L'horta valenciana en perill per la petjada urbanística

El projecte de canalització de l’aigua posarà en perill els cultius de l’horta de Campanar-Benimàmet

Guardar

campanar
campanar

Els pagesos de l'horta de Campanar-Benimàmet, juntament amb l'Associació Veïnal de Campanar s'han proposat protegir l'horta valenciana, un dels senyals d'identitat de la nostra terra, del projecte de canalització d'aigua entre l'Estació de tractament d'aigua potable (ETAP) a Manises, i la Xarxa Metropolitana d'Aigua a València. Un projecte que travessaria els camps i els cultius d'aquests dos barris valencians – Campanar i Benimàmet – afectant al voltant de 246 parcel·les.

D'aquesta manera, a més de presentar les al·legacions pertinents a aquest projecte d'expropiació, que comportarà la construcció d'una canonada arterial d'aigua potable travessant l'horta, els afectats han mantingut reunions tant amb el president de l'Emshi (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics), responsable del projecte, com amb les regidories d'Urbanisme i Agricultura, per a mostrar el seu descontentament amb un projecte que, tal com asseguraven en el comunicat que va enviar l'Associació Veïnal de Campanar, 'no han comptat amb cap tipus de diàleg amb el col·lectiu d'agricultors de l'horta afectada'.

Així mateix, continuaven que 'el disseny hauria d'ajustar-se en la mesura del possible a les vies naturals o d'infraestructures existents en la zona, com traçar la canalització al llit del riu Túria a l'altura de l'antic assut de Rascanya, amb la pertinent col·laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, o fer coincidir la canalització amb el Camí Vell de Paterna i la calle Padre Barranco'. Unes opcions més que viables que, des de l'Associació de Veïns de Campanar, han consultat amb arquitectes, i que serien molt més respectuoses amb les parcel·les agrícoles.

campanar

Des de l'associació consideren que 'aquest projecte està en clara contradicció amb el discurs i els programes de promoció i defensa de l'horta, que promou l'Ajuntament'. Per això, advoquen per tornar a replantejar el traçat de canalització en el tram III 'd'acord als paràmetres urbanístics i característiques del sòl que plantejarà el nou Pla General d'Ordenació Urbana de València, actualment en tràmit'. I és que consideren que l'estudi d'impacte ambiental, que es va realitzar en 2012, es troba desfasat, a més de no comptar amb la protecció d'un terreny, que s'ha anat revitalitzant amb el pas dels anys.

De moment, aquest projecte està en fase d'exposició, i no es planteja la paralització del mateix per a estudiar altres alternatives. En cas d'aprovar-se, la nova canalització de l'aigua afectaria tant a 246 parcel·les, com a les collites, ja que la durada de les obres no solament obligaria a paralitzar els treballs de l'horta durant 18 mesos, sinó que es podrien enfrontar a problemes de reg pel tall de les séquies i camins, destrossant la continuïtat de moltes parcel·les.

Tant llauradors, com a veïns, estan d'acord en la necessitat de realitzar una nova obra per a la gestió de les aigües de la ciutat. No obstant això, tan sols demanen que s'ajuste als camins i carreteres ja existents, i no es convertisca en una línia recta que travesse l'horta. En aquest sentit, i en les al·legacions presentades, assenyalen que aquesta mesura podria ser degut 'a l'abaratiment de costos'. Així i tot, també apunten al fet que 'podria pensar-se que el traçat estaria condicionat per altres motius, com podrien ser les perspectives de creixement urbanístic'.

Així, afigen, en l'al·legació 7 que el disseny actual 'està realitzat d'acord a l'estudi previ del Pla General d'Ordenació Urbana (2013), impulsat per l'anterior govern, que contemplava declarar sòl urbanitzable l'extrem sud-est de l'horta de Campanar-Benimàmet-Beniferri, amb unes previsions totalment devastadors. Aquest document va ser rebutjat pels moviments veïnals, i anul·lat pel nou Govern de l'Ajuntament'. És per aquest motiu, pel qual, ara, no entenen per què se segueix avant amb un projecte que causarà danys sobre parcel·les cultivables.

Foment rebutja la proposta de Ribó sobre l'ampliació de la V-21

Ja estava tot dit, però des de l'Ajuntament de València no van voler donar-se per vençuts. Després de la reunió que es va mantenir a Madrid amb el Ministeri de Foment, l'esperança s'esfumava. I és que l'alternativa d'ampliació de la V-21, proposada per l'Alcalde de València, Joan Ribó, que reduïa de vuit a quatre metres la zona de servitud, i minimitzava un 60% l'impacte que l'actual projecte d'ampliació tindrà sobre l'horta valenciana no ha prosperat.

Foment continuarà amb un projecte d'ampliació que arrasarà 80.000 metres quadrats d'horta valenciana, i fins i tot arribarà a afectar aquelles parcel·les que es troben dins de la denominació d'origen de la Xufa de València. Un projecte que ja està adjudicat, i que consistirà en la construcció d'un tercer carril entre el Carraixet i València.

Arxivat a:

Destacats