Inaugurada la nova V-21 i el primer carril BUS-VAO de la Comunitat Valenciana

Aquesta remodelació de l'autovia ha tingut una inversió de 27,56 milions d'euros

Guardar

Vista de l'autovia V-21 a València, a 28 de desembre de 2022
Vista de l'autovia V-21 a València, a 28 de desembre de 2022

Les obres de l'autovia V-21 ja han acabat. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va presidir ahir la inauguració de 6,1 quilòmetres (km) de carril Bus-VAO i 5 km de tercers nous carrils en l'autovia V-21, en l'entrada nord a la ciutat de València, acompanyada per la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i alcaldes de la zona. Aquestes obres han suposat una inversió total de 27,56 milions d'euros i inclouen, en línia amb l'Estratègia Estatal per la Bicicleta, un nou carril bici d'uns 700 metres de longitud.

En la seua intervenció, la titular de Transports va subratllar l'aposta del Ministeri per la mobilitat sostenible, com a mostra la inauguració del primer carril Bus-VAO en la xarxa de carreteres de l'estat de la Comunitat Valenciana. El carril s'implantarà de manera progressiva per a facilitar l'adaptació per part dels usuaris, en estreta coordinació amb la Direcció General de Trànsit.

Amb aquesta actuació, es millorarà la capacitat d'una de les principals artèries que dona accés a la ciutat, facilitant l'entrada i eixida pel nord de la ciutat i la distribució del trànsit amb l'autovia V-23, l'autopista AP-7 i l'autovia A-23. A més, segons la ministra, "permetrà que els autobusos circulen més ràpid i amb major regularitat; el que atraurà a més passatgers i impactarà de manera positiva en el medi ambient, la seguretat viària i la qualitat de vida dels habitants de València".

En línia amb l'aposta per la mobilitat sostenible i activa, Raquel Sánchez ha informat que s'obrirà una nova passarel·la entre Alboraia i Port Saplaya en el primer semestre de 2023, que millorarà la permeabilitat cicle-per als vianants de la V-21 i es donarà connexió a l'anell ciclista que està desenvolupant la Generalitat Valenciana.

En aquest punt, la ministra ha volgut ressaltar la importància de la col·laboració entre totes dues administracions i ha posat com a exemple els convenis que seran presentats en el mes vinent, relacionats amb solucions de mobilitat innovadores i infraestructures a la Comunitat Valenciana per valor de 300 milions d'euros.

Amb anterioritat a les obres del tram Carraixet-València, l'autovia V-21 tenia 3 carrils entre Puçol i el barranc del Carraixet i dos carrils en el tram final d'accés a València, sobre el qual s'ha actuat.

Els nous carrils suposen una millora substancial de la capacitat d'una de les principals artèries que dona accés a la capital valenciana, l'autovia V-21. Una via que, a més de facilitar l'entrada al nord de la ciutat i la seua àrea metropolitana, facilita la distribució del trànsit amb l'autovia V-23, l'autopista AP-7 i l'autovia A-23.

Les obres han comptat amb un pressupost de 23,4 milions d'euros, als quals, si sumem els costos de redacció del projecte, de control i vigilància de les obres i de les expropiacions, la inversió total ascendeix als 27,56 milions d'euros.

Inauguració del carril Bus-VAO en la V-21

Amb l'objectiu de facilitar la mobilitat i evitar retencions, cal assenyalar que els tercers carrils ja es van obrir al trànsit quan es va completar l'estés de l'última capa de ferma i des d'ahir ja està implantat el carril BUS-VAO, comprés entre els enllaços de la CV-32 i València.

Amb aquesta actuació es persegueix fomentar el transport públic i una reducció de les emissions d'efecte d'hivernacle, contribuint així a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb els quals està compromés el Mitma. El tram ampliat en aquesta actuació és el comprés entre els punts quilomètrics 13+270 i 18+255, és a dir, té una longitud de 4.985 m.

El projecte s'inicia en la connexió del futur accés nord al port de València amb l'autovia i acaba en la connexió de l'autovia V-21 amb la ronda nord de València en una glorieta amb pas inferior, que conforma l'accés nord a la ciutat de València.

En aquest recorregut existeix un element físic d'envergadura, el barranc del Carraixet, que serveix de divisió física en dos trams de característiques sensiblement diferenciades i, per tant, la solució d'ampliació de les quals també resulta diferent.

En el seu recorregut, l'autovia és travessada per camins que permeten la comunicació de les poblacions situades a l'oest de l'autovia amb la costa i per altres infraestructures com és la línia de ferrocarril València-Tarragona. També pel pas inferior previst per l'accés nord al port en la seua segona fase. D'aquesta manera, resulten un total de tres estructures sobre camins (camí vell de la Mar, camí Profund i camí de Farinós), dues séquies d'importància (Vera i Palmaret) i els passos sobre el ferrocarril i l'accés al port, a més de cobriments amb llosa d'algunes séquies (Savoia i Braç del Morro).

Així, s'aprofiten totes les estructures existents generant les ampliacions necessàries, excepte la del camí vell de la Mar que es demoleix i es construeix una nova en el mateix lloc, i l'estructura del barranc del Carraixet on no s'actua sobre la mateixa ni es modifica de cap manera perquè tan sols es reposa aglomerat i es modifica la posició de la mitjana, ja que en el seu moment es va executar tenint en compte la possible ampliació en tres carrils.

El projecte es completa amb la remodelació del costat oest de l'enllaç d'Alboraia per a adequar-lo a la nova secció del tronc projectada i millorar, d'aquesta manera, la seua capacitat i seguretat viària. A més, remodela totes les connexions de l'enllaç d'Alboraia en el seu costat oest, ja que la part aquest es va executar en les obres d'ampliació de l'autovia V-21 en el tram Puçol-Carraixet.

Arxivat a:

Destacats