L'Ajuntament inicia a Benimaclet i Sant Marcel·lí una experiència pilot de contenidors de matèria orgànica per a fer compost de qualitat

Guardar

0-11
0-11

Benimaclet i Sant Marcel·lí són els dos barris de València on el proper mes de novembre es posarà en marxa una experiència pilot de recollida de matèria orgànica amb contenidors especials que serà objecte d’un tractament diferenciat i convertida en compost de qualitat per al camp. L’alcalde Joan Ribó ha anunciat esta iniciativa, que “pot revertir no només en els llauradors, sinó també disminuir la càrrega als abocadors i reduir el pes del que hem de pagar tots els mesos en el rebut de la llum. Això no es veurà de seguida, però sí prompte. Ho tenim bastant avançat per a aprendre, veure els errors i conscienciar la ciutadania per a l’any que ve ampliar-ho a tota la ciutat”

En l’acte inaugural del Congrés Ibèric de Gestió i Planificació de l’Aigua a la Universitat de València, Ribó ha recalcat que es tracta “d’una experiència nova que volem assajar en dos barris però amb la voluntat de generalitzar-la, perquè millora el camp, disminuïx la quantitat de nitrats en les aigües i alhora els abocadors duren molt més de temps perquè els arriba molta menys càrrega”.

Ha explicat l’alcalde que hi haurà un nou contenidor de matèria orgànica “com es veu en qualsevol ciutat d’Europa, que recollirà ràpidament la matèria orgànica per a fer un tractament diferenciat de la resta de materials perquè el compost siga de qualitat. Eixa és la idea, però hem de conscienciar la gent que és una tasca important”.

L’objectiu”, ha destacat Ribó, “és tindre menys residus i obtindre un compost de qualitat que es puga utilitzar com a adob substitutiu dels productes químics. Els sòls valencians tenen molt poca matèria orgànica i un alt consum de productes químics que podrem reduir fent un compost de qualitat que després puga servir per a adobar els camps valencians, com passava abans, quan els llauradors venien a la ciutat a recollir les deixalles orgàniques per a després compostar-les”.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, que també ha participat en la inauguració del congrés sobre “Aigua, ciutat i salut dels ecosistemes” ha donat suport a la iniciativa municipal, “que encaixa molt bé en tota la política de gestió de residus i de economia circular que impulsem des del Govern valencià”. Igualment, ha dit que iniciatives d’eixe calibre “son una font d’oportunitats de nova gestió, de nous llocs de treball i d’activitat econòmica”.

Destacats