José Iranzo (CESM-CV) sobre la vaga dels MIR: «Nosaltres tenim clar que no afluixarem»

El secretari del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana reivindica les reclamacions dels Metges Interns Residents en la seua quarta setmana de vaga

Guardar

MIR portada
MIR portada

La vaga dels Metges Interns Residents, que es va iniciar el passat 21 de juliol, entra ja en la seua quarta setmana de reivindicacions i lluita per unes condicions laborals més justes. El passat 7 d'agost, el Comité de Vaga MIR va publicar una carta oberta al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, amb l'objectiu de desbloquejar les negociacions amb la Conselleria de Sanitat. Davant l'absència de respostes, el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) es manté en el seu suport a les reclamacions dels MIR. «Nosaltres tenim clar que no afluixarem, perquè les reclamacions són molt justes», afirma José Iranzo, secretari del CESM-CV i membre del Comité de Vaga.

A partir de la voluntat de negociació manifestada per Ximo Puig, els residents han mostrat el seu agraïment, ja que afirmen que han rebut més suport a través de les declaracions del president de la Generalitat que per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública des que va començar la vaga. En la carta oberta dirigida a Puig, el Comité de Vaga afirma que ell és «l'única figura d'autoritat disposada i capaç de solucionar els abusos laborals» dels MIR. A més, els membres insisteixen en la voluntat de ser escoltats, ja que asseguren que fins ara les seues queixes han sigut ignorades.

Huelga MIR Comunidad Valenciana

«No volen escoltar-nos», declara José Iranzo. El secretari incideix en el fet que, des del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana, fan costat fermament als Metges Interns Residents, tant en termes legals com econòmics i socials. «Són el nostre futur», afirma. Iranzo denuncia que ja fa una setmana que es van reunir amb la Conselleria amb la proposta d'un acord de desconvocatòria de la vaga amb les condicions corresponents. En canvi, les respostes no arriben. Aquest és el motiu pel qual els MIR s'aclamen públicament a Ximo Puig a la recerca d'una «solució ràpida i amb garanties» que satisfaça les seues demandes i els retorne «la confiança i la pau laboral».

Principals reivindicacions dels MIR

Els objectius de la vaga dels Metges Interns Residents engloben reivindicacions laborals, socials, formatives i retributives, i denúncies relatives a l'incompliment de la legislació vigent.

En primer lloc, tal com explicita el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana, els MIR sol·liciten l'equiparació de la jornada de treball i els descansos amb els d'un Metge Adjunt. Concretament, exigeixen el descans concorde a la normativa després de la realització de guàrdies, una jornada laboral ordinària màxima de 37,5 hores setmanals i la cotització de les hores de guàrdia mèdiques. A més, reivindiquen també una regulació de les hores extraordinàries.

Pel que fa a l'àmbit social, els MIR reclamen el pagament del 100 % de la incapacitat temporal des del primer dia en cas de baixa, així com el cobrament de 54 hores de guàrdia en les mateixes condicions establides per al personal estatutari. A més, exigeixen que es considere la baixa laboral per contagi o aïllament de malalties transmissibles com a malaltia professional.

Huelga MIR Comunidad Valenciana

Els Metges Interns Residents manifesten reivindicacions formatives com el dret a 4 mesos de rotació externa per any, una ràtio màxima de 4 residents per adjunt i l'obligatorietat de la presència de mínim un tutor de residents per guàrdia d'Urgències, així com l'ampliació de dies dedicats a formació a 20 dies anuals.

En relació amb les retribucions, els MIR exigeixen un increment del Complement de Residència per a aconseguir una equiparació salarial amb les altres comunitats autònomes. Els residents demanden un augment del preu de l'hora de jornada complementària i la retribució de les guàrdies de festius en la mateixa proporció que el personal estatutari. A més, sol·liciten l'abonament de les dietes corresponents a les guàrdies que les requerisquen i del desplaçament diari i puntual en rotacions externes durant la jornada laboral.

La vaga dels MIR denuncia també incompliments de la legislació vigent, com l'existència de llistes negres o d'incidències, la contractació d'adjunts sense especialitat en els serveis d'Urgències per part d'hospitals amb docència MIR, l'absència del descans mínim de 12 hores entre jornades, la sobrecàrrega del personal a partir de baixes o permisos dels treballadors, la falta d'espais de descans dignes o d'una assegurança de responsabilitat civil.

Arxivat a:

Destacats