L’Ajuntament concedix per primera vegada ajudes per a rehabilitar el patrimoni rural

Vicent Sarrià considera que és “urgent actuar sobre estos elements tan oblidats”

Guardar

barraca de Malilla
barraca de Malilla

L’any que ve hi haurà, per primera vegada a València, ajudes a la rehabilitació del patrimoni rural (alqueries, barraques, molins, cases rurals o espais d’interés etnològic). Així ho ha anunciat el regidor de Desenvolupament Urbà i responsable de la planificació de la ciutat, Vicent Sarrià.

El Servici de Planejament elaborarà el primer trimestre de l’any que ve les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la rehabilitació o millora del patrimoni rural protegit, per a posteriorment obrir un termini per a presentar-ne les sol·licituds.

Tal com ha explicat Sarrià, el pressupost municipal per al 2017 preveu una primera partida de 100.000 euros per a estes ajudes, els beneficiaris de les quals hauran de disposar de la llicència d’obres corresponent abans de la presentació del projecte d’intervenció i de l’informe d’avaluació de l’edifici. Es podrà rebre un percentatge del cost de les obres com a subvenció que serà, com a màxim, de 20.000 euros en el cas de Bé de Rellevància Local o Bé d’Interés Cultural i, per tant, inclosos en el Catàleg Estructural de Béns de València, o fins a un màxim de 10.000 euros si l’edifici disposa d’una protecció estructural, parcial o ambiental inclosa en el catàleg del PGOU.

Les subvencions s’atorgaran per mitjà de procediment de concurrència competitiva, i el criteri bàsic per a l’atorgament de la subvenció serà l’orde cronològic de presentació de sol·licituds.

El regidor Vicent Sarrià ha recordat que només en el Catàleg de Béns Estructurals que incorpora els BRL i BIC, i que es va aprovar definitivament en 2015, hi ha uns 200 elements inclosos, entre els elements patrimonials hidràulics (34, que inclouen 11 molins, 9 séquies històriques i dos assuts), i 153 de caràcter arquitectònic i etnològic de primer grau (com ara barraques, àrees etnològiques, cases rurals...).

Entre les 23 barraques incloses s’inclouen les de Fifla, Blaio Navarro o la Genuïna del carrer del Riu a Pinedo, que formen part de l’arquitectura típica valenciana. I també alqueries tan significatives com l’alqueria del Pi; la Fonda al Poble Nou; l’alqueria de Ferrer a Faitanar; l’alqueria de Rocatí o la del Brosquil a Castellar, i el riurau Mas del Fondo a Massarrojos, únic d’estes característiques al terme municipal.

Cada un d’estos 200 elements disposa d’una fitxa individualitzada, on s’indica el tipus d’obres permeses. La gran majoria es troben a més en un entorn paisatgístic de gran valor.

D’altra banda, està el catàleg en sòl no urbanitzable del PGOU, que incorpora proteccions de segon grau de caràcter integral, estructural o ambiental. En el suposat cas que s’esgote la partida inicial dels 100.000 euros previstos, s’incrementaran els fons perquè cap propietari es quede sense ajudes.

“El govern municipal aposta de manera decidida per posar en valor l’oblidat patrimoni rural”, ha manifestat Sarrià. “Ningú entenia que una alqueria medieval, una barraca, palaus o elements etnològics amb segles d’antiguitat no pogueren rebre ajudes perquè els seus propietaris els mantinguen en condicions de salubritat per a les generacions futures, perquè són part de la nostra història”, ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats