Les cinc zones de València on es prohibirà el pas de vehicles contaminants en 2023

La Zona de Baixes Emissions que prepara l'Ajuntament comptarà amb 274 càmeres en quasi cent punts de control

Guardar

Cotxes circulant a un carrer de València
Cotxes circulant a un carrer de València

La lliure circulació dels vehicles que contaminen té els dies comptats. Almenys, en algunes àrees de la ciutat de València. Segons el pla que està elaborant l'Ajuntament, la Zona de Baixes Emissions s'implantarà en cinc grans àrees que es controlaran mitjançant 274 càmeres de vigilància en quasi un centenar de punts de control.

La Junta de Govern Local va aprovar divendres passat la contractació del subministrament del sistema de gestió i control necessari per a la implantació d'una Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ciutat. Tal com estableix la Llei de Transició Ecològica, la ZBE haurà d'estar operativa abans que finalitze 2023. D'aquesta manera, des del consistori es comencen a fer els primers passos per a la seua posada en funcionament.

Així, les cinc zones de València que es controlaran són les següents: Àrea Nord 1 (AN1), delimitada per l'antic llit del riu Túria (marginal esquerra), la Ronda Nord i el litoral marítim, a excepció el recinte de la Politècnica de València (UPV); Àrea Nord 2 (AN2), que correspon a la Politècnica; Àrea Centre (AC), delimitada pel llit antic del Túria (marginal dreta), i els carrers Colón, Xàtiva i Guillem de Castro; Àrea Sud 1 (AS1) delimitada pel llit antic del Túria (marginal dreta), l'avinguda del Cid i V-30, excepte l'àrea Centre; i Àrea Sud 2 (AS2), que abasta els barris situats entre la Ronda Sud i la V-30. A més, l'Àrea Sud 1 inclou també els Poblats Marítims situats al sud de l'antic llit del riu Túria (Natzaret i Pinedo).

Amb un pressupost màxim de 10.863.541,84 € (IVA inclòs), dels quals el 90% se subvencionarà a través dels fons europeus Next Generation, el sistema de gestió i control per a la ZBE permetrà la instal·lació d'equips que supervisen els vehicles que circulen per la zona, amb l'objectiu de conéixer, de manera fiable, els nivells de contaminació atmosfèrica i gasos d'efecte d'hivernacle existents.

La posada en marxa d'aquesta Zona de Baixes Emissions, que impulsa el regidor de Mobilitat Sostenible Giuseppe Grezzi estarà operativa en menys de 2 anys.

"València en aquests anys ha demostrat ser capdavanter en les mesures de millora de l'accessibilitat universal, l'eficiència energètica, la potenciació d'un model de mobilitat amb més i millor alternatives, en la reducció del trànsit rodat i la disminució molt important de la contaminació atmosfèrica", explica el regidor. "Ara afegim una peça més amb aquest projecte d'instal·lació de sistemes tecnològics dels més avançats del mercat, per a aprofundir mitjançant el diàleg i la participació de totes les entitats de València, en la descarbonització de la ciutat per a ser climàticament neutres en 2030", afig.

Requisits

Perquè la implantació i d'aquesta ZBE de València vaja a bon port es requeriran dos elements fonamentals. En primer lloc, un marc jurídic o conjunt de normes reguladores que establisquen amb detall l'àmbit, l'abast de les restriccions dels vehicles en funció de la seua classificació ambiental, així com el règim sancionador. Aquestes normes es formalitzaran mitjançant la tramitació i aprovació de la pertinent Ordenança Municipal.

El següent requisit radica en el fet que és necessari un Sistema de Gestió i Control de la ZBE dotat d'un conjunt d'eines que comproven el respecte, per part de la ciutadania, de les restriccions de la ZBE (establides en l'Ordenança) i, en cas contrari generen la documentació necessària per a l'inici dels corresponents procediments sancionadors.

Aquest sistema complet per a la gestió i control de la Zona de Baixes Emissions a implantar a la ciutat de València ve motivat pel que s'estableix en la Llei 7/2021, de 20 de maig, de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que obliga a tots els municipis de més de 50.000 habitants a limitar l'accés als seus nuclis urbans als cotxes i motos més antics i contaminants.

 

 

Destacats