Lluïsa Notario destaca l'augment en la tramitació d'expedients d'un 356,58 % des de l'any 2015

La regidora de Gestió de Recursos destaca l'augment en la tramitació d'expedients d'un 356,58% des de l'any 2015

Guardar

La regidora Lluïsa Notario durant la roda de premsa sobre el balanç de contractació pública 2021
La regidora Lluïsa Notario durant la roda de premsa sobre el balanç de contractació pública 2021

La regidora de Gestió de Recursos Lluïsa Notario ha comparegut hui en roda de premsa per a donar a conéixer el balanç de contractacions públiques durant l'any passat 2021. Ha subratllat la importància d'aquesta mena de contractació, que representa un 24% de la despesa pública, per a aconseguir una ràpida reactivació econòmica, especialment tenint en compte el moment de crisi actual.

Des de la seua regidoria, ha expressat Notario, han aconseguit un augment en la tramitació d'expedients d'un 356,58% des de l'any 2015 i una important reducció del termini de tramitació d'expedients (un 70,37% en els contractes d'obres, un 63,24% en els de serveis i un 67,42% els contractes de subministraments).

Aquests dos assoliments han sigut possibles gràcies al treball que des de 2015 es porta realitzant per a obtenir una optimització dels procediments de contractació, amb mesures que han suposat una reforma i una modernització dels serveis a través de l'estandardització de processos i la contínua formació del personal. Tot això fonamental per a aquesta gran millora en el nivell de competència i eficiència en el servei de contractació.

En 2021 l'Ajuntament va tramitar 347 expedients de contractació, un 2,97% més que l'any 2020, en el qual es van tramitar 337 expedients, i un 356,58% més que en 2015, any en què es van tramitar 76 expedients de contractació.

Dels 347 expedients tramitats, 143 es corresponen a expedients de contractació de serveis, el grup més nombrós. 62 han sigut expedients de contractació de subministraments i 39 han sigut contractes d'obres. La resta, 103 expedients, s'han realitzat per a contractes modificats, negociats, d'emergència i d'altres tipus.

Quant a l'import de les adjudicacions de l'any 2021, la suma total de totes elles és de 113.678.911,32 €. Aquesta xifra suposa també un augment del 28,34% respecte als contractes duts a terme en 2015.

L'altre aspecte rellevant al qual s'ha referit Notario, a més de l'augment de tramitacions, ha sigut la reducció dels terminis de tramitació, és a dir, de la mitjana de dies que transcorren entre l'inici de l'expedient fins a la publicació de la convocatòria, i que s'ha vist reduïda en els tres àmbits anteriorment nomenats.

En el cas de contractacions d'obres el termini ha passat de 135 dies de mitjana en 2015 a 40 dies en 2021 (una reducció de 95 dies), quant als expedients de contractació de serveis de mitjana van passar 75 dies des de l'inici fins a la publicació, enfront dels 204 dies que havien de passar en 2015 (s'han reduït 129 dies, més de quatre setmanes). Els contractes de subministraments van ser resolts de mitjana en 43 dies en 2021, mentre que en 2015 van tardar 132 (89 dies menys).

Segons Notario, totes aquestes millores demostren que el govern valencià ha fet "els deures" quant a contractació pública des que van arribar al poder. Són, tal com ha afirmat la regidora, un govern que gestiona bé l'economia i els diners de totes les valencianes i valencians.

Nous models de plecs

En aquesta línia, Notario ha assegurat que continuen treballant per a millorar i implementar totes les mesures pertinents per a agilitar el procés de la contractació pública. De fet, divendres passat es va aprovar un nou model de plecs que té com a objectiu l'acceleració del procés de contractació finançada pels fons europeus Next Generation.

"El servei de Contractació, en col·laboració amb la Sotssecretària General i l'Assessoria Jurídica, ha elaborat unes instruccions per a la tramitació d'aquests expedients per a agilitar la tramitació de contractes per part dels òrgans gestors; facilitar el treball als òrgans externs de revisió i fiscalització, i, especialment, fomentar la participació de les petites i mitjanes empreses", va explicar també Notario.

Aquests plecs, va afegir la regidora, inclouen a més "criteris verds, digitals, d'innovació, de potenciació de pimes i de responsabilitat social".

Arxivat a:

Destacats