Hui dia segueix havent-hi persones que no saben què fer per a actuar quant a fets relacionats amb les víctimes del franquisme. Açò és el que ha portat a que la Diputació de València constituïsca l'Oficina d'Atenció a les Víctimes de la Repressió durant la Guerra Civil i el Franquisme, la primera de la Comunitat Valenciana i segona d'Espanya, tal com van anunciar ahir Rosa Pérez Garijo, diputada de Memòria Històrica, i Alejandro Calpe, tècnic del projecte.
En aquest sentit, l'oficina, que es troba en el Centre Cultural La Beneficència, oferirà assessorament a les persones que ho sol·liciten. "El principal problema és que hi ha moltes persones que no saben què fer, per exemple, per a cercar a un familiar o trobar una fossa. Nosaltres els explicarem com actuar, com constituir una associació de familiars de víctimes o què han de fer per a cercar la fossa comuna", explica el tècnic. En aquest sentit, afig que seran ell, historiador i arqueòleg especialitzat en la Guerra Civil i Vicent Galiana, historiador especialitzat en Història Contemporània, els qui s'encarreguen d'açò.
A més, un altre dels objectius és arreplegar els testimoniatges de les persones, amb la possibilitat que puguen gravar-se per a fer un memorial pel gran buit documental. De fet, ja s'han arreplegat entrevistes audiovisuals d'altres projectes que formen part de "La nostra memòria", presentada ahir en el MuVIM. Amb les entrevistes, indica Calpe, s'obtindrà informació per a crear una base de dades que ajude a l'hora d'actuar enfront de les escletxes de la dictadura.
Identificar més fosses és la tercera meta que es planteja per a aquest projecte. A la pregunta de quin és el principal problema amb el qual es troben, el tècnic, que ha treballat en les fosses de Paterna, explica que és la falta d'informació. "Falten molts documents i treballem amb els testimoniatges a posteriori i amb el que trobem en el terreny". Per açò, considera que l'oficina aconseguirà que es faça una reconstrucció "efectiva" dels fets per a localitzar a les víctimes.
El projecte és un servei públic pioner a la Comunitat Valenciana i consta d'un pressupost de 15 milions d'euros. Estarà actiu fins a maig i amb tota la informació presentarà una querella pels crims i la repressió franquista "perquè puga haver-hi una reparació de la memòria de les persones que van patir durant la dictadura, que desgraciadament no s'ha produït en aquest país", va explicar la diputada.
L'oficina es troba en el Centre Cultural La Beneficència i l'horari d'atenció és de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i els dimarts de 16 a 18 hores. També donen resposta a través de 963 883 870 i per correu electrònic en les adreces: [email protected] i [email protected].