Els fallers demanen empatia i no aventurar dates fins a poder celebrar unes Falles "dignes"

PP i Interagrupació de Falles reclamen un canvi de la Llei de Mecenatge per a donar beneficis fiscals a empreses del sector

Guardar

fallas 2020
fallas 2020

La Interagrupació de Falles apel·la a la tranquil·litat i a la "empatia" amb el sector després de la suspensió de les festes de 2021 al març i demana no aventurar dates fins que la situació de la pandèmia ho permeta, amb l'objectiu de "poder plantar, cremar i tindre unes Falles dignes".

Així ho ha defensat el seu president, Guillermo Serrano, als periodistes després d'una reunió amb les líders autonòmica i municipal del PP, Isabel Bonig i Mª José Catalá, i representants de les falles de les categories Especial i 1ªA, davant la situació que travessa el sector per dos anys sense festes.

Després del "dur colp" que suposa saber que al març tampoc hi haurà festes, les comissions s'agarren a "un rayito d'esperança" i reclamen que les Falles siguen incloses en la Llei de Mecenatge de la Comunitat perquè les empreses que contribueixen amb el sector gaudisquen de beneficis fiscals, una proposta que recolza el PP i que els permetria crear recursos propis i autogestionar-se "sense dependre de ningú".

"Les falles ens volem ser subvencionades per ningú, només eixir del clot per nosaltres mateixos", ha recalcat el portaveu del col·lectiu, per a recordar que les comissions són "el muscle sobre el qual se secunda tot el sector econòmic que gira al voltant de les Falles".

Per això, la seua principal petició és "una mica d'empatia" de les administracions i que els tiren una mà per a afrontar 2021, uns mesos en què reconeixen que no ho passaran bé: "Un euro que es col·loca en les falles no escapa ni de València ni de la Comunitat Valenciana".

Sobre la possibilitat de celebrar-les al juliol o octubre, el president de Interagrupación ha remarcat que és "prematur" aventurar-se en un moment tan complicat de la pandèmia. "Hi ha molt de temps per davant", ha recordat demanant tranquil·litat als fallers perquè "hi ha un acord per part de les institucions que es podran celebrar si és viable".

Sí que veu necessari que tant la Generalitat com l'Ajuntament de València comencen a treballar en els "diferents escenaris" per a poder celebrar les falles en condicions: "No hi ha una data ideal, l'ideal és poder celebrar les Falles; el com i el quan haurà d'esperar una mica".

I respecte a la possible celebració de l'Ofrena amb restriccions, Serrano ha insistit que "el plantejament és poder plantar, cremar i tindre unes Falles dignes" i després estudiar els actes que es poden fer en funció de la situació sanitària.

"Des del minut un, els fallers hem sigut responsables, hem complit les normes i ens hem posat a la disposició de la Conselleria de Cultura i la de Sanitat per a veure què podem fer a cada moment. Parlar a 18 de gener del que farem al juliol o setembre no és una bona experiència amb el que hem passat aquests pixes, cal esperar", ha insistit.

EL PP DEMANA "NO RENUNCIAR" A LES FALLES DE 2021

Per part del PP, Catalá ha denunciat que els fallers pateixen l'"anunci sorpresa i poc coordinat" que va fer la setmana passada l'alcalde, Joan Ribó (Compromís), que al març no hi haurà Falles, per la qual cosa ha demanat que el missatge siga "clar i realista". "És evident que era difícil celebrar-les al març, però això no suposa en cap moment renunciar a l'exercici faller", ha defensat.

Ha plantejat així la possibilitat de celebrar-les en la segona meitat de 2021 "si les coses estan millor", per a exigir que les administracions donen "un halo d'esperança a un col·lectiu amb la moral baixa pel 10% menys de cens, una situació econòmica precària i la possible desaparició d'algunes falles".

La també diputada autonòmica ha exigit unes ajudes específiques per a les comissions que arriben al març i estiguen coordinades amb l'Ajuntament, a més d'urgir al fet que el 'president' de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, llance un missatge coordinat amb els seus socis (Compromís i Unides Podem) i es deixen de "guerritas".

I ha anunciat una proposició no de llei (PNL) en Les Corts per a modificar la Llei de Mecenatge i incloure tant les Falles com les Fogueres d'Alacant i les Gaiates de Castelló, a manera d'estímul a llarg termini perquè "la cultura valenciana siga ajudada pel sector privat".

Arxivat a:

Destacats