Les Falles de 2021 podrien celebrar-se entre juliol i octubre

Amb la possible immunitat de gran part de la població a l’estiu, s’obriria la porta a la celebració de les festes josefines de cara al segon semestre de 2021

Guardar

fallas 2020
fallas 2020

Fa uns dies coneixíem la decisió de suspendre la celebració de les Falles el mes de març. L'avanç de la crisi sanitària fa impensable la celebració de la festa tal com la coneixem i, malgrat l'arribada de les vacunes, continuarà sent necessari evitar el màxim contacte possible amb altres persones i les aglomeracions durant els pròxims mesos.

L'objectiu de les autoritats és arribar a l'estiu amb una vacunació pròxima als 30 milions d'espanyols i espanyoles. Així i tot, per a aconseguir aquest objectiu del Govern s'haurà d'augmentar el ritme. Actualment, en l'àmbit estatal el ritme de vacunació és d'unes 700.000 dosis setmanals, ritme que s'hauria de multiplicar per dos per a arribar a la xifra prevista dins de 22 setmanes.

En cas de confirmar-se la possibilitat d'arribar a aquestes xifres, i amb la possible immunitat de gran part de la població, s'obriria la porta a la celebració de les festes josefines de cara al segon semestre de 2021.

ENTRE JULIOL I OCTUBRE

La comissió de reconstrucció de la festa fa temps que treballa en un calendari per a la celebració de les Falles de 2021 en el qual març ha quedat descartat per a la celebració de qualsevol acte, com sí que es va barallar en un principi.

El mes que més agrada per a la celebració de les Falles és el mes de juliol, podent-se allargar la forqueta fins al mes d'octubre. Durant el mes de juliol la ciutat de València acull la Gran Fira i es podrien fer coincidir aquestes dues celebracions, però està el problema de ser el mes més pròxim a l'inici de l'estiu i pot no estar complit l'objectiu de la vacunació. Per aquest mateix motiu es descarta el mes de juny, sumat a la intenció de no fer-les coincidir amb les Fogueres d'Alacant.

Després de l'"inhàbil" mes d'agost per les vacances de gran part de la ciutadania, el mes de setembre també podria ser òptim per a la celebració de les Falles, ja que coincideix amb el "mig any" i són setmanes en les quals tradicionalment hi ha activitat en les comissions.

De no ser possible, i com última opció, quedaria el mes d'octubre, un mes que té l'inconvenient d'estar ja molt pròxim al mes de març de 2022, en el qual sí que s'espera poder celebrar aquesta festa amb relativa normalitat, per la qual cosa s'hauria d'anar a contrarellotge.

En el cas que l'opció d'octubre cobrara força en els pròxims mesos, les Falles haurien de celebrar-se en els primers dies per a permetre posteriorment un correcte tancament de l'exercici, l'elecció de nous càrrecs o permetre habilitar l'espai necessari en els tallers dels artistes fallers per als nous monuments.

AMB LES RESTRICCIONS NECESSÀRIES

En el cas que les festes josefines d'aquest 2021 es pogueren celebrar en el segon semestre de l'any, seria amb les "restriccions necessàries". Aquesta va ser una de les principals conclusions que es van extraure de la reunió telemàtica mantinguda la setmana passada per part del regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana; la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro; la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit; i representants de les Juntes Locals.

Per a tancar l'exercici faller 2020/21 i donar resposta a les diferents preguntes plantejades per les comissions falleres sobre qüestions organitzatives, des de Junta Central Fallera han anunciat que es proposarà un calendari per a aquests assumptes interns, com per exemple la nova elecció de presidents i presidentes, el tancament de la comptabilitat o l'elecció de vocals de sectors, entre altres.

"Des de Junta Central Fallera hem sigut i serem conseqüents amb totes les mesures sanitàries decretades per les autoritats competents. Posarem sempre per davant la salut de tot el col·lectiu, com hem fet fins ara", afirmen.

Siga com siga la situació a partir de juny, i malgrat que la intenció és la d'unificar criteris, cada Junta Local Fallera podrà ajustar el calendari com millor li convinga, ja que en molts municipis valencians també celebren les seues festes patronals durant els mesos d'estiu.

PERE FUSET PODRIA TORNAR

Si al final la situació sanitària ho permet i acaba per concretar-se algunes d'aquestes dates, podria coincidir la celebració de les Falles de 2021 amb la reincorporació de Pere Fuset a Cultura Festiva. En aquest sentit, l'alcalde Joan Ribó va mostrar aquest mateix dilluns en esRadioValencia el seu compromís amb l'actual regidor d'Administració Electrònica de retornar-li la delegació de Cultura Festiva en cas de quedar exonerat de les causes judicials obertes.

"Serà absolt, tinc la seguretat i confiança", va destacar l'alcalde, recordant que el compromís inicial era que "temporalment" ostentara aquesta delegació Carlos Galiana.

Destacats