L'etiqueta Km 0 és "un reconeixement a allò que el Mercat Central ofereix des de fa segles"

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el Mercat Central rep l’etiqueta Km 0 per la seua aposta pels productes de proximitat

Guardar

mercado-central
mercado-central

Els mercats municipals són una part essencial de la cultura valenciana, però també un important motor econòmic per a la ciutat. Els seus productes frescos i de proximitat, però també la proximitat i el bon ambient que es respira fa que s'hagen convertit en un dels millors espais per a anar a comprar. I, sens dubte, el Mercat Central s'alça com el mercat per excel·lència per a bona part de la ciutadania.

Ara, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, el Mercat Central de València rep l'etiqueta Km 0, que concedeix l'Institut de Certificació Certex. Un reconeixement més a l'aposta d'aquest mercat pels productes de proximitat. Cristina Oliete, gerent del Mercat Central, explica, a València Extra, que l'etiqueta Km 0 suposa "un reconeixement públic a allò que el mercat porta oferint des de fa segles". "Hem apostat sempre pels productes de quilòmetre zero. De fet, són els mateixos agricultors qui ens venen directament els seus productes, o bé a través de la Tira de Comptar".

"És cert que en l'àmplia oferta del Mercat Central també hi ha productes internacionals, però, en la seua gran majoria, són productes de proximitat, com els nostres formatges o els nostres peixos, garantint la frescor de cara al consumidor", explica Cristina Oliete. A més, "en tractar-se de productes de quilòmetre 0 apostem per la sostenibilitat, en reduir la contaminació atmosfèrica derivada del transport, i afavorim l'economia local".

El projecte Km 0 es basa en iniciatives similars que s'estan desenvolupant en altres països de l'entorn, com Regne Unit, França, Alemanya, Països Baixos i Itàlia, i té com a objectiu impulsar el consum responsable dels productes de proximitat, per la seua contribució a frenar el canvi climàtic i pel seu impuls a l'economia de la ciutat.

Així, des de l'entitat que ha atorgat aquest reconeixement al Mercat Central de València assenyalen que "els prop de 300 llocs representen aquests valors, amb una extensa oferta de més 20.000 productes frescos d'alimentació, que inclouen varietat de fruites, fruita seca, verdures, carns, peixos i mariscos, pernils, embotits, formatges, pans i dolços, salaons, adobats, a més de cerveses, vins i licors de diferents regions del país".

Però, a més, el Mercat Central es caracteritza per estar sempre al costat de les persones. Fins i tot en els moments més durs de la pandèmia, les seues portes no han tancat i els venedors i venedores han continuat oferint productes frescos i de qualitat. De fet, Cristina Oliete conta que "ha sigut un redescobriment del mercat".

"Durant el confinament, hem atés a més de 2.000 famílies. Hem portat la compra a domicili a través de la plataforma de compra online, però també molts venedors han acostat la compra a les cases. Ara, quan ha començat la desescalada, moltes persones han vingut fins ací per a agrair-los l'esforç. És molt emocionant".

Aquest temps també ha servit perquè la ciutadania descobrisca noves maneres de comprar en el Mercat Central perquè, encara que no tots poden fer-ho en l'horari comercial, "tenim tant la plataforma de servei a domicili, com el servei de consigna frigorífica, que permet al consumidor recollir la seua compra fins a les 21.00 hores".

La compra en els mercats està cada vegada més integrada en el dia a dia dels valencians i valencianes, i el Mercat Central continua innovant per a facilitar la compra a la ciutadania perquè tornar al mercat és tornar als orígens.

Destacats