L'Ajuntament ha actualitzat el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire a València i el seu entorn metropolità

Guardar

contaminacion-valencia
contaminacion-valencia

L'Ajuntament de València, junt amb l'administració autonòmica i l'Autoritat Portuària, ha actualitzat el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire en la zona de València i el seu entorn metropolità. Aquesta modificació s'ha publicat hui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, l'objectiu de la qual és proporcionar a la ciutadania «una millora en la qualitat de vida tant en el nucli urbà com en les connexions amb l'àrea metropolitana», com ha destacat l'alcalde Joan Ribó. Part de les mesures proposades ja estan sent executades per la Generalitat i l'Ajuntament de València.

«La salut és el més important, i els veïns i veïnes de València han de poder respirar un aire net. No volem que la nostra ciutat arribe a tindre els greus problemes de contaminació que tenen moltes altres ciutats europees, i per això estem actuant en previsió, sense perdre de vista que la qualitat de vida dels nostres barris depén, precisament, de la qualitat de l'aire», ha afirmat l'alcalde Ribó.

L'actualització del Pla respon a «les exigències que la normativa relativa a la gestió i avaluació de la qualitat de l'aire ambient estableix enfront de determinades situacions de superació de límits de contaminants i donada la necessitat d'actualitzar i reflectir noves mesures en les quals es contemplen en el document Plans per a la millora de la qualitat de l'aire de l'aglomeració ES1016: L'Horta (València i entorn metropolità)», aprovat pel Consell en 2013.

Tal com especifica en l'actualització del Pla, el document «se centra en el municipi de València, on s'han documentat els nivells més alts de contaminació, i com a pol d'atracció responsable del trànsit». Per això, entre les principals mesures es troba el desenvolupament del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de l'àrea Metropolitana de València, basat en una visió a llarg termini del transport i la mobilitat que aconsegueix totes les formes de transport: públic i privat, persones i mercaderies, motoritzats i no motoritzats, així com mudances i estacionament.

Així mateix, s'inclou tot un diagnòstic dels nivells de contaminants en l'aglomeració de l'Horta i un estudi dels nivells d'òxids de nitrogen a la ciutat més detallat, a més d'una anàlisi en la mobilitat urbana a València.

En aquesta línia, des del Consistori s'han realitzat actuacions com la creació de vials per al transport sostenible i no mecanitzat; la creació de zones 20 i 30 en el centre urbà i d'espais reurbanitzats on guanya espai el vianant. De la mateixa manera s'ha escoltat les aportacions d'altres municipis de l'àrea metropolitana.

Quant a les propostes de la Generalitat, destaca la instal·lació d'una nova estació pertanyent a la Xarxa Valenciana de vigilància i control de la Contaminació Atmosfèrica, que vigile i controle els òxids de nitrogen, en la zona centre de València, així com la realització cada quatre mesos de campanyes de mesurament complementàries a la Xarxa Valenciana d'òxids de nitrogen per dosimetria passiva en col·laboració amb la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

D'altra banda, l'acord del Consell pel qual s'actualitza el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire en la zona de València i el seu entorn metropolità ha sigut publicat hui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Destacats