L'anell ciclista i el Reconeixement a l'associació València en Bici-Acció Ecologista Agró els dos eixos del Dia Mundial de la Bicicleta

Hui, dia 3 de juny, és el Dia Mundial de la Bicicleta i l'Ajuntament de València se suma a aquesta efemèride amb una recuperació del 70% d'aquest servei sostenible després de la COVID-19

Guardar

bicis elèctriques
bicis elèctriques

Com cada tercer dia de juny, se celebra el Dia Mundial de la Bicicleta, una efemèride que any rere any va agafant més força i més suport per cada vegada sectors més amplis de la societat. Prova d'açò és per exemple, l'Anell Ciclista de la ciutat de València, una de les infraestructures sostenibles pioneres en tot el territori valencià impulsat per la Regidoria de Mobilitat Sostenible encapçalada per Giuseppe Grezzi, qui s'ha hagut d'enfrontar a un munt de crítiques però també elogis. No obstant això, aquesta infraestructura el passat mes de març complia el seu tercer aniversari i portava un recompte al tram del carrer Xàtiva de tres milions i mig de bicicletes. A més, l'any 2019, la infraestructura va comptabilitzar més de mil usos diaris en tot el seu conjunt i 6.000 en les zones més transitades.

Entre 2017 i el 2018, hi va haver un augment del 21% en el seu ús i fins i tot en aquelles zones més transitades aquest percentatge va arribar fins al 31. Del 2018 al 2019, les xifres es van disparar d'una manera molt més acusada, i en tan sols un any l'Anell va augmentar en un 36% el seu nombre d'usuaris, arribant fins i tot al 50% en els trams més concorreguts.

La crisi de la COVID-19, en la qual ens trobem encara immersos, ha provocat un confinament actualment encara molt estrany i és que la major part de la societat no hi havia viscut mai un episodi com aquest, és per això que l'ús d'aquest mitjà de transport durant el confinament va caure fins al 91,5 %. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha qualificat d'"excel·lent" la recuperació de l'ús de la bicicleta a València després de l'etapa de confinament pel coronavirus. Segons l'edil, la setmana passada els mesuradors distribuïts per la ciutat "van registrar les seues dades més elevades entre setmana, la qual cosa reflecteix que l'ús que s'està realitzant és l'habitual per anar a treballar i realitzar els desplaçaments quotidians". El regidor Giuseppe Grezzi declara demostrar "que la bicicleta durant aquesta pandèmia de la COVID-19 ha ajudat a disminuir la mortalitat, ja que quan més contaminació de l'aire hi ha més possibilitats de contagiar-se per coronavirus".

D'aquesta manera, segons les dades recollides pels mesuradors repartits per la ciutat, "la setmana passada ja van aconseguir xifres de pas equivalents al 75 % de la circulació habitual per aquestes dates". La intensitat mitjana diària més alta de la setmana passada es va registrar el divendres dia 29, última jornada laborable en la fase 1, en el punt de mesurament del carrer de Xàtiva, amb uns 4.600 usos. Aquest dilluns dia 1 de juny, dia en què la capital valenciana passava a la fase 2, aquest mateix punt va aconseguir la xifra de 500.000 desplaçaments des que va començar l'any. Igualment, aquest mateix dia es van realitzar 5.822 desplaçaments en Valenbisi davant dels 354 de l'11 de maig, dia en què es va reobrir el servici. El mes de maig es van unir a Valenbisi 1.953 persones més, la qual cosa suposa un total de 33.351 abonats.

La bicicleta és una de les imatges més representatives i emotives de la llibertat recuperada les últimes setmanes, la dels grups de joves que a partir de les huit de la vesprada han eixit a prendre els carrers i València sencera amb les seues bicis. Giuseppe Grezzi
En paraules del regidor, es tracta d'"una estampa nova que ha de vindre per quedar-se i que representa que les noves generacions, com ja han acreditat les enquestes i estudis realitzats en els últims mesos, trien i reconeixen la qualitat de vida i els avantatges econòmics que els suposa moure's amb bici per la ciutat en compte de fer-ho amb altres vehicles més cars, menys pràctics i més contaminants".

El mateix Grezzi ha afirmat per a València Extra que "València és una ciutat idònia per utilitzar la bicicleta, ja que es plana i amb unes distàncies molt curtes". De la mateixa manera, Grezzi declara estar molt content de donar el reconeixement de l'Ajuntament a l'associació València En Bici-Acció Ecologista Agró "perquè va ser la pionera de les accions i propostes d'impulsar la bicicleta en la ciutat de València". A més, la proposta de l'Anell Ciclista que ja porta tres anys en funcionament i cada vegada suma més usuaris, ja la va presentar aquesta associació l'any 1994", segons conta Grezzi.

L'any 1994 l'associació València En Bici-Acció Ecologista Agró va presentar una proposta d'Anell Ciclista que ha acabat sent amb el mateix recorregut que vam fer des de Compromís per València. Giuseppe Grezzi

Per posar el llaç a aquest Dia Mundial de la Bicicleta, la Regidoria de Mobilitat Sostenible i l'Agència de la Bici atorguen el Reconeixement del Dia de la Bici a l'associació València en Bici-Acció Ecologista Agró en el seu 30 aniversari. Aquest guardó reivindica la labor de persones i col·lectius que fan de la bicicleta "un instrument transformador al servici de la democratització de l'espai públic, i en aquesta ocasió es concedirà "per la trajectòria de trenta anys de foment de la cultura ciclista" de l'associació premiada. No obstant això, la cerimònia de lliurament es posposarà per causa de la COVID-19.

L'associació València en Bici-Acció Ecologista Agró afirma a València Extra "estar molt agraïdes pel reconeixement", ja que porten una lluita incansable de trenta anys, i per tant veuen positivament que "es premien i es visibilitzen col·lectius que treballen a favor de la ciutat perquè siga més amable i saludable". De la mateixa manera, l'associació premiada declara estar "contenta" perquè veu una ciutat on cada vegada la bicicleta té més espais tot i que al principi "els carrils bici no estaven connectats". "Veiem que hi ha més carrils bici i ciclistes però els cotxes continuen ocupant gran part de la via pública i a gran velocitat", afirma l'associació València En Bici-Acció Ecologista Agró.

Entre totes les coses que queden per fer destaquem posar més èmfasi en fer complir als cotxes d'acord amb els límits de velocitat dins de la ciutat, així com pacificar el transit perquè hi haja menys cotxes mitjançant la "peatonalització" o sumar espais verds. València En Bici-Acció Ecologista Agró.

Les associacions i els moviments ciutadans que defensen la sostenibilitat i la transformació social en clau respectuosa amb el medi ambient són imprescindibles i fonamentals. Giuseppe Grezzi

 
Destacats