La mocadorà, un senyal d'identitat de la cultura valenciana

Cada 9 d'octubre, la Comunitat Valenciana celebra Sant Dionís, el seu particular dia dels enamorats

Guardar

Massapans tradicionals de Sant Dionís
Massapans tradicionals de Sant Dionís

S'acosta el dia gran de la Comunitat Valenciana i, com mana la tradició, valencians i valencianes es preparen per a viure el nostre particular Sant Valentí. I és que cada 9 d'Octubre, en tot el territori valencià se celebra també Sant Dionís, el patró dels enamorats. Per aquest motiu, no és d'estranyar que en els aparadors de la gran majoria de forns i pastisseries, fins i tot dies abans del 9 d'Octubre, ja es puguen comprar els tradicionals massapans, dolços típics de Sant Dionís.

Aquests massapans, elaborats amb ametla, sucre i ou, tenen forma de fruites i hortalisses de colors que, després, s'emboliquen en un mocador que es regalen els enamorats. Aquesta tradició, coneguda com la mocadorà és, sens dubte, un dels tresors gastronòmics de la Comunitat Valenciana, sobretot, per a les persones amants dels dolços.

En aquesta ocasió, l'Ajuntament de València ha repartit, entre els diferents establiments, un total de 35.000 safates amb cintes per a embolicar la mocadorà, que porten escrites frases d'amor. Amb aquesta campanya, que es recupera de 2015, es pretén dinamitzar la venda d'aquests productes tan típics de la nostra terra. A més, per a il·lustrar aquesta campanya, s'han triat frases que pertanyen a tres valencians i valencianes de diferents èpoques: 'Oh foll amor', d'Ausiàs March; 'No hi havia a València dos amants com nosaltres', de Vicent Andrés Estellés; i 'Crec en l'amor del verb crear', de Mamen Monsoriu.

Finalment, en cinc bancs de la ciutat de València, podràs trobar frases d'amor perquè "la gent puga contar les seues històries d'amor divers, perquè la festa de Sant Dionís no és només les de parelles enamorades, sinó que és també la de l'amor d'un pare a una filla, d'un net a la seua iaia, un amor molt més gran que el d'altres festivitats". Així, s'anima a la ciutadania a asseure's en un d'eixos bancs, seleccionar una frase i publicar la imatge a través de les xarxes socials utilitzant l'etiqueta #Valènciaenamorada.

Els orígens de la mocadorà

Alguns historiadors asseguren que l'origen de la mocadorà prové del segle XV, quan es va popularitzar el massapà i es va introduir la pólvora en les festes. En eixe moment, es disparaven dos coets especials: els piulets i els tronadors. Després de la Guerra de Successió, a principis del segle XVIII, Felipe V va imposar els Decrets de Nova Planta i va abolir els Furs valencians, entre aquests la celebració del 9 d'Octubre.

Amb aquesta decisió, el gremi de forners i confiters va voler continuar honrant a San Dionís amb l'elaboració de massapans en forma de piulets i tronadors, que representaven la pirotècnia prohibida - encara que hi ha qui assegura que fan referència a la sexualitat -, així com fruites i hortalisses que simbolitzaven la fertilitat de l'horta valenciana.

Siga com siga, cada 9 d'Octubre, la mocadorà és un dels senyals d'identitat d'aquesta celebració valenciana, i els massapans en forma de fruites i hortalisses, però també de piulets i tronadors, endolceixen la celebració de Sant Dionís.

La mocadorà, també a domicili

I l'any passat, en plena pandèmia, l'emprenedor Miguel Ángel Sepúlveda va posar en marxa la web Santdonis.com, amb l'objectiu de permetre l'enviament a domicili de la tradicional mocadorà. "En temps de Covid, aquelles persones que no puguen desplaçar-se per motius de salut o perquè preferisquen no posar-se en risc podran rebre en els seus domicilis aquest tradicional producte artesà, que es conservarà en perfecte estat, independentment de quan ho sol·liciten, a causa de l'alta durabilitat natural pròpia del massapà", explicava.

Fa ja tres anys, Miguel Ángel Sepúlveda va decidir prendre les regnes de la Pastisseria Llopis d'Alzira (València), un negoci amb més de 30 anys d'història, reconegut Centre d'Artesania i integrat tant en el Gremi de Mestres Confiters com en la Federació Gremial de Forn i Pastisseria. L'any passat va decidir fer un pas amb aquesta iniciativa que, hui dia, segueix en funcionament.

Torna el Mocadorà Fest

En tots els municipis es viu molt intensament aquesta tradició, per exemple, repartint premis al millor aparador o als massapans més innovadors. No obstant això, enguany, la localitat valenciana de Paiporta recupera, en aquesta ocasió, el Mocadorà Fest. I és que després de la seua suspensió a causa de la pandèmia, aquest 9 d'Octubre torna amb més força.

D'aquesta manera, aquest dissabte, a les 12.00 hores, actuarà en la plaça Xúquer de Paiporta el grup Canta Canalla, una activitat dirigida a xiquetes, xiquets i joves i, a més, durant tota la setmana, s'ha estat repartint bosses amb forma de fruites en els forns i pastisseries de la localitat.

Arxivat a:

Destacats