L'assetjament escolar segueix sent la problemàtica principal a les aules valencianes

La presentació del llibre ‘Educar en la empatía: el antídoto contra el bullying’, tindrà lloc el 27 de novembre en La Nau

Guardar

acoso escolar
acoso escolar

Tot i que la preocupació pels problemes d'assetjament escolar per part de les institucions, així com dels pares i professorat, ha crescut, els casos de violència entre alumnes de col·legis i instituts no han aconseguit cessar. De fet, en el curs 2016-2017, es va registrar una mitjana de tres casos d'assetjament al dia a les aules de la Comunitat Valenciana, comptant només els que es comunicaven oficialment, segons la memòria anual publicada per la Conselleria d'Educació a principis d'enguany.

En el registre de casos d'assetjament escolar, el que més terreny ha guanyat ha sigut el cyberbullying, o ciberassetjament. Els atacs personals comesos per part d'alumnes de col·legis i instituts a uns altres dels seus companys a través de les xarxes socials ha passat d'un 7% durant el curs 2015-2016 a un 16% durant el curs 2016-2017.

Segons l'estadística de Delegació de Govern corresponent als tres primers trimestres del 2017, la Comunitat Valenciana va registrar 98 denúncies per assetjament escolar, mentre que les denúncies per ciberassetjament a través de les xarxes socials ascendien a 240. A la província de València es van donar 40 casos d'assetjament escolar i 130 de ciberassetjament.

De fet, el Servei d'Atenció Telefònica, que atén casos de maltractaments i assetjament en l'àmbit dels centres docents, l'any passat va registrar un total de 1.752 telefonades de la Comunitat Valenciana, la majoria d'elles per casos de violència escolar.

La més freqüent en les incidències registrades quant a l'assetjament escolar a les aules continua sent la violència de tipus verbal, amb el 64% dels casos, seguida per la violència física, l'exclusió social i la violència sexual, encara que les dues últimes són molt menys freqüents.

Una de les mesures que s'ha implantat recentment en alguns centres escolars de la Comunitat Valenciana ha sigut l'app 'Andrea', desenvolupada per l'agència digital valenciana Nectar. 'Andrea' és capaç d'ajudar a prevenir i detectar el bullying i ciberbullying i denunciar possibles casos de manera anònima, tot això, juntament amb un equip de psicòlegs externs.

‘EDUCAR EN LA EMPATÍA: EL ANTÍDOTO CONTRA EL BULLYING’, EN LA NAU

El 27 de novembre tindrà lloc a la sala Paranimf del Centre Cultural La Nau la presentació del llibre 'Educar en la empatía: el antídoto contra el bullying'. En aquest llibre, Luis Moya Albiol defensa que l'empatia hauria de ser clau en l'educació, perquè "com més empatia té una persona, menys utilitzarà la violència com a manera de resoldre els conflictes".

"A pesar que s'ha demostrat que les persones empàtiques són més felices i se senten més plenes, l'empatia no sembla ser una preocupació central en l'educació. Prova d'això és l'augment de l'assetjament escolar i el cyberbullying", defensa Moya. L'autor del llibre canvia, d'aquesta forma, el focus tradicional en la manera d'abordar la problemàtica de l'assetjament escolar.

En la conferència, que serà de 18.00 hores a 20.00 hores, hi intervindran també Mercé Garrigues, mestra d'Educació Primària, Vicente Alfonso Benlliure, professor titular del departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació, i Ángela Baleña Mateo, professora titular del departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics.

Destacats