a acollir a més famílies ucraïneses que s'espera arriben en les pròximes setmanes

Guardar

Olena i Volodymir Halynska juntament amb Altn i Bayrta sostenint cartells en contra de la guerra en el Casal d'Acollida de Rocafort
Olena i Volodymir Halynska juntament amb Altn i Bayrta sostenint cartells en contra de la guerra en el Casal d'Acollida de Rocafort

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha estat hui en el Casal d'Acollida de Rocafort (Horta Nord), una de les cases d'acollida en la qual habiten temporalment diversos grups d'ucraïnesos.

Ibáñez ha assegurat que aquestes últimes setmanes, i especialment aquests últims dies, han estat arribant a la ciutat molts perfils de persones ucraïneses, en la seua majoria famílies que fugen de la guerra, però també grups d'estudiants o matrimonis que es trobaven a la ciutat.

El Casal d'Acollida de Rocafort ha acollit de moment a set estudiants ucraïnesos que es trobaven de ruta per Espanya quan va esclatar la guerra, i a Olena i Volodymir Halynska, un matrimoni ucraïnés que es trobava de viatge de plaer a València.

Olena, que és professora d'anglés en la Universitat de Kíev, ha transmés la seua preocupació per la situació al seu país i també pels seus fills, de 20 i 17 anys. "Ells han pogut anar-se'n a casa dels meus pares, a 40 quilòmetres de Kíev. La meua filla vol fugir del país, però el meu fill, que estudia Enginyeria, vol quedar-se per a lluitar per l'Ucraïna", ha contat.

També ha instat els governs d'Europa que facen tot el possible per a ajudar a Ucraïna, ja que el conflicte no és un problema de l'Ucraïna, "és un problema de tota Europa". Volodymir ha assegurat que quan es va assabentar dels primers bombardejos no ho podien creure: "quan vam vindre a València el dia 22 el clima era tibant, però mai ens hauríem imaginat que Rússia anara a atacar".

El matrimoni ha dit estar esperant "no saben a què", però volen reunir-se com més prompte millor amb la seua filla, amb la qual poden mantenir el contacte bastant bé per Telegram. També han transmés la situació d'alguns amics i companys de treball que s'han quedat en la capital: no tenen menjar i passen més de 20 hores en els refugis per a protegir-se dels bombardejos, suportant temperatures que moltes vegades són inferiors a 0 graus.

Així mateix, a la casa d'acollida viuen Altn i Bairta, una parella de lesbianes russes, procedents de la zona de Kalmukia, que van fugir del país el 17 d'octubre per la repressió i exclusió que pateixen a causa de la seua orientació sexual. La parella, que té a més dos xiquets que ja estan escolaritzats en el municipi de l'Horta Nord, condemna la guerra, igual que tots els amics i familiars amb els quals han pogut parlar.

Casal d'Acollida de l'Ajuntament de València a la localitat de Rocafort
Casal d'Acollida de l'Ajuntament de València a la localitat de Rocafort

En aquesta línia, Maite Ibáñez ha assegurat que també estan arribant moltes persones russes a València amb el mateix perfil que Altn i Bairta. Fugen del seu país per la seua orientació sexual, i moltes d'elles han de residir en cases d'acollida fins que obtenen els papers per a poder començar a treballar.

"La convivència entre russos i ucraïnesos a les cases d'acollida està sent magnífica. Poden comunicar-se, perquè tant els uns com els altres parlen rus i tots ells estan en contra del conflicte. Els russos temen que es genere odi cap a la població russa, i manifesten obertament que Putin no els representa", ha expressat la regidora de Cooperació i Migració.

Ibáñez i els habitants ucraïnesos han agraït enormement l'ajuda que els han brindat les institucions polítiques, com ara l'Ajuntament, el Consolat i la Generalitat, algunes associacions com Creu Roja, i els mateixos residents ucraïnesos a València, que han oferit recer i menjar.

Arxivat a:

Destacats