La reurbanització de la plaça de Bruges avança amb passos de gegant

Les obres que recuperen espai públic per als ciutadans i que revaloritzen una de les zones més valuoses pel seu patrimoni històric i arquitectònic han arribat a l'última fase

Guardar

Plaça de Ciutat de Bruges tallada per obres - Foto: Luna Mata
Plaça de Ciutat de Bruges tallada per obres - Foto: Luna Mata

La reurbanització de l'entorn del Mercat Central, Bruges i la Llotja és una de les actuacions de major transcendència per a la ciutat de València. La regeneració de l'espai públic suposa, a part d'un mitjà per a recuperar una zona de gran valor arquitectònic i històric, una aposta per a lluitar contra el canvi climàtic i fomentar el comerç.

Aquest dimecres, 1 de desembre, l'Ajuntament de València tanca al trànsit l'avinguda de María Cristina des del carrer Sant Vicent fins al carrer Carabasses, la qual cosa podria avançar les obres en aquest tram abans del que es preveu inicialment. Per a assegurar l'accés als vehicles autoritzats als carrers Llanterna i Ercilla, el sentit de la circulació pel carrer Carabasses transcorre des de l'avinguda de l'Oest fins a María Cristina. D'aquesta manera, tots els llocs del Mercat Central tenen garantida la càrrega i descàrrega de productes.

L'actuació en les zones destacades de l'entorn del Mercat s'executa en quatre fases per a garantir que en tot moment l'accés al Mercat Central i a altres comerços de la zona siga possible. La primera d'elles va començar amb la plaça de Ciutat de Bruges i els seus carrers adjacents, i es preveu que es done per finalitzada abans de les festes nadalenques mancant algunes rematades. La segona va afectar la zona nord de la plaça del Mercat, des de Bolsería fins al Mercat Central; mentre que la tercera fase va remodelar la zona sud de la mateixa plaça. I l'última fase, que comença hui, afecta els carrers María Cristina i Carabasses.

Aquest pla de reurbanització ha sigut possible gràcies a la proposta 'Confluència', liderada per les arquitectes Elisabet Quintana i Blanca Peñín, que va apostar per un plantejament multidisciplinari i participatiu en el qual les entitats i veïns han pogut aportar noves idees al projecte, entre elles la perspectiva de gènere.

El projecte, que es va treballar durant sis anys amb la Conselleria d'Obres i Infraestructures, beneficia a tres Béns d'Interés Cultural (BIC) mentre guanya 20.000 m² de sòl de caràcter per als vianants. I, a l'ésser una actuació ambiciosa i beneficiosa per a la ciutat, aquest ha sigut un dels primers projectes a rebre finançament dels fons europeus, que faran front a aproximadament un 40% del pressupost disponible per a les obres.

Així i tot, el pla ha generat polèmiques en uns certs aspectes. Les pèrgoles que s'estan instal·lant a Bruges per a dotar a l'espai d'ombres són "pegats", segons l'opinió d'alguns arquitectes. D'altra banda, el projecte ha entorpit el flux natural del Mercat Central en coincidir el canvi del sentit de la circulació del carrer Carabasses amb la posada en marxa de les càmeres de control de trànsit en el mateix dia.

Destacats