Intervenció biològica al roserar del Jardí del Túria

Es troba al tram XII I ha sigut renovat recentment

Guardar

rosal- Jardín-l Túria
rosal- Jardín-l Túria

L'Ajuntament de València va renovar, fa ara un any, el roserar que el jardí del Túria té al seu tram XII, «per oferir a la ciutadania un espai d'excel·lent qualitat ornamental», segons ha dit la regidora delegada de Parcs i Jardins, Pilar Soriano. El roserar es troba en aquests moments a ple rendiment, gràcies a aquesta intervenció de la regidoria fa ara un any. Parcs i Jardins ha programat per a demà una solta d'exemplars d'àcars depredadors en aquests rosers (Phytoseiulus permisilis i Neoseiulus californicus), considerats com fauna útil per a la lluita biològica i per evitar que es produïsca una plaga d'aranya roja que faça malbé les plantes.

El nou model de jardineria que està aplicant la regidoria de Pilar Soriano contempla utilitzar els mètodes menys nocius per a la salut i, al mateix temps, més respectuosos amb el medi ambient, amb el sistema denominat com a lluita biològica.

Els àcars que s'alliberaran demà al roserar s'alimenten d'ous, larves i adults de les aranyes roges que estan danyant el roser. Els danys poden apreciar-se en la part inferior de la fulla dels rosers. Les aranyes roges succionen el contingut de les cèl·lules i la clorofil·la és destruïda o desapareix, el que implica una reducció de la fotosíntesi i del creixement de la planta. A més, les taques a les fulles deprecien ornamentalment al roser i les picades de les aranyes poden introduir substàncies tòxiques per a la planta en alguns casos, arribant fins i tot a perdre les fulles.

«L'atac de les aranyes roges no és letal per al roserar, però sí que pot causar greus danys si no es prenen les mesures correctores oportunes. L'aparició d'aquesta plaga ha vingut propiciada per vents secs de ponent i temperatures elevades. Per això hem decidit actuar ja», ha dit la regidora Soriano.

La rehabilitació del roserar fa un any, que estava en condicions molt dolentes, va consistir en la substitució del sòl vegetal -per a la qual cosa va ser necessari buidar més d'una seixantena de parterres- per un altre més convenient per al desenvolupament del roserar. En total, es va treballar amb més de 1.400 tones de terra i 100 metres cúbics de matèria orgànica.

Aquest roserar que té la ciutat de València en el jardí del Túria és un espai de caràcter ornamental en un jardí obert. Consta de 2.360 unitats i ocupa una superfície de 1.400 metres quadrats.

El cost total de la intervenció va ser de 45.583,15 euros. «La falta de manteniment i eleccions desafortunades per part dels anteriors equips de govern, com ara la d'un sòl amb greus problemes de manca de permeabilitat, van comportar que molts espais de la ciutat necessiten una rehabilitació total. El Govern de la Nau està apostant des del primer dia del mandat per uns espais de vertebració social amb les condicions òptimes i dignes que mereixen els veïns i veïnes dels nostres barris i pobles», ha afirmat Soriano.

En paral·lel a aquestes actuacions hi ha diverses activitats plantejades per divulgar el coneixement dels rosers, com ara un curs formatiu per al personal de l'Organisme Autònom Municipal de Parcs i Jardins, cursos d'iniciació per cuidar rosers destinats a persones aficionades, visites organitzades per explicar les diverses classes de roses plantades o una exposició de rosers d'excel·lència. A més, se senyalitzarà als jardins del Túria on està i com arribar al roserar del tram XII.

Arxivat a:

Destacats