L'Albufera de València, en perill davant els efectes del canvi climàtic

La Conselleria de Transició Ecològica va presentar dimarts passat una simulació de com incidiria l'increment del nivell del mar en el litoral valencià

Guardar

L'Albufera de València, al capvespre
L'Albufera de València, al capvespre

Els experts adverteixen. Les conseqüències del canvi climàtic estan cada vegada més lluny de ser només unes prediccions. Així, l'Albufera de València podria veure's greument afectada per la pujada del nivell de la mar arran de l'augment de les temperatures i la fosa dels casquets polars, tot a conseqüència del conegut com a calfament global. Dimarts passat, la Conselleria de Transició Ecològica va presentar un visor cartogràfic sobre com podria afectar el canvi climàtic al litoral valencià en el cas que es complisca el que es preveu.

"El nivell de la mar continuarà ascendint amb seguretat durant aquest segle, siga com siga l'escenari analitzat: amb poques, mitjanes o moltes emissions de CO₂. En el millor dels casos, la pujada fins a 2100 anirà entre 28 i 58 centímetres i, en cas que les emissions continuen sent altes, el nivell se n'aniria a més d'un metre per damunt del registrat entre 1994 i 2014". Així es pronunciava el mes d'agost passat l'Informe d'Avaluació sobre Canvi Climàtic del Grup Intergovernamental d'Experts (IPCC).

De tal magnitud són els càlculs dels experts, que les administracions continuen buscant fórmules de conscienciar a la ciutadania sobre aquest tema. La consellera, Mireia Mollà, assenyalava que l'objectiu d'aquest simulador és el d'impulsar a les administracions amb competències sobre la costa a "adoptar mesures i estratègies valentes que minimitzen els efectes del canvi climàtic sobre el medi natural i la seguretat de les persones" i que això permetrà dissenyar "plans d'adaptació, de mitigació i, en algun cas, de retirada de punts que en aquests escenaris futurs anuncien una gran vulnerabilitat".

En el cas de l'entorn de l'Albufera, les platges del Saler i Pinedo ja presenten una reculada d'entre 30 i 60 metres en l'última dècada, a conseqüència del dic nord construït en el Port de València. Així, la clau passa per regenerar les platges. Una cosa que, amb el pas del temps serà cada vegada més difícil per les cada vegada més freqüents pluges torrencials, que no permeten una recuperació adequada del litoral.

La directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, apuntava que "el millor indicador que la modelització funciona és que ja s'estan complint els efectes que pronostica" i que "no hi ha solucions simples ni úniques. Tenim un sistema complex de governança que ha d'ajudar les administracions a activar fórmules de protecció, acomodació o fins i tot de retirada de projectes constructius".

60 milions d'euros per a la conservació de l'Albufera

El passat 14 de setembre la Conselleria de Transició Ecològica aprovava la declaració d'interés dels projectes que es presentaran als fons europeus Next Generation relacionats amb la conservació del parc natural de L'Albufera.

Els projectes seleccionats, per un import superior als 60 milions d'euros, se centren en la restauració d'ullals -els brolladors naturals que circumden el llac-, la recuperació dels brins, l'adquisició i restauració de tancats i la restauració de l'orla de vegetació helofítica del llac de L'Albufera. "Els projectes es complementen i repercuteixen els uns en els altres d'acord amb la interconnexió de tots els ecosistemes aquàtics al Parc i la seua comunicació amb la mar", explicava la consellera.

Entre les actuacions prioritàries s'inclou també la restauració de séquies i barrancs. El bon estat dels llits i canals és indispensable per a la gestió i conducció de les demandades aportacions del Túria i sobretot del Xúquer, que millorarien significativament la qualitat de l'aigua de l'aiguamoll.

Destacats