L'informe jurídic de la Comissió Ciutat-Port veu il·legal l'ampliació del Port sense nova DIA

L'autor de l'informe, Antonio Montiel, detalla que, "per seguretat jurídica, les autoritzacions caduquen" i que el Port no pot executar ara un projecte amb una autorització de fa 14 anys"

Guardar

zal puerto valencia ep
zal puerto valencia ep

Un informe jurídic encarregat per la Comissió Ciutat-Port veu il·legal l'execució de l'ampliació nord del Port de València sense una nova Declaració d'Impacte Ambiental. L'entitat ha avançat aquest dimarts que denunciarà davant els tribunals en el cas que l'Autoritat Portuària (APV) o el Ministeri de Foment insistisquen a dur a terme les obres sense ella.

La Comissió, que compta amb el suport de més de cent organitzacions, ha alertat a més de les "greus repercussions" que l'ampliació de la infraestructura podria tenir en la salut del veïnat de València i l'àrea metropolitana, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

D'acord amb l'informe, la DIA de 2007 "va perdre la seua vigència" el desembre de 2019, en haver esgotat els terminis màxims d'execució, i no pot emparar "de cap de les maneres" les noves obres que l'APV afirma voler executar pròximament. D'aquesta manera, l'execució de qualsevol projecte exigirà una DIA "completament nova".

Segons la Comissió, la primera fase de les obres contemplades en la DIA ja caducada es va executar abans de la seua pèrdua de vigència, però la segona fase hauria d'haver conclòs en 2018 "i el Port no sols ha deixat passar els sis anys de termini legal extraordinari que tenia per a executar-les, sinó que també va deixar passar el termini per a demanar una pròrroga".

RESPONSABILITATS

La Comissió Ciutat-Port ha anunciat que portarà les actuacions "fins a les últimes conseqüències" davant els tribunals de no paralitzar-se el projecte i adverteix que qualsevol execució que es dugui a terme amb una DIA caducada "generarà responsabilitat tant a l'òrgan substantiu, Ports de l'Estat, com als responsablesdel Port de València", entre ells, el president de l'APV, Aurelio Martínez, així com a qualsevol funcionari que participe en el procés.

Enfront de les argumentacions que els nous terminis de caducitat no li són aplicable en estar iniciades les obres, la Comissió Ciutat-Port aclareix que la primera fase sí que havia acabat, però la segona estava sense començar, el mateix Port les va tractar com dues obres diferents, amb dos projectes diferenciats i, de fet, recalca que encara no s'ha fet públic el projecte definitiu de la segona fase.

Per tant, l'entitat sosté que els nous terminis legals són "perfectament aplicables" i a més marquen unes exigències de protecció ambiental que "difícilment poden complir els propòsits anunciats per l'APV".

La Comissió veu en aquesta situació l'"interés" del Port per utilitzar la DIA caducada "realitzada segons legislació ambiental de 2006 i basada en paràmetres dels anys 80", en lloc de sol·licitar una nova que augura que segur que serà més exigent en aquesta matèria.

L'autor de l'informe, Antonio Montiel, ha detallat que, "per seguretat jurídica, les autoritzacions caduquen, un principi elemental del dret administratiu europeu, de manera que el Port no pot executar ara un projecte amb una autorització de fa 14 anys" perquè, a més, en aquest període de temps ha variat substancialment la legislació mediambiental.

A més, afegeix que al termini temporal, se sumen les consideracions de dret ambiental que exigeixen que les actuacions estiguen tan pròximes com siga possible en el temps a la DIA. Per tant, qualifica d'"il·legal i temerari" executar el projecte amb aquests condicionants.

SEGON CAS CASTOR

En representació de la Comissió, Josep Gavaldà ha indicat que l'avaluació ambiental cerca no sols protegir el medi ambient sinó també la salut de les persones. "És necessari fer la reflexió del greu impacte que tindrà en la salut de les persones a la ciutat de València, amb un increment del doble del trànsit de camions en direcció al Port", ha advertit, i ha demanat al president de la Generalitat, Ximo Puig, i al ministre de Transports, José Luis Ábalos, que prenguen cartes en l'assumpte "de manera seriosa".

"El Port vol avançar en una direcció que desaconsellen les directives europees", avisa, i sosté que en l'ampliació es pot arriscar una "quantitat elevadíssima de capital públic que pot acabar com el projecte Castor".

Destacats