Les superilles d'Orriols i la Petxina, entre els futurs projectes Next Generation

Es preveu que els fons europeus Next Generation destinen 53 milions d'euros per a la implantació de zona de baixes emissions

Guardar

Superilla d'Orriols
Superilla d'Orriols

València continua avançant en el seu objectiu de convertir-se en una ciutat climàticament neutra en 2030. En aquest context, des de Las Naves ja es va posar en marxa el programa Missions València 2030 com una crida institucional a tots els sectors econòmics de la ciutat per a reorientar-se a un model neutre en carboni, però a més s'estan impulsant diferents projectes per a l'estalvi energètic, com el Projecte 50/50 – que arriba, enguany, a 14 centres educatius – o la instal·lació de plaques fotovoltaiques en diferents edificis municipals.

No obstant això, no es tracta de les úniques iniciatives. I és que l'Ajuntament de València s'ha presentat a totes les convocatòries obertes dels fons Next Generation per a la posada en marxa d'accions que permeten continuar caminant cap a la descarbonització de la ciutat. Així, tal com va anunciar l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació dels pressupostos municipals per a 2022, es preveu que un total de 60 milions d'euros, provinents dels fons Next Generation, s'injecten a la ciutat durant els pròxims anys.

L'objectiu? Promoure mercats sostenibles – per exemple, amb la instal·lació de plaques solars o carregadors de cotxes elèctrics – o la implantació de zona de baixes emissions, on s'inclouran projectes com la reurbanització d'avingudes, la compra d'autobusos elèctrics o la creació de les superilles d'Orriols i la Petxina, un nou concepte urbanístic que suposarà una nova transformació per a la ciutat.

La primera superilla que es posarà en marxa serà la de la Petxina, concretament en l'encreuament dels carrers Palleter i Calixto III. El disseny seguirà els principis establits en la Guia de disseny per a la transformació sostenible de l'espai públic de València, que va ser aprovada amb el propòsit d'unificar criteris per a les noves actuacions d'urbanisme tàctic. D'aquesta manera, com va explicar en el seu moment la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, les múltiples places d'aparcament desapareixeran per a omplir-se de bancs, zones verdes i jocs per a totes les edats. Així mateix, l'asfalt es pintarà amb motius valencians.

Ejemplos de supermanzanas
Exemple d'una superilla

Respecte a la superilla d'Orriols, l'àmbit d'actuació serà el delimitat entre els carrers Pare Viñas, Duc de Mandas, Reig Genovés i Sant Vicent de Paül. "El projecte dotarà al barri d'un espai públic de qualitat amb un caràcter per als vianants i singular que, a més, engloba aspectes com el placemaking, creant un espai amable per al veïnat; la sostenibilitat, incorporant criteris que transferisquen resiliència i funcionalitat a l'entorn; l'accessibilitat com a sinònim de qualitat de vida; i la regeneració de l'espai urbà seguint la filosofia de València, Ciutat de Places", va assenyalar Gómez.

Les superilles són una manera de recuperar espai públic a les ciutats, i consisteix a aprofitar les interseccions entre els carrers propis de les estructures urbanes dels eixamples o altres tipologies, tancant-les al pas rodat – encara que sempre permetent l'entrada de vehicles d'emergència, veïnat i l'accés a garatges privats – i creant nous recorreguts per als vianants, on s'involucren noves formes de mobilitat que fomenten aspectes socials i mediambientals dins de les comunitats.

Ara, gràcies als fons Next Generation, aquest tipus d'iniciatives agafen impuls en una ciutat que presentarà la seua candidatura per a ser una de les 100 ciutats climàticament neutres que la Comissió Europea vol impulsar per al 2030.

Destacats