"La construcció d'un parc aquàtic al costat del Bioparc suposaria un atemptat contra l'horta de Campanar - Benimàmet"

Tant les associacions i entitats veïnals, com la vicealcaldessa de València, s'han oposat al projecte del parc aquàtic i demanen a l'empresa una proposta més verda i sostenible

Guardar

Proposta del parc aquàtic, al costat de Bioparc
Proposta del parc aquàtic, al costat de Bioparc

Rebuig absolut al projecte de construcció d'un parc aquàtic als terrenys de l'antic Pouet, al costat del Bioparc. L'empresa gestora d'aquest parc d'animals – Rain Forest – va presentar, en 2017, aquesta iniciativa que consistia en la utilització de 25.000 metres quadrats per a la creació d'un parc aquàtic inspirat a Àfrica, amb ponts tibetans, tirolines i passarel·les. Un projecte que, a més, incloïa la rehabilitació de l'Alqueria del Rei i la Casa Figuerols per a convertir-les en centres d'interpretació de la naturalesa.

No obstant això, tot apunta al fet que la idea de l'empresa Rain Forest no tindrà molt més recorregut. I és que a la negativa de diferents associacions i entitats de Campanar i Benimàmet, se li ha sumat el rebuig de la vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, que ha mostrat absoluta sintonia amb les peticions veïnals.

"Hui dia, en plena emergència climàtica, no té sentit plantejar aquest projecte en el nucli urbà d'una ciutat. Compartim la necessitat de reformular els compromisos subscrits amb Rain Forest respecte a la parcel·la on s'ha plantejat situar un parc aquàtic, i instarem l'empresa que plantege un projecte més verd i sostenible, en línia amb el desenvolupament de grans pulmons verds que necessita la ciutat", ha apuntat Gómez.

Horta Campanar - Benimàmet
Horta Campanar - Benimàmet

En aquest sentit, l'associació veïnal de Campanar, juntament amb la Taula Per la Partida i altres entitats de Campanar i Benimàmet, han desenvolupat un procés participatiu del qual ha resultat una alternativa ja no només al projecte del parc aquàtic, sinó també a la façana est de l'horta entre aquest barri valencià i el poble de Benimàmet.

Encara que la presentació de la proposta es durà a terme dimarts que ve, 18 de gener, a les 19.00 hores, al carrer Mossén Rausell, 4 (Cau de la Colla de Dimonis de Campanar), el president de l'associació veïnal de Campanar, Pep Benlloch ha avançat, a aquest diari, que "el que plantegem és, d'una banda, la renegociació del conveni entre l'Ajuntament de València i Rain Forest perquè els antics terrenys del Pouet passen de nou a titularitat municipal per a la creació d'un parc d'esbarjo, amb jocs d'aigua per a xiquets, que permetria una transició més amable entre l'horta i la ciutat, a més de guanyar espai urbà per a la ciutadania; però també demanem que es paralitze el desdoblament de l'últim tram de la Ronda Nord, en Pío Baroja".

En aquest sentit, explica Benlloch, "pensem que seria millor que es mantingueren els dos carrils per sentit – existents en l'actualitat – i que es duga a terme una urbanització amb voreres i jardins per al gaudi de la ciutadania i la pacificació de la zona". Així mateix, una altra de les iniciatives que s'exposaran durant la presentació del projecte 'La Façana de l'Horta' està relacionada amb la liberalització dels terrenys comprats per grans constructores perquè "en comptes d'edificar, es garantisca la supervivència de l'horta".

De moment, en el que sí que hi ha consens absolut és en el rebuig a la creació d'un parc aquàtic que, com bé assenyala el president de l'associació veïnal de Campanar, "consumiria 500.000 litres d'aigua al dia. En una situació d'emergència climàtica és una burrada, però a més seria un atemptat contra l'horta, ja que posaria en perill els pous de reg que utilitzen els agricultors de les hortes de Campanar – Benimàmet".

Rehabilitació urgent de les alqueries del Rei i del Figuerol

Finalment, des de l'associació veïnal de Campanar i la Taula per la Partida exigeixen la rehabilitació integral i urgent de les alqueries del Rei i del Figuerol per part de Rain Forest per a ser habilitades com a espais socials i culturals per a la ciutadania.

Recorden que el passat 23 de novembre, les pluges van provocar l'ensulsiada d'una part de l'Alqueria del Rei, datada del segle XVI i considerada Bé de Rellevància Local, a causa de la "degradació de l'edificació i a la falta de manteniment que correspon realitzar a l'empresa Rain Forest".

"Des que va ser expropiada als últims habitants, l'alqueria ha patit dos incendis i contínues ocupacions il·legals que l'han portada a l'estat de ruïna actual. D'altra banda, la vegetació que creix al seu voltant contribueix a la degradació". Davant aquesta situació, des de la Taula per la Partida assenyalen la necessitat de fer complir a l'empresa gestora de Bioparc amb el seu compromís de rehabilitació i conservació d'aquest patrimoni, "que és una de les poques referències que ens queden de l'antic barri del Pouet".

Alqueria del Rei de Campanar
Alquería del Rei de Campanar

Arxivat a:

Destacats