L'atenció a les persones més vulnerables s'accentua davant emergències climatològiques

Les places dels albergs municipals s’han duplicat des de 2015, i s’han incrementat per a l’Operació Fred

Guardar

atencion-sin-techo
atencion-sin-techo

Gloria està deixant estralls en tot el territori valencià. Sens dubte, un dels col·lectius més perjudicats per aquest temporal són les persones sense sostre. Per això, des de l'Ajuntament de València han intensificat els treballs perquè les persones més vulnerables puguen passar els moments més durs del temporal en els albergs municipals disponibles.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ja ha anunciat que l'Operació Fred s'ampliarà fins a aquest dijous perquè, ha explicat, "la nostra prioritat és atendre aquelles persones més vulnerables i, per això, posem a la seua disposició les places necessàries perquè puguen passen la nit en condicions òptimes i dignes". I és que a les persones que, de manera habitual, dormen en albergs municipals concertats per l'Ajuntament, aquestes nits s'han augmentat places extra de l'Operació Fred.

Els Serveis d'Atenció a Urgències Socials han recorregut els carrers de la ciutat per a oferir a les persones sense sostre aquesta opció per a fer front a les fortes pluges i al descens de temperatures que ha viscut València a causa del temporal Gloria. En aquest sentit, la nostra ciutat ha viscut un salt qualitatiu en l'atenció a les persones més vulnerables, perquè com ha puntualitzat la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, en una entrevista radiofònica en À Punt, "durant l'Operació Fred, tenim 526 places d'allotjament disponibles".

A més, Lozano ha explicat que "l'Ajuntament realitza un seguiment de les persones que no volen accedir als recursos municipals, com els albergs, per a atendre les seues necessitats, facilitar-los roba d'abrigar i donar resposta a urgències sanitàries". Així, l'objectiu final és "la construcció d'un alberg municipal per a persones sense sostre per a continuar donant solució a aquesta problemàtica tant en la temporada de fred com en les onades de calor".

Per primera vegada, la ciutat de València compta amb un cens real de les persones sense llar que resideixen a la ciutat, tant als carrers com als albergs municipals. Una radiografia exhaustiva que permet crear les estratègies adequades per a millorar la seua situació, i ja no només en moments d'emergències climatològiques, sinó també per a aconseguir l'objectiu final que no és uns altre que la inclusió social i laboral.

Així mateix, els recursos en atenció social també s'han incrementat. De fet, des de 2015 s'ha multiplicat per dos el nombre de places disponibles en els albergs, passant de 234 a 426 places. A més, per a l'Operació Fred 2019-2020 s'ha incrementat en 99 el nombre de places disponibles: 14 d'albergs CAVC i SID; 25 del nou Centre d'Emergències Socials que gestiona Creu Roja; 30 del nou recurs de baixa exigència FSYC; i 30 més del nou alberg de Càritas.

De cara al futur, es plantegen noves línies de treball i un increment dels serveis d'atenció a les persones sense llar amb accions com l'obertura de 5 pisos municipals gestionats pel CAST; la creació d'un alberg municipal; l'increment a 24 hores de l'atenció del servei SAUS; noves instal·lacions administratives per al CAST, al carrer de Guillem de Castro, amb la consegüent ampliació de plantilla; i, finalment, està en estudi la realització d'un projecte d'inserció laboral dirigit, precisament, a persones sense llar.

Destacats