L'Ajuntament de València agraeix a la Fundació Per Amor a l'Art el suport a les famílies migrants més vulnerables

Guardar

0616 Ibáñez Centre Jove FAA (1)
0616 Ibáñez Centre Jove FAA (1)

La Fundació Per Amor a l'Art (FPAA) va cedir a l'Ajuntament de València el Centre Jove durant el confinament per allotjar famílies migrants en situació de vulnerabilitat i dones soles amb fills que s'havien quedat sense recurs residencial. La gestió duta a terme per la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, en col·laboració amb l'ONG Obra Mercedària, ha fet possible el desenvolupament d'aquest recurs per a manutenció, allotjament i atenció psicosocial. A partir d'ara, el Centre Jove recupera els seus servicis habituals.

El Centre Jove de la Fundació Per Amor a l'Art torna a funcionar com a centre de dia de suport per a menors d'entre 12 i 16 anys en risc d'exclusió social, després d'acollir des del 30 de març a persones migrants en situació de vulnerabilitat, moltes d'elles sol·licitants d'asil polític.

Durant aquests mesos en què aquest espai es va convertir en centre d'acollida, s'ha allotjat a un total de 52 persones, majoritàriament en unitats familiars, amb 10 menors i 42 adults dels quals 26 han sigut dones. Les persones acollides provenien de països com Colòmbia, Romania, Nicaragua, Algèria, Perú, Veneçuela o Cuba, entre altres.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha agraït a la Fundació Per Amor a l'Art la cessió de l'espai a l'Ajuntament de València durant aquests mesos, valorant l'experiència com a "molt positiva". En aquest sentit, ha valorat la col·laboració publicoprivada, que ha funcionat "molt bé", ja que "entre totes les parts se'ls ha oferit a aquestes famílies un suport fonamental per evitar que ningú es quedara al carrer".

En paraules de Susana Lloret, vicepresidenta de FPAA, "de la nit al dia ens vam veure amb un edifici modern que s'havia quedat buit perquè els menors vulnerables als quals atenem diàriament en el nostre Centre Jove havien de romandre a la seua casa. Així és que vam decidir posar-lo al servici de l'emergència. No podíem gestionar aquest recurs com a centre d'acollida per nosaltres mateixos, perquè no teníem ni equip humà ni experiència, però sí que podíem buscar qui ho fera. I vam parlar de persona a persona amb algú en qui confiàvem: Maite Ibáñez. Hui, després de fer balanç de la gestió, només podem dir que aquesta confiança s'ha multiplicat".

El servici oferit no ha sigut només el d'allotjar a unitats familiars amb dificultats residencials durant l'Estat d'Alarma, sinó també cobrir les necessitats bàsiques, cuidar l'estat de salut psicològic i iniciar una intervenció social per a resoldre la manca de recursos residencials de les persones allotjades.

A més, tots els matins laborals s'ha realitzat un suport als menors en les tasques escolars, aconseguint que seguiren una rutina d'estudi, i per als adolescents s'han dut a terme tallers i dinàmiques grupals. També s'han posat en marxa tallers de ball dues vegades per setmana, activitat que ha ajudat a afavorir el benestar tant físic com psicològic de les persones confinades. Aquests tallers han sigut impartits pel ballarí professional Joan Fenollar, qui ha col·laborat amb Obra Mercedària donant classes de ball en diversos centres.

D'altra banda, es va posar en marxa un taller de lectura i, amb la col·laboració de les biblioteques municipals de València, es van oferir llibres i es van compartir lectures per als més xicotets i per als adults. Pel que fa a l'activitat esportiva individual, es van desenvolupar sessions d'estiraments, spinning i exercicis aerodinàmics. La rutina es trencava els caps de setmana amb activitats com videofòrum, jocs de taula, debats de temes actuals, tallers de polseres o elaboració de pancartes.

Arxivat a:

Destacats