Isabel Lozano presenta el programa "Per una València inclusiva"

El projecte integra la incorporació de nou personal en els serveis socials municipals

Guardar

La regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano
La regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano

La regidora d'Habitatge i Benestar Social, Isabel Lozano, ha presentat aquest dijous a l'Ajuntament de València "Per una València inclusiva". Aquest programa consisteix en la incorporació de nou personal al Servei de Benestar Social i Integració a través del Conveni interadministratiu pluriennal. "Hem d'assumir una responsabilitat social des de l'ajuntament per a executar aquesta idea" ha assegurat Lozano.

Per a això, l'Ajuntament de València i la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives han posat en marxa la Llei de Serveis Socials amb el "Contracte Programa", una eina administrativa on s'estableixen la col·laboració i coordinació interadministrativa i financera en matèria de serveis socials en un període de quatre anys. En aquest contracte s'han establit els objectius de la Seguretat Social, els indicadors, els mecanismes d'avaluació i el finançament.

 

Isabel Lozano
Isabel Lozano en la presentació del programa a l'Ajuntament de València

 

 

Què es finançarà?

D'una banda, els serveis d'atenció primària de Caràcter Bàsic, els de Caràcter Específic de competència local i els delegats per la Generalitat en centres de dia i nit, allotjament alternatiu, infància, violència de gènere i masclista, a discapacitats, etc.

 

Atenció primària de Caràcter Bàsic (APB)

La regidora ha assegurat que aquestes actuacions en els Centres Municipals de Seguretat Social (CMSS) seran polivalents i comunitaris, ja que "atendrà a tota mena de persones". Entre els destacats de l'APB es pot trobar el d'acolliment, promoció de la dependència, inclusió social, prevenció i intervenció amb les famílies, acció comunitària, assessoria tècnica específica de tipus jurídica i unitats d'igualtat.

En aquests serveis hi haurà un total de 451 treballadors nous: 168 treballadors socials, 50 educadors socials i tècnics socials en Serveis Socials, 29 psicòlegs, 35 Tècnics d'Integració Social (TIS), 21 assessors jurídics i 148 auxiliars administratius.

En els CMSS s'incorporaran a la plantilla mínima de Benimaclet un total d'11 persones; Campanar acollirà a 5; Ciutat Vella, 11; La Saïdia, 8; la Malva-rosa, 8; Natzaret, 6; Olivereta, 12; Patraix, 8; Quatre Carreres, 8; Saivador Aliende, 7; Sant Marcel·lí, 10 i Trafalgar, 8. Enguany també s'espera incrementar el nombre d'empleats en el Cabanyal i en 2024 en Russafa i Benicalap.

A més, s'incorporarà la central de telefonades. Aquesta ajuda s'implantarà per a millorar la comunicació de la ciutadania amb els serveis socials municipals per a informació general, cites, consultes, etc.

Al seu torn també es produirà un increment d'empleats en unitats centrals del Servei de Benestar Social, amb un total de 23 incorporacions.

 

Atenció primària de Caràcter Específic (APE)

Aquests es caracteritzaran per la singularitat de l'atenció i intervenció requerida i oferida en funció de la mena de situacions i de la intensitat de prestacions. Entre els serveis es troba el dirigit a la infància i adolescència, violència de gènere i masclista, la ciutadania amb diversitat funcional o discapacitat, nocturna i diürna, ambulatòria i d'allotjament alternatiu. "També hem incorporat l'atenció a persones amb problemes crònics de salut mental, ja que créiem que era un factor important" ha assegurat Lozano.

En l'atenció a la infància i adolescència, s'incrementarà la plantilla d'educadors socials (s'incorporaran un total de 13 persones) i psicòlegs (amb un total de 10 incorporacions). D'altra banda, l'atenció a persones amb problemes de salut mental entre 18 i 65 anys també seran ateses per un equip professional coordinat per les Unitats de Salut Mental de la Conselleria de Sanitat. A partir de 2023 fins a 2024, s'incrementarà la plantilla en un total de 88 professionals.

 

Programes Europeus

Més enllà del projecte presentat, s'ha creat un Programa europeu lligat a la Renda Valenciana d'Inclusió amb l'objectiu d'acompanyar als usuaris en el seu procés d'inclusió social integral de tipus laboral, personal, educatiu, residencial, etc. S'incorporaran 3 professionals nous a cada CMSS durant els pròxims 3 anys amb un total de 52 empleats nous.

 

Finançament

En 2015, la inversió municipal per a aquest servei va ser de 33,3 milions d'euros aproximadament. En 2022, s'ha incrementat un 65% fins a aconseguir els 54,9 milions d'euros. D'altra banda, el finançament autonòmic va ser d'1,3 milions d'euros, i en 2022 serà d'11,4 milions d'euros, amb un increment del 875%.

Destacats