L'evolució del barri de Sant Marcel·lí

D'un barri humil a un referent de cultura i oci a València

Guardar

Calle_Arzobispo_Olaechea
Calle_Arzobispo_Olaechea

El barri de Sant Marcel·lí de València va ser promogut l'any 1949, i fundat en 1954 per aquell moment arquebisbe de València, Marcelino Olaechea, amb l'objectiu de proporcionar vivendes dignes a persones sense llar.

I és que per aquells anys, moltes famílies es veien obligades a viure en xaboles ubicades al llarg del llit del riu Túria, des de Mislata fins a Natzaret aproximadament. Davant d'aquella situació, l'arquebisbe Olaechea va propiciar la creació de la Tómbola Valenciana de Caritat, amb la finalitat de recaptar fons per a invertir-los en la construcció de grups de vivendes. Va ser llavors quan no sols va sorgir el Barri de Sant Marcel·lí, en honor al seu nom, sinó que també es van alçar blocs de vivendes en diferents zones de la ciutat de València, com el de la Mare de Déu dels Desemparats a Patraix o el de Sant Joan Bosco.

Foto: B25es

Este barri obrer es va anar omplint de nombroses famílies, al mateix temps que anava creixent entre els veïns un sentiment de pertinença cap al seu barri. Així, finalment, es va fundar l'Associació de Veïnes i Veïns de Sant Marcel·lí, una associació que ha lluitat durant molts anys per a promoure el progrés d'infraestructures en el barri i que, a més, ha aconseguit amb esforç que este barri siga el que és en l'actualitat, però sense perdre la seua essència.

DSCF2731I com si es tractara d'un poble, en el barri de Sant Marcel·lí són molt populars les seues festes. Però no sols pel gran nombre d'activitats que oferixen, com a tallers, concerts, carreres populars o sopars a l'aire lliure, sinó perquè les seues festes té un objectiu comú: "Fer barri". I eixe sentiment que alberguen els veïns de Sant Marcel·lí, és el mateix que traslladen a tot aquell que vol acostar-se per a disfrutar amb ells de les seues festes.

Amb l'esforç i la solidaritat, que caracteritza els veïns d'este barri, aconseguixen, cada any, costejar-se unes festes amb tots els luxes, però també, han aconseguit, amb les seues reivindicacions, urbanitzar carrers, un centre de salut, nou enllumenat, l'obertura del poliesportiu o el parc de la Rambleta junt amb el centre cultural, que han donat a conéixer este barri al convertir-se en punts emblemàtics de València.

RAMBLETA_390I és que no hi ha dubte que tant 'Espai Rambleta', que oferix una gran varietat de propostes culturals de qualitat, com el Parc de la Rambleta, que recrea la singularitat de L'Horta Sud i permet gaudir de la naturalesa en viu en un entorn urbà, han obert les portes d'este barri a la ciutat de València, i s'han convertit en un referent de cultura i oci atorgant-li al barri de Sant Marcel·lí el valor que mereix.

Arxivat a:

Destacats