La Crida de València dona la benvinguda a les Falles 2020

La Crida 2020 de València serà aquest diumenge, 1 de març, per a donar el tret d’eixida a les Falles

Guardar

Acte de la Crida abans de la pandèmia
Acte de la Crida abans de la pandèmia

La Crida de les Falles 2020 es prepara per a donar el tret d'eixida a un dels mesos més esperats de l'any. Les Falles de València arranquen amb força, i ho faran, oficialment, aquest diumenge, 1 de març. Encara que la Crida sol realitzar-se l'últim diumenge de febrer, en aquesta ocasió ho han endarrerit una setmana més perquè coincidisca amb l'inici del programa de mascletaes a la plaça de l'Ajuntament.

Així, l'horari de la Crida 2020 de València serà a les 20.00 hores a les Torres de Serrans, on les Falleres Majors, juntament amb l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Pere Fuset, convidaran a valencians i turistes a participar de tota la programació de les Falles 2020.

No obstant això, abans de la Crida, València acollirà altres actes tradicionals de l'1 de març. D'aquesta manera, a les 7.20 hores serà el torn de la despertà infantil, mentre que, deu minuts més tard, començarà la gran despertà. A les 12.00 hores, l'entrada de bandes de música ompliran de vida el centre de la ciutat per a donar pas a la primera mascletà de les Falles 2020 a la plaça de l'Ajuntament (14.00 h). Finalment, a les 20.00 hores, arribarà un dels moments més esperats: als peus de les Torres de Serrans, milers de fallers i falleres es concentraran per a assistir a la Crida 2020.

Però, a més, un dia abans – dissabte, 29 de febrer – La Marina de València serà testimoni de la mascletà vertical. De la mà d'Amstel, Ricard Caballer dispararà, a les 20.00 hores, una mascletà que farà vibrar a tots els assistents. Un esdeveniment pirotècnic únic que, com cada any, arrancarà els aplaudiments dels espectadors.

mascleta-vertical-valencia

Les Falles 2020 ja són ací, i durant els tres primers caps de setmana, les activitats coparan el calendari faller. El primer cap de setmana, del 28 de febrer a l'1 de març, no només se celebrarà la Crida, sinó també la Gala Fallera; El següent cap de setmana acollirà la tradicional Cavalcada del Ninot, a més de la mascletà nocturna a la plaça de l'Ajuntament; I, l'últim cap de setmana, els dies 14 i 15 de març, se celebrarà la plantà de les falles infantils i grans.

Com arribar a la Crida de València

El dia de la Crida es produeixen diferents talls de trànsit a la ciutat, especialment, al carrer Guadalaviar, Pont de Fusta i en la marginal dreta de l'antic llit del riu Túria, des de Gran Via Ferran el Catòlic fins a Comte de Trénor. Per això, optar pel transport públic per a anar a la Crida de València es converteix en la millor manera de gaudir d'un dels esdeveniments més multitudinaris de les festes josefines.

Això sí, algunes línies de l'EMT patiran modificacions l'1 de març. Així, les línies afectades són la 5, 6, 11, 16, 26, 28, 80, 94 i 95.

Què és la Crida?

La Crida de València dona principi a l'inici de les Falles. Milers de valencians i valencianes es concentren a les Torres de Serrans per a escoltar el discurs tant de l'Alcalde, com de les Falleres Majors de la ciutat. En finalitzar, un espectacle de pólvora, llum i color il·lumina el cel de la ciutat.

No obstant això, la Crida no va ser sempre com la que vivim en l'actualitat. I és que no només ha variat, al llarg del temps, la seua ubicació, sinó també el nom, perquè abans de 1951, aquest acte era conegut com el pregó. La Crida es va celebrar també a la plaça de l'Ajuntament fins que, en 1954, es va traslladar a l'enclavament actual.

Arxivat a:

Destacats