L'Ajuntament llança una campanya per a visibilitzar a les dones menys visibles

Guardar

8 - marzo
8 - marzo

«Elles mereixen més» és el lema amb què l'Ajuntament de València ha desenvolupat una campanya d'igualtat de gènere que reivindica la visibilització de les dones menys visibles: les treballadores de la llar i de les cures de majors, menuts i persones dependents. «Aquestes dones, en la seua majoria migrades, mereixen un sou digne, un contracte legal, un subsidi per desocupació i, en definitiva, drets laborals plens», tal com consta als diferents suports de promoció de l'esmentada campanya de conscienciació, desenvolupada en el marc del «Dia Internacional de Totes les Dones», «que inclou el terme "totes" amb una clara voluntat inclusiva», segons ha explicat la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, qui també ha explicat que la iniciativa es completa amb accions de suport a aquestes dones com l'habilitació d'un telèfon que ha posat en marxa València Activa per assessorar tant a les treballadores com a les persones ocupadores.

La regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, juntament amb la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, i la regidora de Cooperació i Migració, Neus Fábregas, han presentat hui aquesta campanya d'igualtat #TreballadoresLlariCures, #EllesMereixenMés. Es tracta, segons han explicat, d'una iniciativa transversal per fer una crida a la societat «perquè prenga consciència del treball que desenvolupen les treballadores de la llar, fonamental per al sosteniment de la vida, així com de la doble pressió i discriminació que pateixen aquestes treballadores, per una qüestió de gènere i per la precarització laboral».

Com a responsable de les Polítiques d'Igualtat i Inclusives, Isabel Lozano ha destacat que aquestes dones «són treballadores i han de tindre reconeguts els seus drets laborals com qualsevol altra persona», també ha instat l'Estat espanyol a fer els canvis legislatius que garantisquen la incorporació plena d'aquestes dones al Règim General de Seguretat Social».

Isabel Lozano ha recordat que el compromís dels servicis municipals que treballen per la igualtat, pels drets laborals i per la inclusió de les dones migrades es va plasmar en una proposta que, acordada pel Ple, incloïa el desenvolupament de campanyes de sensibilització com la que des de hui estarà al carrer «per recordar la societat que totes les treballadores de la llar i cures mereixen un reconeixement i el respecte de tots els seus drets laborals i humans».

Pel que fa a les activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de Totes les Dones, ha destacat la conferència de la investigadora Maria Àngeles Durán, especialitzada en l'anàlisi del treball no remunerat i la seua relació amb l'estructura social i econòmica.

Per la seua banda, la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, ha explicat que, des de l'agència d'ocupació València Activa, l'Ajuntament ha habilitat el telèfon 962087454 per informar a les treballadores de la llar i cures dels seus drets laborals. «Este telèfon també va dirigit per a les persones ocupadores perquè respecte als drets de qui treballa en la seua llar». A més d'aquest nou recurs, «les treballadores de la llar i cures poden comptar amb els servicis de 13 centres de barris per l'ocupació, on també es poden rebre una orientació personalitzada per millorar el seu perfil professional, i formació amb certificat. Per últim, Sandra Gómez ha parlat de les oportunitats per qui vulga canviar de sector o formar part d'una cooperativa.

Per la seua banda, la regidora de Migració i Cooperació, Neus Fábregas, ha concretat que el 88,3% de les treballadores de la llar i les cures tenen rostre de dona migrant, «que a la vulnerabilitat inicial sumen situacions de discriminació i racisme». «Tota la societat és responsable de defensar aquestes dones invisibles, migrades i algunes en situació irregular; i reclamar amb elles polítiques que posen en el centre la cura i espenten empreses i persones ocupadores les seues responsabilitats», ha conclòs.

Destacats