L'Hospital La Fe de València, pioner en humanització per als més xicotets

Programes com a ‘Ca de la mà’ o ‘El jardí del meu Hospi’ són algunes de les actuacions que promou La Fe per a crear un ambient més agradable a l’hospital

Guardar

can de la mano
can de la mano

"Crear un ambient agradable a l'hospital pot contribuir a reduir l'ansietat i millorar l'estat dels xiquets malalts". Aquestes paraules, pronunciades pel doctor de La Fe de València Enrique Soler, són el lema sota el qual treballa aquest centre mèdic que, a part de ser un referent en assistència mèdica, investigació i docència, també és un exemple a seguir en la humanització dels hospitals.

Segons l'AVL, "humanitzar" significa "fer humà o més humà, fer menys dur o difícil per a les persones". L'Hospital la Fe de València, mitjançant més de 20 projectes per als pacients més petits, fa que aquesta definició cobre tot el seu significat, ja que el personal mèdic aconsegueix que les parets blanques i l'atmosfera asèptica del centre cobren un aspecte familiar, una aparença afable. És a dir, transformen l'hospital, una construcció freda i buida, en una llar lluminosa i alegre, un canvi que, segons experts, contribueix en la millora de l'estat de la seua malaltia.

DECORAR LA FE

La Comissió d'Humanització de La Fe, creada en 2014, va suggerir, fa uns tres anys, pintar decorar diverses sales de l'hospital amb diferents motius. Entrem en una d'elles, la d'Oncologia Pediàtrica. Dins, sembla que estiguem en l'espai exterior. Les parets i el sostre de l'habitació estan repletes de motius espacials: un sol que sobre, júpiter, mart, estreles, un coet...

El mural de Cento Yuste i MacDiego a la Fe

Els il·lustradors professionals Cento Yuste i MacDiego, a través de la Fundació Xicotet Desig, també es van oferir per a ajudar La Fe en aquesta tasca d'humanitzar l'hospital amb un enorme mural que, segons els artistes, "intenta evocar una naturalesa relaxant i positiva".

EL JARDÍ DEL MEU HOSPI

Un altre projecte de la Fe que serveix per a humanitzar el mateix hospital és el 'Jardí del meu Hospi'. Aquest espai ja s'ha convertit en un dels més emblemàtics i famosos d'aquest hospital. Amb un espai de 1.200 metres quadrats ple de color, zones de joc i de descans, els menors ingressats poden oblidar-se, durant una estona, dels seus llargs tractaments per a tornar a gaudir de la seua infància, aqueixa infància que La Fe vol protegir i realçar amb aquest important projecte d'humanització.

Aquest jardí ha vist la llum gràcies a la fundació Juegaterapia, la presidenta de la qual va afirmar, el dia de la seua obertura el juny de 2018, les següents paraules: "Fa huit anys vaig conéixer a Aarón, un xicotet malalt de càncer a qui li vaig portar la primera consola que tenia a casa sense usar. Ell va estar ingressat molt de temps. En aquells dies, no podien eixir de les seues habitacions, i dels espais destinats als pacients oncològics. Així que hui, amb l'obertura d'aquest jardí, complim un somni amb aquest meravellós espai, ja que permetrà als menors hospitalitzats disposar d'una zona d'esbarjo".

CA DE LA MÀ

És paradoxal que per a humanitzar l'hospital es necessiten animals. Però així és, ja que la Fe, amb el programa 'Ca de la mà' -en el qual col·labora Maskokotas-, fa que gossos d'assistència s'entren a l'hospital per a passar temps amb els xiquets hospitalitzats. Això, segons experts, serveix per a minimitzar l'impacte emocional de l'ingrés dels pacients.

La vicepresidenta de la Societat Madrilenya de Medicina Familiar i Comunitària afirma que "estan demostrades les millores pacients amb malalties cròniques, en postinfartats, persones amb problemes mentals i depressió, o en ancians; alguns metges haurien de receptar animals en lloc de medicaments". Segons els experts, els beneficis de tindre un animal de companyia s'estenen als tres nivells: físic, psicològic i social, i poden ser considerats com una medicina preventiva.

Susana Muñoz, professora titular del departament de Medicina Física i Rehabilitació de la Universitat Complutense de Madrid, ha recordat que estudis realitzats a Regne Unit "parlen de pujades de defenses en xiquets hospitalitzats amb càncer que rebien la visita de gossos d'assistència". Els científics han demostrat, per exemple, que quan els acariciem, la tensió arterial es redueix, a més de produir efectes relaxants en el nostre organisme.

El programa de La Fe també inclou un projecte d'investigació que mesura l'impacte d'aquesta activitat en els pacients. L'objectiu és comprovar si la interacció amb els gossos comporta beneficis positius en el benestar global del pacient i, secundàriament, si influeix positivament en el seu procés de recuperació. Ara com ara, els resultats d'aquest programa són més que òptims.

DISPOSITIUS DE REALITAT VIRTUAL

Una de les últimes accions que l'ha impulsat La Fe per a humanitzar-se com a hospital és l'adquisició de quatre dispositius de realitat augmentada amb els quals podran gaudir d'EntmAR, una plataforma que permetrà als menors hospitalitzats jugar i moure's en dos escenaris, la creació de jocs i la personalització de l'habitació i les àrees on estan hospitalitzats amb elements de 2D i 3D. Una activitat que incentivarà la seua creativitat i les seues ganes de jugar, de ser xiquets.

L'aplicació, emmarcada dins del projecte d'Infància Hospitalitzada de Creu Roja Joventut i desenvolupat juntament amb l'Àrea d'Atenció a la Ciutadania de la Fe, està dirigida a xiquetes i xiquets que travessen una hospitalització de llarga durada.

L'Hospital La Fe és, juntament amb l'Hospital Universitari Central d'Astúries, un dels únics centres sanitaris espanyols que compta amb aquesta plataforma, encara que la intenció d'Infància Hospitalitzada de Creu Roja Joventut és implantar-la a la resta del territori al llarg d'enguany. A més la iniciativa compta amb l'assessorament de la Fundació de Tecnologies Socials (TECSOS) i el suport de la Fundació Vodafone Espanya.

Arxivat a:

Destacats