Les incidències a València durant les Falles disminueixen respecte a "les d'anys precovid"

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha fet balanç de la gestió davant "les primeres Falles postcovid"

Guardar

Un agent de Policía Local de València
Un agent de Policía Local de València

Les Falles 2022 de València han recuperat "la normalitat" d'anys anteriors. Després de dues edicions marcades per les restriccions a causa de la COVID-19, els fallers i falleres han tornat a gaudir de l'emoció d'aquestes festes. Així, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, celebra que "les Falles han eixit bé" i que "recuperar una cosa tan icònica com això era importantíssim, així com adequar els recursos d'emergència i seguretat a les circumstàncies".

Aquest migdia, Cano ha fet balanç davant els mitjans de comunicació de les actuacions de Policia Local, Bombers i Protecció Civil durant les Falles en la capital del Túria. Entre altres coses, ha reconegut que han sigut "realment difícils de gestionar perquè no sabíem com era la situació a la qual ens anàvem a enfrontar". Al mateix temps, ha remarcat que les incidències durant les celebracions han disminuït en comparació "a les d'anys precovid", la qual cosa reflecteix "una menor conflictivitat".

Les dades oferides per l'Ajuntament de València mostren que les Falles s'han saldat amb 16.110 anomenades a la sala del 092; 20.557 serveis de Policia Local, dels quals 1.417 van ser incidències i 5.069 serveis informatius. Quasi 600 crides menys que en 2019 -les últimes Falles que es van celebrar en condicions normals- quan va haver-hi 16.713. El dia amb més dites va ser el dissabte 19, amb 3.065.

El regidor també ha indicat que s'han produït 3.842 serveis més que en 2019, encara que aquest augment es deu en gran manera als serveis informatius, que passen de 719 a 5.069. Les incidències, per contra, cauen de 2.988 a 1.417. Les incidències de trànsit registren un lleuger augment, de 4.596 a 4.627.

Pel que respecta als recursos humans, entre el 27 de febrer i el 13 de març han participat 1.900 efectius. Durant la setmana fallera, aquesta xifra s'ha incrementat a 2.323 efectius de servei ordinari i 1.027 de personal operatiu.

Quant a trànsit, s'han controlat 2.027 vehicles. Hi ha hagut 717 denúncies i 92 immobilitzacions. S'han denunciat 2.492 vehicles; 481 han sigut retirats amb grua; hi ha hagut 80 accidents sense ferits i 49 amb ferits i s'han donat 79 casos de test d'alcoholèmia amb resultat positiu.

 

En el centro, el concejal de Protección Ciudadana, Aarón Cano, junto a representantes de bomberos y policía local
En el centre, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, al costat de representants de bombers i policia local

 

Pel que respecta a confiscacions, s'han produït 189 de material pirotècnic, 98 d'objectes i 66 de material pirotècnic. Hi ha hagut 153 denúncies per venda ambulant; 184 denúncies a particulars per ús incorrecte dels productes pirotècnics; dos locals en els quals es va intervindre material pirotècnic i quatre denúncies a locals per aquest motiu.

Aarón Cano ha explicat que un dels aspectes a millorar per a les pròximes Falles és el control de la venda ambulant en espais públics. "Crec que hem de regular la venda d'alcohol tant ambulant com en barres d'aquells establiments que no són hostalers i veure com podem regular això. Per la convivència i per posar mesura al consum d'alcohol, perquè molta gent consumeix en quantitats industrials", ha raonat. A més, ha especificat que la idea és regular això no sols en Falles, sinó de manera habitual perquè "pot resultar de competència deslleial cap a l'hostaleria valenciana".

Finalment, cal destacar que en aquestes Falles no s'ha detingut a cap carterista, però sí que hi ha hagut 61 detencions, així com 2.868 identificacions. S'ha denunciat a cinc músics ambulants i no hi ha hagut cap denúncia a la Policia Local per agressions sexuals.

Bombers

Respecte als bombers, en total han treballat durant estos dies 368 efectius. Només la nit de la Cremà ja tenia adscrits 239 efectius, reforçats per 70 bombers de parcs pròxims, que controlaren la cremà de 110 falles. En cap d’elles es van produir incidents destacats.

A més, els bombers han realitzat 237 actuacions de salvament, han atés 91 incendis i han realitzat 157 inspeccions i 87 servicis en parcs.

Destacats